İYİ Parti: Akşener ‘hodri meydan’ dedi, minderden kaçan Bahçeli oldu

İYİ Parti, Meral Akşener’in Afyon konuşmasında verdiği mesajlardan ve konuşmanın yarattığı etkiden memnun.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – İYİ Parti’nin 26 Ağustos Afyon programı da İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in “siyasette yeni bir başlangıç olacağı” ifade edilen sözleri de öncesinde çokça tartışıldı. Medyadan siyasete tüm kesimlerde programa dair beklenti yükseldi. Akşener, Afyon konuşmasında tüm liderlere “yerel seçimlere ayrı ayrı girelim” çağrısı yaptı. Sonrasında hem İYİ Parti’yi yakından takip eden köşe yazarlarından hem de MHP kanadından, programın ve Akşener’in açıklamalarının beklentiyi karşılamadığı yönünde yorumlar geldi, “dağ fare doğurdu” gibi tespitler ortaya kondu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Afyon’dan yaptığı “yerel seçimlere ayrı ayrı girelim” yanıt veren ilk lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli, “Ayrı ayrı seçime girme” çağrısının bizim nazarımızda ciddiye alınacak bir tarafı yoktur. Seçime ayrı girmek isteyenlerin elinden tutan, önüne geçen de yoktur” dedi.

İYİ PARTİ AFYON’UN ETKİSİNDEN MEMNUN

İYİ Parti yönetimi hem Akşener’in verdiği mesajdan hem de programın yarattığı etkiden memnun. Teknik planlama açısından birtakım aksaklıklar olsa da Afyon’da ‘coşkunun ve fedakarlığın hissedildiği bir gün’ yaşandığını belirten İYİ Parti yönetimi, verilen mesajların programdan önce tarif ettikleri ‘üçüncü yol’a karşılık geldiği görüşünde.

‘GENEL BAŞKANIMIZ BEKLENTİLERİN HEPSİNİ TERS YÜZ ETTİ’

Afyon programının ve Akşener’in konuşmasının beklentileri karşılamadığı yönündeki yorumlar için İYİ Partililer, “Biz beklentileri olanlara cevap vermiyoruz, iddiamız Türkiye’nin beklentilerini karşılamak. Beklentileri olanların olumsuz değerlendirmeler yapması bizim için olumlu. Genel Başkanımız beklentilerin hepsini ters yüz etti” diyerek yanıt verdi.

‘ÇAĞRIMIZ MHP’Yİ RAHATSIZ ETTİ’

İYİ Partililere göre Akşener’in Afyon çağrısının etkili olduğunun bir göstergesi de Bahçeli’nin konuşmadan bir gün sonra verdiği cevap. İYİ Partili bir yönetici, “Afyon konuşmamız birilerini rahatsız etmiş olmalı. Sayın Bahçeli hemen cevap verdi ve ‘biz ayrı ayrı girmeyeceğiz, birlikte gireceğiz’ dedi. Neden bu kadar hızla cevap verdi ve neden reddetti? Bunu da sorgulamak lazım” ifadelerini kullandı.  

‘AKŞENER BAHÇELİ’YE VE CUMHUR İTTİFAKI’NA MEYDAN OKUDU’

İYİ Partililer, Akşener’in Afyon’da yaptığı “yerel seçimlere ayrı ayrı girelim” çağrısının MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Yerel İktidarda Komşu Olalım” çağrısına ve aynı zamanda Cumhur İttifakı’na da bir “meydan okuma” olduğunu da düşünüyor.  

‘MİNDERDEN, ER MEYDANINDAN KAÇAN BAHÇELİ’DİR’

MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman’ın Akşener’in konuşmasının ardından yaptığı “’Akşener Yerel İktidarda Komşu Olalım’ çağrısı karşısında minderden kaçmayı seçti” değerlendirmesini hatırlattığımız İYİ Partililere göre minderden Akşener değil Bahçeli kaçtı. Akşener’in herkesi mindere davet ettiğini ifade eden bir İYİ Partili, “Genel Başkanımız ‘hodri meydan’ dedi. Herkesi mindere davet etti. Minderden, er meydanından kaçan, Akşener’in çağrısını reddeden Bahçeli ve MHP oldu. Biz ‘tek güreşelim’ diyoruz, o (Bahçeli) ‘iki kişi güreşelim’ diyor. Tek başına oy istemek konusunda yeterince güçlü hissetmiyor demek ki” yorumunu yaptı.  

‘ÇAĞRIMIZLA ‘İYİ PARTİ MİLLET İTTİFAKI’YLA MI OLACAK, CUMHUR İTTİFAKI’YLA MI?’ SORULARINA DA SON VERDİK’

Akşener’in “yerel seçimlere ayrı ayrı girelim” çağrısıyla tüm liderlere ‘hodri meydan’ dediğini ve hiç kimsenin tahmin etmediğini söylediğini kaydeden partililer, bu çağrının İYİ Parti’nin duruşunu da netleştirdiğini kaydetti. İYİ Partili bir yönetici, “’İYİ Parti Millet İttifakı’yla mı yoluna devam edecek, Cumhur İttifakı ile mi yakınlaşacak, AKP’ye mi yanaşacak, MHP ile birlikte mi hareket edecek, CHP ile mi devam edecek?’ sorularının tümüne son veren bir çağrı yaptık” dedi.

‘İYİ PARTİ’NİN OYUNA PAYLAŞILACAK GANİMET GİBİ BAKIYORLAR, OYUMUZ GANİMET DEĞİL’

İYİ Parti’nin oyuna ‘paylaşılacak ganimet’ gibi bakılmasından rahatsız olduklarını ve buna bir son vermek için de bu çağrıyı yaptıklarını kaydeden bir parti yöneticisi, “Bizim oyumuz ganimet değil. İYİ Partiyi iki tercihten birini seçmek zorunda bırakıyorlar ama biz bu iki yola da mecbur değiliz. Biz bir partiyiz ve Türkiye’yi yönetmeye talibiz. Türkiye’yi yönetmeye talip olan bir partinin yerel seçimlerde kendi adaylarını çıkarmasından daha doğal bir şey var mı?” diye konuştu.  

‘AKŞENER’İN ÇAĞRISI BİR DEMOKRASİ ÇAĞRISIYDI’

İYİ Parti’nin Afyon’daki çağrısının bir amacının da ittifak sisteminin Türkiye’yi getirdiği olumsuz noktaya dikkat çekmek olduğunu kaydeden bir başka parti yöneticisi, “Akşener’in çağrısı bir demokrasi çağrısıydı” dedi. İttifakların Türkiye’yi iki kutup arasına sıkıştırdığına ve İYİ Parti’nin bu sıkışmışlığı aşmak için çaba gösterdiğine dikkat çeken yönetici, iktidarın yerelde ve merkezde tekleşme niyetinde olduğunu ve bunun otoriterleşme ve kutuplaşmayı büyüttüğünü, Türkiye’yi demokrasiden uzaklaştırdığını söyledi.

‘YEREL SEÇİMLERE AYRI AYRI GİRMEK TÜRKİYE’DE DEĞİŞİMİN ANAHTARI’

İttifak sisteminin yarattığı sıkışmışlığı tartışmak ve tartıştırmak gerektiğine dikkat çeken partili, Türkiye’de değişimin anahtarının yerel seçimlere herkesin kendi adaylarıyla girmesi olduğunu ifade etti.

‘ÇAĞRIMIZIN ARKASINDAYIZ ADAYLARIMIZI ARIYORUZ’

İYİ Parti’nin bu kararının muhalefetin, İstanbul başta olmak üzere büyük şehirleri kaybetmesine sebep olacağına dair endişeleri hatırlattığımız İYİ Partililer, hukuken yerel seçimlerde ittifakın mümkün olmadığını hatırlatarak şu eklemeleri yaptı: “Biz tüm seçim bölgeleri için kendi adaylarımızı arıyoruz. Çağrımızın arkasındayız. Ama yerelde ‘lokal’ iş birliklerinin kendiliğinden olabileceğini de öngörüyoruz. Öyle adaylar çıkar ki teşkilatımız bize ‘bu adayı desteklememiz, burada aday çıkarmamız gerekir’ der. Bunları değerlendiririz. Ama hiçbir durumda genel merkezlerde imzalanacak gizli protokollere, terörle yan yana duran yapılarla aynı iş birliklerinin içinde olmaya ‘evet’ demeyiz.”

‘İSTANBUL İÇİN TAŞLARIN YERİNE OTURMASI, POZİSYONLARIN BELİRLENMESİ GEREKİYOR’

Görüştüğümüz İYİ Partili yöneticiler İstanbul’un farklı bir statüde değerlendirilmesi gerektiğini de ifade etti. Bahsedilen ‘lokal’ iş birlikleri arasında İstanbul’un olmadığını kaydeden İYİ Partili bir yetkili “İstanbul için hiçbir partinin pozisyonu henüz belli değil. Önce partilerin pozisyonunun belirlenmesi lazım. Adayların ortaya çıkması lazım. Örneğin CHP’de taşların yerine oturması gerekiyor. Kurulacağı bugünden ilan edilen ittifakların, partiler üstü açıklamaların da bir karşılığı yok” dedi.