İYİ Partili Ertürkmen: ‘Torpil’ kelimesine tüm gençler tepki gösteriyor

İYİ Parti’de gençlik politikalarının koordinatörlüğü görevi partinin en genç kurucusu Orhun Ertürkmen’e emanet: "Gençler ağır mutsuz ve psikolojileri bozuk. Kaygıları ortak."

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in doğrudan kendisine bağladığı İYİ Parti Gençlik Politikaları Başkanlığı’nın koordinatörlük görevine partinin en genç kurucusu alan Orhun Ertürkmen getirildi.

Akşener’in Türkiye’nin tüm kentlerine yaptığı esnaf ziyaretlerine eşlik eden, burada doğrudan gençlerin yaşadığı sorunları deneyimleme ve parti politikası haline getirme imkânı bulduklarını söyleyen Ertürkmen’e göre “Ucube sistem” diye nitelediği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden etkilenmeyen genç yok.

‘GENÇLERİN SİYASETTEKİ TEMSİLİYLE İLGİLİ ÜZÜCÜ SONUÇLAR ÇIKIYOR’

23 yaşında İYİ Parti’ye katılan, 5 yıldır Akşener ile birlikte Türkiye’nin 81 iline giden İYİ Partili Ertürkmen’e göre Batı’da da Doğu’da da gençlerin sorunları ve kaygıları ortak. “Liyakatsizlik” ve “torpil” kelimelerine çok tepkili bir gençliğin olduğunu söyleyen Orhun Ertürkmen, “Siyasetçilerin gençlerin hayatlarını bu denli etkilediği ortamda apolitik olunması mümkün değil” dedi ve gençlerin politik olduğunu ifade eti.

İYİ Partili Ertürkmen’in, yeni başladığı görevinde yapmayı hedeflediği çalışmalardan İYİ Parti’nin gençlik politikalarına, Z kuşağının seçimlere etkisinden partisinin anketlerdeki oy oranına kadar sorularımıza yanıtı şöyle oldu:

İYİ Parti’nin gençlik çalışmaları size emanet edildi. Bu göreve geliş süreciniz nasıl gelişti? Partilerin büyümelerinde gençlerin önemli bir payının olduğu düşünülür.

Bu görevi üstlenmeden önce Gençlik Politikaları Başkanlığımızla ilgili daha önemli bir gelişme oldu. Genel Başkanımız bu görevi kendisine bağladı. Bu Türkiye’de de dünyada da çok örneğine rastlamadığımız bir durum. İYİ Parti’nin genç siyasetçisi olarak benim için çok önemli bir gelişmeydi. Türkiye’de yapılan araştırmalara göre gençlerin siyasetteki temsiliyle ilgili üzücü sonuçlar çıkıyor. İYİ Parti’yi genç siyasetçilerin önemsenmesi için çok önemli bir adım olarak görüyorum.

‘TÜRKİYE’NİN 81 İLİNDE GENÇLERLE KARŞILAŞTIM’

Benim siyasi hayatım İYİ Parti’nin en genç kurucular kurulu üyesi olmamla başladı. İstanbul’da Gençlik Kolları Kurucu İl Başkanlığı yapmıştım. İl başkanı olduktan bir ay sonra seçim kararı alındı. Taze gençlik kollarının taze il başkanları olarak seçim atlattık. Ben Sayın Meral Akşener’in başlattığı 20 Ocak 2020’den beri devam eden esnaf ziyaretlerimizin tamamında genel başkanımızın yanında bulunma şansı yakaladım. Türkiye’nin 81 ilinde gençlerle karşılaştım. Bunlar benim için çok önemli tecrübeler. Türkiye’nin 81 ilindeki sorunlara vakıf oldum.

‘KENDİNİN OLMAYAN BİR SORUNLA NASIL DERTLENİLDİĞİNİ GÖRDÜM’

“Türkiye’nin 81 ilinde gençlerle karşılaştım” dediniz. Türkiye’nin her noktasında gençlerin sorunları aynı mıydı? Nelere tanıklık ettiniz?

İYİ Parti’nin elli kişilik Genel İdare Kurulu üyesiyim. Partinin kararları burada alınıyor. Gençlik Politikaları Koordinatörlüğü görevi benim için çok değerli, bunu değerli yapan da 81 ilde benim gördüğüm genç problemleri, sorunları. Gittiğim her ilde en az beş gencin sorunlarını dinledim. Zamanla bu sorunları şahsi problem ettiğimi fark ettim. 'İnsan kendinin olmayan bir sorunla nasıl dertlenirmiş'i de gördüm.

‘PROBLEMLERİN EN BÜYÜK MAĞDURU GENÇLER’

Türkiye’nin içerisinde bulunduğu problem sıralamasında gençlerin yaşadıklarının birinci sırada olması gerektiğini düşünüyorum. Tabii ki ekonomi, demokrasi, hukuk, adalet önemli ama bu problemlerin hepsinin en büyük mağdurunun gençler olduğunu unutmamak lazım. 81 ilde ben bu mağduriyeti gördüm. En Doğu’da da en Batı’da da dertler ortak ve ileri seviyede. Dayanma eşiğini geçmiş. İşsizlik Türkiye için problemse genç işsizliği daha büyük bir problem. Bu genç işsizliği nereye giderseniz gidin görebiliyorsunuz.

‘GENÇLERİN LİYAKAT İSYANINI GÖRDÜK’

Biz gezdiğimiz yerlerde gençlerin liyakat isyanını gördük. KPSS süreçlerindeki hem liyakatsizliğin hem de torpil kelimesinin gençlerdeki olumsuz etkisini gördük.  Bu çok acı. Torpil kelimesini duyduğu an gençlerin gözündeki öfkeyi görebiliyorsunuz. Bir kelimeye bütün Türkiye gençleri tepki gösteriyor. “Gençler iş beğenmiyor” diyen siyasetçilere ve kişilere çok kızgınlar. Bu doğru değil ve bu gençleri incitiyor. Gençler problemlerini dile getirmek istiyorlar. İfade özgürlüğü kavramına çok bağlılar. 81 ilin her yerinde dertli genç derdini duyurmak istiyor.

'AKŞENER HAFTADA BİR GENÇLERLE TOPLANACAK'

İYİ Parti'de Akşener’in gençlik çalışmalarını doğrudan kendisine bağlaması ve sizin Genel İdare Kurulu üyesi olmanız nedeniyle gençlerin yaşadığı sorunlar doğrudan partinin mutfağına iletilir mi oldu? Bu partinin gençlere dönük politikalarını nasıl etkiliyor, etkileyecek?

Genel başkanımızın mutfağında gençler hep vardı. Gençlerle çalışmayı seven ve bunu benimsemiş bir lider. Gençlik politikalarını kendisine bağlayarak, haftada bir genel başkan yardımcıları ile nasıl toplanıyorsa genel merkez gençlik yöneticileriyle de toplanacak. Bu da doğrudan genel başkanın partisinin gençlerinden doğrudan girdi toplayacağı, bunu söylemlerine ve projelerine yansıtacağı anlamına geliyor. Bu sayede gelecekte gençlere dair daha sağlıklı fikirler, politikalar üreteceğini öngörebiliyorum.

‘GENÇLERİN İYİ PARTİ’YE ÜYE OLMA ÇEKİNCELERİ VARDI’

İYİ Parti üye sayısında 500 bin barajını geçti. Üyelerinizin ne kadarı genç? Gençlere ulaşmak için neler yapacaksınız?

Maalesef ülkemizde birçok kurumda işe giriş şartı hükümette olan partinin üyesi olmaktı. Bir kariyer planlayan gençlerin İYİ Parti üyesi olmak için çekinceleri vardı. Biz gençleri üye yapmak konusunda o zamanlarda zorlanıyorduk, gönüllü havuzlarımızda yer alıyorlardı. Geldiğimiz noktada İYİ Parti, hali hazırda yapılan anketlerde 3’üncü parti olarak, iki yıldır oyunu artıran tek siyasi parti olarak gözüküyor. Biz bunların yansımasını üye artış sayımızda da gördük. Genç üye sayımızın artışı şu an hızlı.

6 MİLYONLUK Z KUŞAĞI ARTI 4 MİLYON: ÖNYARGISIZLAR

2023 seçimlerinde 6 milyon Z kuşağı gencin oy kullanacağı ve seçim sonuçlarını doğrudan etkileyeceği değerlendirmeleri yapılıyor.  Buna yönelik ne tür adımlar atacaksınız? Gençlere nasıl yaklaşacak, nasıl sesleneceksiniz?

Yeni oy kullanacak gençlerde geleneksel oy kullanma davranışı gözlemlenmiyor. Geçmiş kuşaklarda oy kullanılan partide babadan, anneden çocuğa geçen bir durum varmış. Ben ilk kez oy kullanacak 6 milyon gence, 2018’de de ilk kez oy kullanmış 4 milyon hâlâ genç olanları da ekliyorum ve bu sayıyı 10 milyon olarak görüyorum. Herhangi bir önyargısı olmayan, karar verme kriteri olarak tutucu davranış sergilemeyen bir çoğunluktan bahsediyoruz.

Genel başkanımız beş kez ‘Gençler İçin Gençlerle Beraber’ programı yaptı. Gençlerin dertlerinin dinlediği bu programlar basınla da paylaşıldı. Televizyonlarda, haberlerde, Meclis’te gençlerin problemlerinin birinci sırada bırakın konuşulmayı ilk onda bile değil. Hem genel başkanımız hem de partimiz şu sözü verdi: Biz gençlerin derdini duyurana kadar çalışmaya devam edeceğiz. 

‘İYİ PARTİ BİRÇOK İNSANIN İKİNCİ PARTİSİ’

Türkiye’de siyasetin iki kutba sıkıştığı değerlendirmeleri yapılıyor. Siz bir şeylerin değişmesi gerektiğine dönük itirazı dile getiren taraftasınız. Karşı mahallenin gençlerine nasıl sesleneceksiniz?

İYİ Parti birçok insanın ikinci partisi. “Partinize oy vermezseniz kime oy verirsiniz” sorusunun yanıtında İYİ Parti birinci sırada yer alıyor. “Kime asla oy vermezsiniz” sorusuna verilen yanıtlarda da İYİ Parti sonuncu sırada. Bu veri bize şunu anlatıyor. İYİ Parti Türkiye’nin her kesimine bir şekilde ulaşmış ve hiçbir kesimi de rahatsız etmemiş bir parti.  Bugüne kadar her ne yaptıysak, bunun Türkiye’nin kutuplaşmasına hizmet etmediğini görüyoruz. Ziyaretlerimizde derdini dinlediğimiz insanların siyasi partisini sormuyoruz. Konuştuğumuz insanlar kime oy verirse versin biz projelerimizi anlatıp oyunu almak noktasında samimiyiz. Seçmene kızmıyoruz, seçmenin kutuplaşması üzerinden oy sağlamaya çalışmıyoruz. Kutuplaşmaya, kısır tartışmalara girmedikçe toplumun her kesimine hitap edip sempatisini kazanacağımızı düşünüyorum.

‘GENÇLERİN APOLİTİK OLMASI MÜMKÜN DEĞİL’

Bir taraftan apolitik, çok siyaset ile ilişkili olmayan bir gençliğin de varlığına değiniliyor. Siz buna katılıyor musunuz? Ya da yeni kuşak daha mı politik?

Ben apolitik kelimesinin gençler üzerinde kullanılmasını doğru bulmuyorum. “Gençler apolitiktir” diyenlerin bu kavramı tam olarak anladığını ve bildiğini düşünmüyorum. Konuştuğumuz her genç politikaya maruz kalmış durumda. Hatta bu seviyede bir maruziyet istemediklerini söylüyorlar. Sosyal olarak bir aktiviteleri yok ama bir yerlerde toplandıkları her gün illa ki “siyaset konuşuyoruz” diyorlar. Siyasetin insanların hayatını bu denli etkilediği ülke sayısı çok az. Siyasetçilerin aldığı kararlar, iki dudaklarından çıkanlar, gençlere olan etkisi o kadar hızlı ki… Gençlerin kendilerini bu kadar etkileyen konularda uzak ve ilgisiz kalmaları mümkün değil. Bugünkü siyasi yapı ve ucube sistem dediğimiz "partili cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin" etkilemediği genç yok. Bunu sahada görüyoruz. Siyasetçilerin gençlerin hayatlarını bu denli etkilediği ortamda apolitik olunması mümkün değil. Değiller de.

‘GENÇLER AĞIR MUTSUZ VE PSİKOLOJİLERİ BOZUK’

Siyasilerin ya da bürokratların doğrudan gençlerin yaşam alanlarına dönük adımını yakın dönemde Eskişehir’de gördük. Gençlerin katılacağı festival valiliğin kararıyla yasaklandı. Gençler ekonomik durumlarından dolayı sosyalliklerini geri plana bırakmış durumdalar. Bir şekilde sosyalleşecek ekonomiyi bulduklarında da genel bir mutsuzluk olduğu için içlerinden gelmiyor. Gençler ağır mutsuz ve psikolojileri bozuk. Gençlerin bu mutsuzlukları belki unutacakları, çok masraf yapmadan katılacakları etkinliklerin engellenmesini, yasaklar getirilmesini asla doğru bulmuyorum. Zaten mutsuz, umutsuz ve huzursuz gençleri bari rahatlayabilecekleri sosyal alanlarında da kısıtlamamak, boğazlarına çökmemek gerekiyor.