İYİ Parti ve CHP, AK Parti'nin anayasa değişikliği için randevu talebini reddetti

İYİ Parti ve CHP, AK Parti Meclis grubunun başörtüsüyle ilgili anayasa değişikliği için yaptığı randevu talebini reddettiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - 10 Ocak Dünya Gazeteciler Günü sebebiyle Meclis’te Parlamento Muhabirleri Derneği’ni ziyaret eden CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İYİ Parti ile birlikte AK Parti’nin başörtüsü ile ilgili anayasa değişikliği teklifine ilişkin görüşme talebini reddettiklerini söyledi.

‘DOKUNULMAZLIKLAR GÖRÜŞÜLÜRKEN MÜZAKERE TALEP ETMEK NEZAKETSİZLİK’

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Grup Başkanvekili Özlem Zengin’in CHP ve İYİ Parti gruplarını arayarak randevu talebinde bulunduğunu söyleyen Özel, talebi, ittifak ortağı İYİ Parti’nin Meclis grubuyla birlikte değerlendirdikleri bir toplantı yaptıklarını belirtti.

Ortak tutum belirleme iradesine uygun olarak yapılan toplantı sonunda AK Parti’nin teklifini reddetme kararı aldıklarını ifade eden Özel, “Yarın Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu toplantıya çağrıldı. 1700 üzerinde bekleyen dosya varken İYİ Parti ile CHP’den birer milletvekilinin dosyaları öne çekilerek dokunulmazlıkları kaldırılmak ve yargılanmalarının önü açılmak istendi. Bir siyasi tercihte bulundu saray yönetimi. Saray yönetiminin talimatı ile komisyon başkanı bu iki dosyayı cımbızlayarak komisyonu toplantıya çağırdı. Bu en basit deyimle ‘nezaketsizlik’ olarak nitelendirdik” diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin’i arayarak görüşme talebini ittifak ortakları İYİ Parti ile birlikte reddettiklerini kaydeden Özel, “Bundan sonraki süreçlerde yeniden randevu talepleri olursa yeniden değerlendiririz” dedi.

'AĞIR ANAYASA İHLALLERİNİ DEĞERLENDİRDİK VE ‘HAYIR’ DEDİK'

CHP’li Özel, teklifle ilgili karara yönelik soruya, “AK Parti ‘Gelin anayasa değiştirelim’ derken anda iki milletvekilimizi dosyalarını cımbızlayıp ‘dokunulmazlıklarını kaldıralım’ diyor. İYİ Parti’ye ait olduğu açıkça belli bir RTÜK üyeliği, İYİ Parti’ye verilmiyor. Enis Berberoğlu’nun yargılamasına devam etmişlerdi anayasaya aykırı olarak. Bu kadar ağır anayasa ihlalleri varken ‘gelin anayasa görüşelim’ yaklaşımlarından dolayı sorunun AK Parti’ye yöneltilmesi anlamlı olur. Bundan sonrası yetkili kurullarımızda değerlendirilir” ifadeleriyle yanıt verdi.

'SİYASETTE BALTA ÇEKİP UZLAŞMAYA GEÇİLMEZ'

HDP’nin hesaplarına anayasaya aykırı biçimde tedbir konduğunu, CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır hakkında ‘mahkeme bastın’ diye siyasi bir fezlekenin harekete geçirildiğini, İYİ Parti Milletvekili Lütfü Türkkan hakkındaki 14 ay önceki tartışmanın ısıtıldığını ifade eden Özel, “AK Parti önce ne yapmaya çalıştığını izah etmeli. Siyasette balta çekip uzlaşmaya geçilmez. Sava baltası ile görüşmeye gelen bir siyasi hareket dünya siyasi tarihinde yok. Uzlaşma çıplak ellere yapılır, baltayı gömersiniz ‘merhaba’ dersiniz. Bu nasıl bir şey biz anlamadık” dedi.

SİNAN ATEŞ CİNAYETİ: BAHÇELİ’NİN MESELENİN ÖZÜ KONUSUNDAKİ SUSKUNLUĞU SÜRÜYOR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Sinan Ateş cinayeti ile ilgili açıklamalarını da değerlendiren Özel, “Bahçeli suskunluk konusunda suskunluğunu bozmuş ama öz konusunda suskunluğu devam ediyor. Konunun özüne yönelik suskunluğunu bozmasını bekliyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Özel, gazetecilerin 10 Ocak Dünya Gazeteciler Günü’nü de kutlayan Özel, önümüzdeki sene iktidara gelmeleri halinde kamuoyunda sansür yasası olarak bilinen dezenformasyonla mücadele yasasını kaldıracaklarını ve gazetecilerin haklarına ilişkin düzenlemeleri yapacaklarını taahhüt ettiklerini söyledi. (DUVAR)