İYİ Parti: 2021'de seçime gidelim

İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, 2021'de erken seçime girilmesi için iktidara çağrıda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, TBMM’de görüşülmeye başlanan 2021 yılı bütçesini eleştirirken, "Meclis olarak orta vadeli bir plan ve çıkış planı yapalım, 2021 yılında seçime gidelim. Türkiye’yi çıkışa götürecek yeni bir siyasi iklime götürelim. Bu fakirlik kapanından ancak siyasi iradenin değişimiyle çıkılır" dedi.

2021 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlandı.

İYİ Parti’nin bütçe üzerindeki görüşlerini Grup Başkanı, Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, açıkladı. Partili Cumhurbaşkanlığı sisteminin Türk Milletinin ayağına pranga olduğunu belirten Tatlıoğlu şöyle konuştu: 

10 SÖYLEYİP 2 ÇIKTIĞINDA HÜKÜMET ETMİŞ OLMUYORSUNUZ: Bütçeler demokratik bir temel haktır. Denetimi yapılmayan harcamalar o harcamayı yapan hükümetlerin meşruluğunu ortadan kaldırır. Tabii olarak, hükümet etmektir. Vergilerin toplanması için vergi alacaksınız, yaptığınız harcamaları kuruşuna kadar millete vergi vereceksiniz. Ve de öngörülerinizin tutmasını sağlayacaksınız. Hükümet etmek budur. 10 söyleyip 2 çıktığında hükümet etmiş olmuyorsunuz. Bu tutarlılık içerisinde yaparsanız bütçe yürütmüş ve hükümet etmiş oluyorsunuz.

BU AK PARTİ'NİN BÜTÇESİ DEĞİL: Bu bütçe AK Parti’nin bütçesi değil. 2018 seçimleri Milli irade AK Parti’ye bir bütçe yapma yetkisi de vermedi.  Bütçe yapma yetkisini, Meclis’in çoğunluğuna veriyor. Dolayısıyla, Cumhur İttifakı’nın çoğunluğu ile geçen kanunlar gibi bir bütçe söz konusu. Bu anlamda AK Parti bütçeleri olarak sıralamak son derece yanlış ve milli iradeye de aykırı.

10'NCU VE 11'NCİ KALKINMA PLANLARI BAŞLAMADAN BİTTİ: Bütün metinleri konuşuyoruz, bütün metinlerde hep ilerdeyiz. Ben 2023 hedeflerinden bahsetmenizi beklerdim. 6 yıl 2023 hedeflerini konuştuk. Nerede bu hedefler? Çöpe gitti dediğimizde bozuluyorsunuz, ama milletin bilgisinden bunları gizlememek lazım. Ne oldu 10’ncu kalkınma, ne oldu 11’inci kalkınma planı, daha başlamadan bitti. Nerede bütçelerinizin hedefleri ve sonuçları ki bu bütçe ile ilgili ifadelerde bulunuyoruz. Milletin kör ve sağır olmadığı ve millete saygı duyulması gerektiği konusunda hassasiyet gösterilmesini talep ediyoruz.

YOKSULLAŞAN TÜRKİYE: Sayın Fuat Oktay siz Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı makamına oturduğunuzda Türkiye size daha zengin bir Türkiye bırakmıştı. Türkiye fakirleşen bir süreçte. Türkiye 2008’e göre 111 milyar dolar daha fakir bir Türkiye. 2013 yılına göre, 288 milyar dolar daha fakir bir Türkiye. Bu bir anlık fotoğraf değil. Bu bir konjonktür. Yapısal tıkanmaya sürüklenen bir Türkiye. 2010’da orta gelir tuzağını konuşan bir Türkiye’den fakirlik kapanına gelen bir Türkiye, yoksullaşan bir Türkiye.

TÜRK MİLLETİNİN AYAĞINA PRANGA VURDUNUZ: Cumhuriyet tarihinin en büyük Merkez Bankası rezerv açığı ile karşı karşıyayız. İlk defa hem bütçe açığı hem cari açığı koşturuyor. Dünya artık enflasyonu çözdü, Zambiya’dan sonra enflasyonda 2’nci olduk. 2020’nin Türkiye’si 2013’ün Türkiye’sinden daha güçlüdür diye bilir misiniz? 2007’den itibaren yapısal reformu bıraktınız. FETÖ süreciyle, PKK ile yürütülen çözüm süreciyle bu yapısal reformların dışına çıktınız. Partili Cumhurbaşkanlığı ile Türk Milletinin ayaklarına pranga vurdunuz ve bugün yürüyemiyoruz.

2021 YILINDA SEÇİME GİDELİM: Meclis olarak orta vadeli bir plan ve çıkış planı yapalım 2021 yılında seçime gidelim. Türkiye’yi çıkışa götürecek yeni bir siyasi iklime götürelim. Bu fakirlik kapanından ancak siyasi iradenin değişimiyle çıkılır. (ANKA)