İYİ Partili Usta: Türkiye’de esnaf zekâta muhtaç hale gelmiştir

İYİ Partili Erhan Usta yüksek enflasyonun esnafı derinden etkilediğini belirterek, “Türkiye’de esnaf zekâta muhtaç hale gelmiştir” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 19’da sabit tuttuğunu bunun piyasaların beklentisine uygun olduğunu söyleyen Usta, yaşanan enflasyonun esnafı derinden etkilediğine dikkat çekerek, “Türkiye’de esnaf zekâta muhtaç hale gelmiştir” dedi.

‘ÇİTÇİNİN ÜRÜNLERİNİ ÇÖPE DÖKTÜĞÜ TÜRKİYE MANZARASI YAŞANIYOR’

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun bugüne dek yaptığı açıklamalarda enflasyonun temel sebebinin yüksek faiz olduğunu vurguladığını belirten Usta, “Türkiye’de enflasyonun sebebi yüksek faizse o zaman faizi aşağı çekin” dedi.

Yüksek enflasyonun geliri düşük sabit çalışanları, işsizleri ve asgari ücretle çalışanları derinden etkilediğini söyleyen Usta, “Türkiye’nin sorunlarını çözmekte zorlanan iktidar Türkiye’yi yönetemiyor. Bir yıldır iş yerini açamayan bir esnaf var, fakat devletten destek alamayan her gün durumu daha zorlaşan bir esnaf kesimi var. Türkiye’de esnaf zekâta muhtaç hale gelmiştir. Bu hiç karşılaşmadığımız bir şeydi, esnafı bu hale getiren de hükümetin esnafı göz ardı eden uygulamalarıdır. Çiftçinin ürününün çöpe döküldüğü bir Türkiye manzarası yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘BEŞLİ ÇETEYE VERDİĞİNİZ PARALARIN HANGİSİNDEN TASARRUF YAPIYORSUNUZ?’

Sadece para politikasıyla enflasyonun düşürülemeyeceğini belirten Usta, “Maliye politikası ile ilgili kalıcı olarak milletin ihtiyacı olan parayı vermemenin ötesinde ne yapıyorsunuz? İsraf denilen kalemlerin hangisiyle ilgili tasarruf yapıyorsunuz? Beşli çeteye verdiğiniz paraların hangisinden tasarruf yapıyorsunuz?” sorularının ardından sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

MİLLETİN ALIN TERİNİ YASAL OLMAYAN YOLLARLA ERİTEMEZSİNİZ: Biz 128 milyar meselesinin çok fazla uzatılmasını istemiyoruz fakat hükümet kanadından gerek Cumhurbaşkanı gerek bir kısım Genel Başkan Yardımcıları, Bakanlar, Merkez Bankası Başkanı’nın her açıklamasından sonra kuşkularımız biraz daha artıyor. Protokol ile yapılan bu uygulamanın yasal olduğunu söyledi sayın Bakan. Bunun hukuki olmadığını söyleyen ilk siyasetçilerden bir tanesiyim, bu protokole dayandırılarak rezerv erimesi hukuki değildir demiştim. Sayın Bakan bu protokolün yasal olduğunu ifade etti. Bu protokol yasal değildir bu protokole dayalı yapılan işlemlerin tamamı gayri hukukidir. Türkiye sağlıklı bur duruma kavuştuğunda yargıda bunu yapanlar hesap vermek durumundadır. Siyasetçi ise Yüce Divana gidecek, bürokratsa mahkemelerde bunun hesabını verecekler. Bu milletin alın terini yasal olmayan yollarla eritemezsiniz bunu yaptıysanız hesabını vermek zorundasınız.

ŞAİBELİ İŞ YAPARSANIZ SORARIZ: Bugüne kadar rezervlerin satılmadığını söylediler, bizzat Sayın Cumhurbaşkanı söyledi. Her defasında farklı bir şey söylüyorlar. Başta inkar ediyorlardı, iyi yanı dün Hazine ve Maliye Bakanının ifadelerinden de gördüğümüz şey, şu andan itibaren yapılmaya çalışılan şey kasada demiyorlar para gitti, bunun nasıl gittiğini zayıf argümanlarla açıklamaya çalışıyorlar. Bugüne kadar geleneksel yöntemlerle sattığımızda sormadınız, niye şimdi soruyorsanız derseniz, çünkü şaibeli iş yaparsanız sorarız. Ticari sırın arkasına filan sığınamazsınız. Kime verdiğinizi söylemiyorsunuz onu kabul ediyoruz peki, hangi fiyattan verdiğinizi niye söylemiyorsunuz? Hangi dönemlerde ne amaçla sattınız? 31 Mart seçimlerinde gayri ahlaki bir şekilde kullanılmıştır bu paralar. İç siyaset malzemesi yapılmıştır bu milletin alın teri.

İSTEDİĞİNİZ TEEVİZYONA ÇIKALIM BU KONULARI TARTIŞALIM: Çağrıda bulunuyorum Sayın Bakan’a, çağırsınlar istediği kanala çıkalım, istediği gazetecinin karşısına çıkalım. Hazine ve Mali Bakanı ile biz veya kimi davet edeceklerse çıkalım bunları millete tek taraflı anlatmak yerine tartışalım. Milleti kim ikna edecekse o şekilde milleti aydınlığa kavuşturalım. Karşısına gazeteciler çıkıyor soru sormuyorlar, böyle düzmece bir program olur mu? Bunlar vatandaşı aydınlatmıyor, buradan meydan okuyoruz, istediği televizyona, istediği şekilde kim olacaksa hangi siyasetçi olacaksa çıkalım vazifemizi yapalım diye düşünüyorum. (DUVAR)