İzmir Barosu: Valiliğin Harmandalı GGM açıklaması gerçeği yansıtmıyor

Harmandalı GGM'de yaşananlara ilişkin açıklama yapan İzmir Barosu, valiliğin açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirtti ve kuruma avukatların girişine izin verilmesi gerektiğini vurguladı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir Barosu, gece saatlerinde Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde yaşananlara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Dün gece geç saatlerde İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde bulunan yabancıların başlattığı protesto görüntülerinin basına yansıdığına dikkat çeken baro, kaygı verici görüntüler üzerine ivedilikle kurum müdürü ve vali yardımcısıyla görüşüldüğünü ifade etti.

Merkeze girişi engellenen avukatların sabah saat 8.30 itibariyle kuruma alınacaklarına dair sözlü beyan alındığını belirten baro, söz verilen saat geçmesine rağmen avukatların keyfi şekilde engellenmeye devam edildiğini aktardı.

'YILLARDIR YAPILAN UYARILARA RAĞMEN SÜREKLİ HAK İHLALLERİ YAŞANIYOR'

İzmir Valiliği'nin GGM'deki olayların göçmenlerin çıkardığı bir kargaşadan ibaret olduğu; yangın, ölüm ya da yaralanma durumunun söz konusu olmadığı, kurumun rutin faaliyetine devam edildiği yönündeki açıklamasına da değinen baro, valilikçe yapılan açıklamanın gerçeği yansıtmadığını belirtti. Baro açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

AVUKATA ERİŞİMİN ENGELLENDİĞİ RUTİN FAALİYET OLMAZ: Avukatların kuruma alınmadığına ilişkin kesin bilgilere rağmen valilikçe yapılan bu açıklamanın gerçeği yansıtmadığı tartışmasızdır. Avukata erişimin engellendiği rutin faaliyet olamaz. Bu nedenle söz konusu valilik açıklaması başta baromuz olmak üzere diğer tüm bağımsız kurumlarca teyide muhtaçtır.

UYARILAR DİKKATE ALINMADI, GEÇEN YIL BİR GENÇ YANARAK ÖLDÜ: Harmandalı Geri Gönderme Merkezi, İzmir Barosu'nun yıllardır yaptığı tüm çağrılara rağmen hak ihlallerinin sürekli olarak yaşandığı bir kurum hüviyetini sürdürmekte ısrar etmektedir. Bu uyarıların dikkate alınmaması neticesinde geçtiğimiz yıl yabancı uyruklu bir genç kurumda yanarak can vermiştir.

BAKANLIĞI ETKİN BİR SORUŞTURMA BAŞLATMAYA DAVET EDİYORUZ: Benzeri acı durumların bir daha yaşanmaması için başta İçişleri Bakanlığı ve Göç İdaresi Başkanlığı olmak üzere tüm yetkili kurumları geri gönderme merkezlerini baroların habersiz ve hazırlıksız denetimine açmaya, yabancıların anayasamızdan kaynaklanan başta yaşam hakkı olmak üzere tüm temel hak ve özgürlüklerine saygı göstermeye, rutin faaliyetine devam ettiği iddia edilen kuruma avukatların girişine ivedilikle izin vermeye, yaşanan ihlallerde sorumluluğu olan kamu görevlileri hakkında etkin bir soruşturma başlatmaya davet ediyoruz. (DUVAR)