İTO Başkanı uyardı: Kışa girerken önümüzde iki önemli konu var

Türkiye'nin önünde iki önemli konu olduğunu belirten İTO Başkanı Avdagiç "Birincisi yakıt bulabilecek miyiz, gaz bulabilecek miyiz? İkincisi bulursak bile parasını ödeyebilecek miyiz?" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Enerjide arz güvenliği ve yüksek fiyatlara dikkat çeken İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç "1000 metreküpü 1300 dolarla çıkan doğalgazın, önümüzdeki kışa girerken 2500-3000 dolarla çıkacağı yönünde bir bilgi akışı var Rusya tarafından" dedi.

İstanbul Ticaret Odası’nın temmuz ayı meclis toplantısı, bayram tatili nedeniyle bu ay bir hafta erkene çekilerek dün gerçekleşti. İTO Başkanı Şekib Avdagiç toplantıda yaptığı konuşmada, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın büyüme üzerindeki olumsuz etkilerine değinerek, enerjide arz güvenliği ve yüksek fiyatların önümüzdeki kış çok fazla gündeme geleceğine ilişkin mesajlar verdi.

İLK ÇÖZÜM, KOMBİ AYARINI DÜŞÜRMEK!

Sadece Türkiye’nin değil bütün Avrupa’nın önünde, kışa girerken iki önemli konu olduğunu söyleyen Avdagiç, “Birincisi yakıt bulabilecek miyiz, gaz bulabilecek miyiz? İkincisi bulursak bile parasını ödeyebilecek miyiz? Bu sadece Türkiye’nin değil tüm Avrupa’nın sorunu olacak. 1000 metreküpü 1300 dolarla çıkan doğalgazın, önümüzdeki kışa girerken 2500-3000 dolarla çıkacağı yönünde bir bilgi akışı var Rusya tarafından” dedi. Dünya gazetesinden Merve Yiğitcan'ın haberine göre, küresel ekonomiyi derinden etkileyen en önemli konunun enerji fiyatları olduğuna dikkati çeken Avdagiç, Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, termostatın Avrupa binalarında sadece 1 santigrat derece tasarruf yönünde ayarlanmasının gaz kullanımını yılda 10 milyar metreküp azaltacağını anlattı.

'ASGARİ ÜCRETİN ARTMASINI MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ'

Konuşmasında, gıda fiyatlarındaki artışın enflasyon üzerindeki etkisine de değinen Avdagiç, yıllık tüketici enflasyonunun 23,4 puanlık bölümünün buradan geldiğini ifade etti. Türkiye’nin bu konunun üzerinde dikkatle durması gerektiğini belirten Avdagiç, şu değerlendirmede bulundu:

"Tarımsal potansiyeli büyük bir ülke için bu oranda yüksek gıda fiyat artışını olağan göremeyiz. Mevcut tablo, dünyanın artık stratejik bir sektör olarak gördüğü tarım ve gıda sektörüne yönelik politikaları yeniden ve radikal bir biçimde gözden geçirmemiz gerektiğine işaret ediyor.

Çalışanlarımızın insanca yaşayabilecekleri bir gelire sahip olmaları ve artan refahtan eşit ölçüde pay alabilmeleri, verimli bir üretim için temel şarttır. Bunu sağlamak da sadece hükümetin değil, iş dünyası olarak bizim de sorumluluğumuz altındadır. O yüzden biz hem çalışanımızın refahının artmasını hem de alım gücünün korunmasını vazifemiz olarak görüyoruz. Bu çerçevede asgari ücretin Temmuz ayından itibaren 5 bin 500 liraya çıkarılması kararını memnuniyetle karşılıyoruz."

Etiketler İTO enerji enflasyon