İttifak konuşulmadı: Yol haritası, seçim kanunu beklenecek

6 parti genel başkanının ilk buluşmasıyla ilgili detaylar belli oldu. Liderler ittifakın yapısıyla ilgili önce yol haritası belirlenmesi konusunda anlaştı. Seçim kanunu değişikliği beklenecek.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çağrısıyla bir araya gelen 6 muhalefet liderinin buluşmasına dair ayrıntılar belli olmaya başladı. Yaklaşık beş buçuk saat süren görüşmede parlamenter sistem deklarasyonun açıklanmasından geçiş sürecinin yol haritasına, ittifak seçeneklerinden seçim kanunu değişikliğine birçok konu masaya yatırıldı. Cumhurbaşkanı adayının seçim takvimi ortaya çıktığında konuşulması gerektiğinde mutabık kalan liderler ittifakın yapısıyla ilgili de önce yol haritasının belirlenmesi ve seçim kanunu değişikliğinin beklenmesi gerektiğinde ortaklaştı.

Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, buluşmaya ev sahipliği yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasına “Tarihi bir görev üstlendik” sözleriyle başladı. Diğer liderlerin de bu yönde görüş ifade ettiği öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun toplantıyla ilgili kurmaylarına da “Çok verimli, iyi bir toplantı oldu. Tüm liderler bütün görüşlerini paylaştı” değerlendirmesinde bulunduğu öğrenildi.

Dün açıklanan metnin ıslak imzalı görseli. Metni 6 lider hatıra olarak aldı.

Edinilen bilgiye göre görüşmede ilk gündem maddesi yaklaşık 3 aylık bir çalışmanın sonunda ortaya çıkan güçlendirilmiş parlamenter sistem deklarasyonunun açıklanma takvimi oldu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Halk TV’den Fikret Bila’ya yaptığı açıklamada deklarasyonun kamuoyuna sunumu için neden 28 Şubat tarihinin belirlendiğiyle ilgili, “Özellikle 28 Şubat olsun diye bir düşüncemiz olmadı. Çalışmamızı mümkün olduğu kadar zaman yitirmeden yürütmek istiyoruz. Bir sonraki toplantı için hazırlıklar yapılması gerekiyor. O açıdan mümkün olan en uygun zamanı belirledik. Yoksa bir hafta sonraya mart başına da bırakabilirdik. Ama hazırlıkların o güne yetişebileceği düşünüldüğü için 28 Şubat olarak belirledik” değerlendirmesinde bulundu.

DEKLARASYON İÇİN 28 ŞUBAT VE 7 MART TARİHLERİ KONUŞULDU

Edinilen bilgiye göre ortak açıklama için, yer tespiti, kurumsal iletişim çalışması gibi konularda 2 haftalık bir ön hazırlık gerektiği ifade edildi. Açıklamanın hafta başında pazartesi günü yapılmasında da mutabık kalınınca liderler 28 Şubat ve 7 Mart tarihlerini konuştu aralık ayında biten, ancak önce Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, daha sonra İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Covid-19’a yakalanması nedeniyle ertelenen açıklamanın mart ayına bırakılmaması istendi. Böyle olunca 28 Şubat tarihi öne çıktı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da o tarihte 28 Şubat mağdurları ile bir buluşma planladığını ancak erteleyebileceğini söyleyince takvim netleşti.

28 ŞUBAT’TA ÖZGÜVEN VURGUSU

Parti kaynakları açıklama takvimi belirlenirken liderlerin 28 Şubat’ın sembolik anlamını mutlaka değerlendirdiğini ve aslında bu tarihi belirleyerek bir özgüveni de ortaya koyduğunu söyledi. Bir yetkili, “O masada oturan hiç kimse bugün 28 Şubat’ı savunmuyor. Tarih sayfalarında kalmış bir süreç. Tamamen takvimsel bir karar ama bunu liderlerin özgüvenlerinin yüksekliği ile açıklamak da mümkün” değerlendirmesinde bulundu. Bir başka parti kaynağı ise, açıklama için 28 Şubat’ın belirlenmesinin anlamlı olduğunu belirterek, “28 Şubat özellikle muhafazakarların yaşadıkları sorunlar açısından önemli bir tarih. Bugün bir iktidar değişimi yaşandığında bu kesimin kazanımlarını kaybedeceğine dair endişeler ifade ediliyor. 6 liderin o gün yapacağı açıklama bu endişelerin giderilmesi adına da özel bir anlam ifade edebilir” dedi.

AÇIKLAMA İÇİN MECLİS DÜŞÜNÜLDÜ, 'GÖLGE DÜŞMESİN' DENİLEREK VAZGEÇİLDİ

Görüşmede deklarasyon açıklamasının nerede yapılacağı da konuşuldu. Meclis’te yapılması önerisi, “Meclis Başkanlığı ile yaşanabilecek bir sıkıntının ya da kontrollü giriş nedeniyle ortaya çıkan sorunların açıklamayı gölgelemesine izin vermemek gerek” değerlendirmesi doğrultusunda reddedildi. Açıklamanın geniş salonu olan bir otelde yapılması kararı alındı.

AÇIKLAMA İÇİN STK’LARA, AKADEMİSYENLERE DAVET

Kılıçdaroğlu açıklamanın yapılacağı toplantıya 6 siyasi parti genel başkanı ve partililerin yanı sıra barolar, sendikalar gibi meslek kuruluşlarının da katılacağını söyledi. Toplantıda da meslek kuruluşlarının yanında sivil toplum örgütleri temsilcilerinin ve özellikle akademisyenlerin, hukukçuların da davet edilmesi kararı alındığı öğrenildi.

SEÇİM KANUNU BEKLENECEK

Edinilen bilgiye göre görüşmede tüm partiler yol haritası ve geçiş süreci ile ilgili kendi bakışlarını ve önerilerini sundu. Bu kapsamda ittifakta yapısal dönüşüm ve yeniden isimlendirme gibi önerilerle gündeme gelen Davutoğlu’nun da görüşlerini paylaştığı öğrenildi. Liderlerin geçiş süreci yol haritasında mutabakat oluşmadan bir ittifak ilanının doğru olmayacağı görüşünü savunduğu, bu konunun daha sonra ele alınması gerektiğini belirttiği ifade edildi. Ayrıca ittifak ile ilgili konuda AK Parti ve MHP tarafından hazırlığı yürütülen seçim kanunu değişikliğini beklemenin de önemine işaret edildi. Bu görüşler doğrultusunda ittifak konusu zamana bırakıldı.

ADAY İSMİ SEÇİM TAKVİMİ BELİRLENDİĞİNDE MASAYA GELECEK

Edinilen bilgiye göre masada konuşulmayan konu “cumhurbaşkanı adayının kim olacağı”ydı. Kaynaklar başta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “aday seçim takvimi ortaya çıktığında mutabakatla belirlenmeli” açıklamasını hatırlatarak diğer liderlerin de aynı görüşü paylaştığını açıkladı. Kaynaklar, “Adayın seçim sürecine girildiğinde konuşulmasında hemfikiriz” değerlendirmesinde bulundu.

LİDERLER 27 ŞUBAT’TA BİR ARAYA GELEBİLİR

Deklarasyonun açıklanacağı 28 Şubat'tan bir gün önce, 27 Şubat tarihinde eski başbakanlardan Necmettin Erbakan için anma gecesi düzenlenecek. İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenecek anma programına geçmiş yıllarda olduğu gibi iktidardan muhalefete tüm siyasi parti genel başkanlarına davetiye gönderilmesi bekleniyor. Eğer liderler katılırsa 6 genel başkan burada da ortak görüntü vermiş olacak.

FOTOĞRAF KARESİ İÇİN PARTİLERDEN GÖRÜŞ ALINDI

Buluşmada 6 muhalefet liderini ayakta yan yana gösteren fotoğraf karesi de önemliydi. Edinilen bilgiye göre liderlerin sıralamasını CHP belirledi ve bir gün önce bu tablo nezaketen diğer partilere iletildi. Partilerden gelen değerlendirmeler üzerinden bazı değişiklikler yapıldığı öğrenildi.