İYİ Parti, OSB’lerdeki elektrik krizini Bakan Sönmez’e sordu: Neden acil eylem planı yürütülmedi?

İYİ Partili Hasan Subaşı, OSB’lerdeki elektrik kısıtlamalarını, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sönmez’e sordu: Neden acil eylem planı yürütülmedi, üretici son ana kadar bilgilendirilmedi?

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İran’ın boru hattındaki arıza nedeniyle Türkiye’ye gelen doğalgazı kesmesinin ardından başlayan enerji krizi büyüyor. Türkiye Elektrik İletim AŞ. (TEİAŞ), İran kesintisini gerekçe göstererek ilk olarak fabrikaların doğalgaz kullanımı yüzde 40 oranında kısıtladı. Alınan son kararla bugünden itibaren ülkedeki tüm Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) elektrik kısıntısı uygulaması yapılacak.

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, OSB’lerdeki elektrik kısıtlamalarını eleştirerek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Sönmez’in yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru öneresi verdi.

‘OSB’LERE ELEKTİRİK KISITLAMASI TELEFONLA BİLDİRİLDİ’

Bu kararı, “Kötü yönetimin akıl almaz uygulaması” olarak değerlendiren Subaşı, “İran’ın bu kararı ile birlikte doğalgaz çevrim santrallerine gaz kısıntı uygulaması duyuruldu. Firmaların üretimde kullandığı doğalgaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yüzde 40 oranında kısıtlandı. Günlük tüketimdeki yüzde 40 oranındaki doğalgaz kesintine uymayanlara müeyyideler uygulanacağını açıklandı. Alınan son kararla 24 Ocak Pazartesi saat 00.00’dan itibaren Türkiye’deki tüm OSB’lerde 3 ile 4 gün arası elektrik kısıntısı uygulanacağı, firmaların aydınlatma ve güvenlik için elektrik kullanabileceği ancak üretim için elektrik kullanılamayacağı uyarısı yapılmıştır. Yani ülkede sanayi üretimi en az 3 gün süreyle tamamen duracaktır. Böylesi önemli bir kararın TEİAŞ tarafından OSB’lere yazı gönderilmeden, telefon aracılığıyla yapılması kötü yönetimin ne boyutlara vardığını gözler önüne seriyor” ifadelerini kullandı.

‘BİRÇOK OSB ÜRETİMİ DURDURDU’

Subaşı, Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Bahar ile görüşmesini de hatırlatarak, "Temel ihtiyaç maddelerine erişimde sorunlar yaşanabilir. Tarım, imalat ve lojistik sektörü günlük dönen, günlük ihtiyaçları olan hayati öneme sahip sektörler. Bu sektörlerin sekteye uğraması, ülke çapında büyük bir tedarik sıkıntısını beraberinde getirebilir" dediğini söyledi. Üretiminde bozulabilecek malzeme kullanan fabrikalarla, günlük yemek, dezenfektan, süt ürünleri ve daha birçok alanda üretim yapan fabrikalarda büyük sıkıntılar baş göstereceğini dile getiren Hasan Subaşı, ‘’Birçok OSB konuyla ilgili yazılı açıklamada bulundu ve üretimi durdurduğunu açıkladı’’ diye konuştu.

DEPOLAMA TESİSLERİNDEKİ REZERV NE OLDU?

Antalya Milletvekili Hasan Subaşı açıklamasına şöyle devam etti:

“BOTAŞ tarafından Ekim 2021 tarihinde yapılan açıklamada ‘Tuz Gölü ve Silivri yer altı doğal gaz depolarında 3 milyar metreküpün üzerinde bir gaz kullanıma hazır tutulduğu ve mevcut şartlardaki stok kış mevsiminde Türkiye’nin yaklaşık 33 günlük konut tüketimine denk geldiği’ ifadeleri basında yer almaktadır. Bununla birlikte Karadeniz'de kısa sürede toplamda 540 milyar metreküplük doğalgaz keşfi yapıldığı bizzat Sayın Cumhurbaşkanı tarafından açıklanmıştır. Türkiye’nin şu anda en büyük ihtiyacı olan sanayi üretimini durdurmaya yönelik bu eylemleri anlamak mümkün değil. Bu zihniyet ülkeyi batırmaya götürüyor!”

‘KESİNTİLERLE İLGİLİ ŞEFFAF VE BİLGİLENDİRİCİ BİR SÜREÇ NEDEN YÜRÜTÜLEMEMİŞTİR?’

Subaşı’nın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Sönmez’in cevaplandırmasını istediği sorular şu şekilde:

1- OSB’lerde uygulanacak kesintiler için TEİAŞ neden yazılı açıklama ve bildirimde bulunmamaktadır?
2- Bakanlığınız, ülkemizin çok ani bir şekilde yakalandığı bu kesinti için neden bir hazırlık, acil eylem planı vb. çalışmalar yürütmemiş, halkı ve üreticiyi son ana kadar bilgilendirmemiştir?
3- Ülkemizin Silivri ve Tuz Gölü depolarında mevcut doğalgaz rezervleri neden kullanılmamaktadır?
4- Karadeniz havzasından çıkarılan doğalgaz rezervi neden işletilememektedir?
5- Sanayicilerimiz kesintilerin 2 güne düşürülmesini talep etmektedir. Kesintinin 2 güne düşürülmesi için çalışmanız ve hazırlığınız var mıdır?
6- Haber sitelerinde sanayiciden gelen tepkiler üzerine Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in konuya müdahalesi sonucu kesinti günleri ardışık hale getirildiği ve pazartesi, salı çarşamba tam gün olarak değiştirildiği iddia edilmektedir. Ancak buna rağmen pek çok OSB’de kesintiler pazartesi, perşembe ve cuma günü olarak uygulanacaktır. Kesintilerle ilgili şeffaf ve bilgilendirici bir süreç neden yürütülememiştir?
7- Ülkemizin üretimini artırmaya en çok ihtiyaç duyduğu, enflasyon verilerinin tavan yaptığı, ihracat hedeflerinin yükseltilmeye çalışıldığı zorlu dönemde, Bakanlığınız enerji güvenliğini neden ve nasıl sekteye uğratmıştır? Görevi gereği kesintisiz enerji aktarımını gerçekleştiremeyenler veya gerekli tedbirleri zamanında alamayanlar hakkında soruşturma başlatılacak mıdır?
8- OSB’lerde ilaç, et, süt gibi üretiminin kesintiye uğraması geri dönülmez zararlar verebilecek temel ihtiyaç ürünleri üretimi yapan şirketlere kesinti uygulanmamalıdır. Bu konuda bir çalışmanız ve programınız var mıdır? (DUVAR)