İzmir barosu: İktidarın ırkçı söylemleri ihlallere davetiye çıkarıyor

Kürtlere yönelik ırkçı saldırılara ilişkin açıklama yapan İzmir Barosu Başkanlığı, siyasi iktidarın ırkçı söylemlerinin, ağır insan hakkı ihlallerine davetiye çıkardığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir Barosu Başkanlığı, son günlerde Afyon, Ankara ve Konya’da Kürt ailelere ve işçilere yönelik gerçekleşen ırkçı saldırılara ilişkin yazılı açıklama yaptı. İnsanların Kürt kimlikleri ve Kürtçe konuşmaları nedeniyle ırkçı saldırılara uğradıkları yönündeki haberlere dikkat çeken baro, yine mültecilere karşı da sosyal medyada ırkçı söylemler geliştiğini ve günlük hayatta da ırkçı saldırıların arttığını belirtti.

Bugün mültecilerin uluslararası düzlemde pazarlık konusu yapıldığı belirtilen açıklamada, ırkçılığın ülkede bir sorun haline geldiği vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Siyasi iktidar insan onurunu hiçe sayarak mülteciler üzerinden ekonomik fırsatçılık yapmaktadır. Siyasi iktidarın mülteciler/göçmenler/sığınmacılar için geliştirdiği bir politika maalesef bulunmadığından, mülteciler ırkçı saldırılarla karşı karşıya kalmaktadır. Irkçılık, ülkemizde, evrensel hak ve özgürlükler açısından bir sorun haline gelmiştir. Siyasi iktidarın şovenist ve ırkçı söylemleri, failler için uyguladığı cezasızlık politikası başta yaşam hakkı olmak üzere ağır insan hakkı ihlallerine davetiye çıkartmaktadır"

'IRKÇILIĞA VE AYRIMCILIĞA KARŞI BARIŞTAN VE İNSAN ONURUNDAN YANA TARAFIZ'

Toplumsal barışı ortadan kaldıran eylem ve söylemlerden vazgeçilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, ırkçılığın insanların yaşamlarını sona erdirmesine müsaade edilmemesi gerektiği belirtildi. Baro olarak ırkçılığa karşı barıştan ve insan onurundan yana taraf oldukları vurgulanan açıklamada, son olarak şunlar kaydedildi:

"Kişilerin kimlikleri ve dilleri nedeniyle uğradıkları saldırıların ivedi olarak soruşturulması, soruşturmaların şeffaf bir biçimde yapılması; temel hak ve hürriyetler temelinde bir mülteci politikasını geliştirilmesi, yurtta ve dünyada barış politikasının sürdürülmesi gerekmektedir. İzmir Barosu olarak ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı barıştan ve insan onurundan yana taraf olmaya, demokratik hukuk devletini savunmaktan vazgeçmemeye devam edeceğiz." (DUVAR)