İYİ Partili Erdem: Akşener aslında zor olanı yükleniyor

İYİ Parti lideri Akşener'in 'başbakanlığa adayım' açıklamalarını değerlendiren partinin genel başkan yardımcısı Erdem, "'Tercihim hükümet etmek' diyor. Genel başkan aslında zor olanı yükleniyor" dedi.

Meral Akşener ve Bahadır Erdem
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in, "Cumhurbaşkanlığına aday değilim, başbakanlığa adayım" açıklaması gündemdeki yerini koruyor. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, Akşener'in açıklamasının verdiği mesajları açıklayarak bu söylemin yeni olmadığına vurgu yaptı.

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'a konuşan Erdem, "Bu parlamenter rejimin anayasasına bir ekleme yapacağız ve hali hazırda o anda görev yapmakta olan cumhurbaşkanının görevine devam edecek. Sayın Genel Başkan şunu söylemek istiyor: 'Benim değiştirmek istediğim bu tek adam rejiminde cumhurbaşkanını, devletin ve milletin temsilcisi olarak görüyorum. Bense İYİ Parti Genel Başkanı olarak devleti, ülkeyi hükümeti yöneteceğim, benim değiştirdiğim sistemde de bu görevler başbakana ait' diyor" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın alternatifi bir kişiyi seçmediklerini belirten Erdem sözlerine şöyle devam etti, "Bu demek değildir ki cumhurbaşkanlığı kıymetli değildir, çok kıymetli bir makamdır. Ama değiştirmek istediğimiz rejimde bu makamın görevi sadece devleti ve milleti temsille sınırlı. Baştan beri söylediği bir şey var. 'Biz kendimizi milletin önüne koymayacağız ne ben şahsım olarak ne İYİ Parti olarak. Biz masayı deviren olmayacağız biz hep makulü arayan partiyiz' diyor. O nedenle 'Başbakan olacağım' sözü, en başta söylediğiyle uyumlu bir açıklama. Zaten aklında olanı, önceden de üstü kapalı olarak söylüyordu bu sefer açıkça deklare etti sadece. Yapılan bu."

 

'O ZAMANIN ŞARTLARI FARKLI'

Akşener'in, 2018 seçimlerinde cumhurbaşkanlığı konusunda iddialı olduğu hatırlatılan Erdem, "Şu anda halkın seçeceği cumhurbaşkanı, Erdoğan'ın sahip olduğu güçlerle ülkeyi yönetmeyecek. Tabii ki o esnada seçilen cumhurbaşkanı bakanlarıyla birlikte Millet İttifakı'nın ortak hükümetiyle birlikte ekonomiyi düzeltecek, dış ilişkileri bir an evvel rayına oturtacak, eğitim sistemini, yargıyı düzeltecek. Eğer cumhurbaşkanı olursa sadece devleti, milleti temsil edecek ,'Bunu tercih etmiyorum, tercihim hükümet etmek, ülkeyi yönetmek' diyor. Genel başkan aslında zor olanı yükleniyor. Aynı zamanda 2018'de aday olduğunda unutmayalım, parlamenter sistem çalışması yoktu. O zaman genel başkan Türkiye'yi gezerek, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin gelmemesi gerektiğini söyledik ama o zamanın şartları farklı. Şimdi parlamenter sisteme dönme konusunda millet bize yetki veriyor" dedi.

'ŞAHISLAR ÜZERİNDEN BİR MESAJ YOK'

"Akşener, cumhurbaşkanlığı iddiasından vazgeçerek, Kılıçdaroğlu'na 'Sen de aday olma, kazanabilecek bir aday üzerinde anlaşalım' mesajı verdi" iddialarına yönelik de açıklamalar yapan Erdem, "Böyle bir mesaj değil. Bir insan bir başka adayının önünü kesmek istese, onun için kendi cumhurbaşkanı adaylığında vazgeçer mi, bu biraz fazla büyük bir diyet olmaz mı? Hatta tam tersi Genel Başkan'ın sözlerinin altını iyi okumak lazım. 'Sayın Kılıçdaroğlu ile cumhurbaşkanının nitelikleri konusunda en ufak bir ayrılığımız yok', diyor. "'ynı anlamları, aynı görevleri veriyorum aynı karakter özelliklerini istiyorum ben', diyor. Şahıslar üzerinden bir mesaj yok bunda" diye belirtti. (BBC Türkçe)