İYİ Parti: FETÖ sanıklarına maden arama ruhsatı verildi mi?

İYİ Parti Milletvekili Yasin Öztürk, bir soru önergesiyle maden ruhsatları ve maden arama izinlerini Meclis gündemine taşıdı. Öztürk Enerji Bakanlığı'na, “Aykırı işlemler nedeniyle ruhsatı iptal edilmeyen kişi ve/veya şirket bulunmakta mıdır? FETÖ sanıklarına, yasaya rağmen maden arama ve işletme ruhsatı verildiği doğru mudur? FETÖ üyesi olarak tespit edilen bir kişiye ait firmaya ruhsat sahasının ihale ile verildiği iddiası doğru mudur?” diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na bir soru önergesi sundu. 

Yasin Öztürk soru önergesinde, 16 Haziran 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün ilanına göre, Maden Kanunu’nun hükümlerini yerine getirmedikleri için 72 maden ruhsatının iptal edildiğini söyledi. Öztürk, Haziran - Temmuz 2020 tarihleri arasında, FETÖ sanıklarına yasaya rağmen maden arama izni verildiği iddialarını yeniden gündeme getirdi.

Öztürk, konuya ilişkin şu soruları sordu:

-Yukarıda yer alan ilana rağmen, ruhsat bedelinin yatırılmaması, işletme ruhsatı ve madenin işletilmesi maddesine aykırı işlemler nedeniyle ruhsatı iptal edilmeyen kişi ve/veya şirket bulunmakta mıdır?

-Enerji Bakanlığı ya da ilgili kuruluşlarca açılan davalarda haklarında olumsuz karar çıkmasına rağmen, maden arama ve işletme ruhsatı iptal edilmeyen kişi ve/veya şirket bulunmakta mıdır?

-Ruhsat süresi bittiği halde, madencilik faaliyetlerine devam eden kişi ve/veya şirket bulunmakta mıdır?

-2019 yılında yapılan denetimler sonucunda kaç maden firmasına cezai yaptırımda bulunulmuştur?

-Yapılan denetimler sonucu, maden firmalarına verilen para cezalarının alt ve üst sınırı ne kadardır? Bu kapsamda firmalara verilen cezanın toplam maddi tutarı ne kadardır?

-Son 5 yılda maden firmalarına yapılan denetimler sonucu, kayıtdışı bırakıldığı tespit edilen değerli maden miktarı ve değeri ne kadardır? Firmalarca kayıtdışı bırakılan bu değerli madenler nedeniyle, yatırılması gereken ‘Devlet Hakkı’nın ne kadarı Hazine'ye aktarılmamıştır?   

-Firmalara yapılan denetimler sonucu üretim ve satış rakamlarını eksik beyan ederek, ‘Devlet Hakkı Payı’nı eksik ödeyen firmalara uygulanan yaptırım ne olmuştur? Bu firmalar içerisinde, arama ve işletme ruhsatı iptal edilmeyen, halen madencilik sektöründe faaliyet gösteren firmalar bulunmakta mıdır?  

-FETÖ sanıklarına, yasaya rağmen maden arama ve işletme ruhsatı verildiği doğru mudur?

-Terör örgütlerine üyelik ve/veya devlete karşı işlenen suçlar kapsamında haklarında hüküm verilen kaç kişi ya da bu kişilerin ortak oldukları şirketlerin madencilik faaliyetinde bulunmalarına yasak getirilmiştir?

-Terör örgütlerine üye olmak ya da devlete karşı işlenen suçlar kapsamında hüküm giydikleri için madencilik ruhsatları iptal edilen kaç kişiye ya da ortak oldukları şirketlere arama ve işletme ruhsatları yeniden verilmiştir?

-Son dönem yapılan ihalelerde, güvenlik soruşturmasında FETÖ üyesi olarak tespit edilen bir kişiye ait firmaya ruhsat sahasının ihale ile verildiği iddiası doğru mudur?

-FETÖ sanıklarına ait değerli metalik maden işletme ruhsatlarında faaliyeti durdurulmuş sahaların MAPEG’de yapılan üst yönetim değişikliğinin ardından yeniden faaliyete açıldığı iddiası doğru mudur?

-Basında muhtelif zamanlarda çıkan bu iddialarla ilgili olarak, Bakanlığınızca herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? (ANKA)