İTO Başkanı: Asgari ücrete ara zam maliyetini birlikte karşılayalım

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, asgari ücrete temmuz ayında yapılacak zammın maliyetinin kamu ve özel sektör işbirliğiyle karşılanması çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, ortadaki tabloya rağmen enflasyonun seyri konusunda olumlu bir tablo çizdi. iş dünyası, devlet ve tüketiciler olarak enflasyonun durağan bir seyre gireceğine inanmaları gerektiğini belirten Avdagiç "Zaten baz etkisinden dolayı son çeyrekte aşağı doğru inecektir. Şu anda enflasyonun yükselmeye devam etmeyeceğinin somut olarak görülmesi lazım. Bu nasıl olacak? Biz iş dünyası olarak ileri dönemdeki artışları öngörerek abartılı fiyatlama yapmayacağız, kamu da bazı fiyatlamalarını gözden geçirecek. Tüketiciler de alışveriş yaparken A marketi buna dikkat etmiyorsa, B marketi ediyorsa, dikkat edenden alacak. Yani kamu da, özel sektör de devlet de bu konuda üzerine düşeni yapacak. İnşallah bunu iyi bir noktaya getireceğiz" ifadelerini kullandı.

"Asgari ücrette ilave artışın maliyetini iş dünyası mı karşılayacak?" sorusu üzerine Avdagiç, "Yılın ikinci yarısında yapılacak iyileştirmede yine kamunun vereceği bazı katkılar ile özel sektörün bir miktar kaynak aktarması bir araya gelerek ücretlerin enflasyon karşısındaki kayıplarının telafi edilmesi noktasında beraber adım atılması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

 BELEDİYELERE KONUT ARSASI ÇAĞRISI

Avdagiç, Cityscape Katar Gayrimenkul ve Yatırım Fuarı'nda (Cityscape Qatar 2022) gazetecilere yaptığı açıklamada, konut satışlarında birinci ve ikinci el satışların ayrı ayrı açıklanması gerektiğini söyledi. Kiraların düşmesi için 5 öneri sunduklarını hatırlatan Avdagiç, ilk önerilerinin, 'yerel yönetimlerin çok hızlı bir şekilde konut yapmaya uygun arsa üretmeleri' olduğunu söyledi. Konutta arsa maliyetinin yüzde 80'e kadar çıkabildiğini, makul fiyatlı ilave konut arsası üretilmesi ve bununla ilgili acil imar planları yapılması gerektiğini anlatan Avdagiç "Ticari olarak kullanılan alanların hızlı bir şekilde konuta çevrilmesiyle ilgili birkaç yıl önce İstanbul ölçeğinde plan notu çıkmıştı ve İBB Meclisi'nde kabul edilmişti. Bunun uygulamasında ilçe belediyelerinde yaşanan sıkıntılar var. Bunun çok hızlı bir şekilde uygulanmasının önünün açılması ve kolaylaştırılması önemli. Tabi bunları yaparken, bu ticari yerler konuta çevrilirken buna bağlı olarak oluşacak okul, cami, alışveriş yerleri gibi donatı alanlarının yerel yönetimler tarafından hızlı bir şekilde çözülmesi lazım. Dolayısıyla burada arzı artırmadan kira problemini çok konuşuruz" dedi.

İSTANBUL'DA 675 BİN İŞYERİ DÖNÜŞTÜRÜLMELİ

Avdagiç, İstanbul'da hep konut dönüşümünün konuşulduğunu, deprem olduğunda sadece evlerde olunacağının düşünüldüğünü belirterek, sanayi siteleri ve ticari çarşıların ihmal edildiği eleştirisinde bulundu. İstanbul'da yaklaşık 900 bin işletme bulunduğunu belirten Avdagiç, şu değerlendirmelerde bulundu: "900 bin işletmenin, iş yerlerinin en az 4'te üçünün, yani 675 bininin yenilenmesi lazım. Maalesef konut dönüşümüyle ilgili teşviklerin çoğu iş yeri dönüşümlerinde yok. Bu iş yerlerinin dönüşümü için teşviklerin yerinde olacağını düşünüyoruz." (EKONOMİ SERVİSİ)