İYİ Parti’den Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine dair açıklama

İYİ Parti, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine dair iktidar kanadının açıklamalarına eleştiri getirdi, iki ülkeye de çağrıda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İskandinav ülkeleri İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılma talebine AK Parti iktidarı kanadından “olumsuz” açıklamalar kayda geçiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki ülkenin NATO'ya katılmalarına onay vermeyeceklerini tekrarlarken, iki ülke dışişleri bakanlarının Türkiye'ye gelme planlarına ilişkin "Yorulmasınlar" değerlendirmesinde bulundu.

İYİ Parti Uluslararası Politikalar Başkanlığı da Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine dair açıklama yaptı. Erdoğan’ın tutumuna dair eleştiriler de dile getiren İYİ Parti, milli güvenlik konularının iç politika malzemesi yapılmaması gerektiğini belirtti, “Finlandiya ve İsveç ile ilişkilerimizin, yürütülecek müzakereler yoluyla süratle sorunlarından arındırılması en samimi temennimizdir” dedi.

‘ERDOĞAN’IN TUTARSIZ TAVIRLAR SERGİLEMESİ İTTİFAK BÜNYESİNDE RAHATSIZLIK KAYNAĞI OLDU’

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik “işgal” durumunun Avrupa’nın bütünü ve kıtanın ötesindeki ülkeler açısından güvenlik kaygılarına yol açtığını savunan İYİ Parti, “Avrupa ülkeleri açısından, gerektiğinde askeri yeteneklerin de devreye sokulmasıyla, üye ülkelerin toprak bütünlüğü ve egemenliğini korumak gibi bir işlevi de olan NATO, söz konusu iki ülke yönetimlerince, güvenilir bir liman olarak görülmüştür” dedi.

Finlandiya ve İsveç’in NATO üyesi olma arzlarını gündeme getirdiklerini hatırlatan İYİ Parti, bu beklentinin diğer NATO ülkelerinin desteğini kazandığını belirterek, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, adı geçen ülkelerle olan ikili ilişkilerimizdeki sorunlardan hareketle, üyeliklerle ilgili olarak olumsuz görüş beyan etmesi, iki ülkenin üyeliğini koşullandırması, hatta pazarlık konusu yapması, yakın geçmişte Suriyeli sığınmacılar konusundakine benzer şekilde birbiriyle tutarsız tavırlar sergilemesi, ittifak bünyesinde rahatsızlık kaynağı olmuştur” dedi.

‘MEVCUT NATO ÜYESİ ÜLKELERİN TUTUMLARI GÖRMEZDEN GELİNDİ’

Türkiye’nin “güvenlik endişelerinde” haklı olduğunu belirten İYİ Parti, “Özellikle İsveç’in, milli güvenliğimizi tehdit eden terör örgütleriyle ilişkisi, Türkiye açısından, haklı bir güvenlik sorunu ve iki ülke arasındaki ilişkilerde altı çizilecek önemli bir konudur. Ancak, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından PKK ve uzantısı PYD-YPG’ye verdikleri destek temelinde özellikle İsveç’e karşı bir tavır konulurken; yıllardır bu konudaki yaklaşımları pek de farklı olmayan mevcut NATO üyesi ülkelerin tutumları görmezden gelinmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

‘MİLLİ GÜVENLİK MESELELERİ İÇ POLİTİKA MALZEMESİ YAPILAMAZ’

“Suriye konusunda olduğu gibi” bugün de iktidar kanadından birbirinden farklı görüşler beyan edildiğini, stratejik ve taktiksel hatalara düşüldüğünü belirten İYİ Parti, “Görünen o ki, adeta bilinçli olarak yaratılan krizler, iç politika malzemesi olarak kullanılmak istenmektedir. Oysa, milli güvenlik meseleleri iç politikası malzemesi yapılmaz, yapılmamalıdır” dedi ve değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

MÜZAKERELERLE SORUNLAR ARINDIRILMALI: Şu bir gerçek ki PKK ile uzantısı PYD-YPG ve uluslararası ilişkileri konusunda ülkemizin elinde açık ve objektif veriler vardır. Ancak, bu gerçekle, iki ülkenin NATO’ya üye adaylığının rehin alınması, bize göre diplomatik açıdan hesabı doğru yapılmamış, sağlıksız bir yaklaşımdır. Finlandiya ve İsveç ile ilişkilerimizin, yürütülecek müzakereler yoluyla süratle sorunlarından arındırılması en samimi temennimizdir.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA’YA ÇAĞRI: İYİ Parti; müttefiklik ruhunun gereği olarak, bir saldırıya uğranılması halinde nasıl müştereken topraklarımızı savunacaksak, Finlandiya ve İsveç’in de, geçmişten farklı ve yeni bir yaklaşımla, kaygılarımızın kaynağı olan terörizme karşı müştereken mücadele anlayışının gereğini yerine getirmelerini beklemektedir.