İYİ Partili Çıray’dan ‘Abdülhamid Han’ sorusu: Neden kendi karasularımıza çekildi?

İYİ Partili Aytun Çıray, Abdülhamid Han sondaj gemisi ile ilgili Bakan Fatih Dönmez’e, “Abdülhamid’i GKRY’nin yetki alanımızda araştırma yaptırdığı yere neden göndermiyorsunuz?" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Abdülhamid Han sondaj gemisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla dün yapılan uğurlama töreninin ardından Antalya'nın Gazipaşa ilçesinin 55 kilometre açığındaki Yörükler-1 kuyusunda görev yapmak için yola çıktı.

Abdülhamid Han’ın görev yapacağı yerin hiçbir siyasi kazanım elde edilemeyecek, milli menfaatlere katkı sağlamayacak bir noktada olduğuna dikkat çeken İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

‘SİYASİ VEYA EKONOMİK BİR KAZANIM OLMAKTAN UZAK BİR HAMLEDİR’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi veren Çıray, sondaj gemisinin Türkiye sahillerine çok yakın bir noktada görev yaptığını, bu nedenle bir kazanım olmadığını belirterek, “2020 Ağustos ve Eylül aylarında, Oruç Reis araştırma gemisi Meis Adası güneyindeki Yunanistan tarafından hak iddia edilen bölgede Deniz Kuvvetlerimizin olağanüstü desteğiyle araştırma yapmış ancak gerek ABD gerekse AB’den gelen sert uyarılarla bu bölgedeki faaliyetleri askıya alınmıştır. ABD/AB’yi rahatsız etmeyecek bir noktada (Türkiye sahilinden yaklaşık 30 Deniz mili uzakta) faaliyet gösterilmesi siyasi veya ekonomik bir kazanım olmaktan uzak bir hamledir. Aynı zamanda Yunanistan’ın hak iddiaları ile de uyumluluk göstermektedir” dedi. Çıray, değerlendirmesinde “Kısacası dağ fare doğurmuştur” diye konuştu.

‘ABDÜLHAMİD HAN ORUÇ REİS’İN ARAŞTIRMA YAPTIĞI BÖLGEDE GÖREVLENDİRİLMELİ’

Türkiye’nin menfaatleri düşünüldüğünde Abdülhamid Han’ın görev yerinin daha önce Oruç Reis gemisi tarafından araştırması (survey) yapılan bölge içerisindeki bir noktada olması gerektiğini sözlerine ekleyen Çıray, “Ancak gerçekleştirilen hamlenin, ülkemize ekonomik olarak kazanç sağlamayacak, siyasi olarak bir getirisi olmayacak ve sondaj faaliyetinde günlük olarak milyonlarca doları harcayarak batıyı sinirlendirmeden iç politika kazanımı elde etmek için yapılan bir israf olduğu ortadadır” ifadelerine yer verdi.

'ABDÜLHAMİD’İ GKRY’NİN YETKİ ALANIMIZDA ARAŞTIRMA YAPTIRDIĞI YERE NEDEN GÖNDERMİYORSUNUZ?'

İYİ Partili Çıray’ın Bakan Dönmez’e soruları şu şekilde:

- Erdoğan milletimizi hamasetle oyaladığı bu dönemde Doğu Akdeniz’de GKRY’nin sözde 6 numaralı parseli içinde İtalyan ENI ve Fransız TOTAL şirketleri tarafından araştırmaya devam edilmektedir. Üstelik bu parselin önemli bir kısmı da Türk Deniz yetki alanları içerisinde yer almaktadır. Bu parseldeki GKRY adına yapılan çalışmalara da neden devlet kurumlarından bir itiraz gelmemiştir? İlle bir tavır konulacaksa Abdülhamid Han sondaj gemisi niye buraya gönderilmemiştir?

- 2020 yılında Yunanistan’la gerginlik pahasına Meis güneyinde 2 ay süre ile Oruç Reis tarafından icra edilen araştırma faaliyetlerinin sonuçları ne olmuştur?

- Bu bölgede başka hiç mi sondaj yapılacak alan bulunamamıştır?

- Abdülhamid Han Gemisi’nin sondaj faaliyetlerinin günlük maliyeti dolar bazında ne kadardır?

- AB ve ABD’nin sert uyarıları gereği sorunsuz bölgelere yani kendi karasularımıza mı çekilmekteyiz? (DUVAR)