İtalya başbakanı: Rusya ve Ukrayna bizi garantör ülke görmek istiyor

İtalya Başbakanı Draghi, Rusya lideri Putin'le yaptığı telefon görüşmesiyle ilgili konuştu. Draghi, Putin'in Zelenskiy'le görüşme önerisiyle ilgili "şartların olgunlaşmadığı" yanıt verdiğini aktardı.

Google Haberlere Abone ol

İtalya Başbakanı Mario Draghi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'le görüşme önerisi ve "garantör ülke" teklifleriyle ilgili konuştuğunu aktardı.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Draghi bugün başkent Roma'daki Yabancı Basın Derneği'nde uluslararası basın kuruluşlarından gazetecilerin sorularını yanıtladı. İtalya başbakanı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile dün yaptığı telefon görüşmesine ilişkin detaylar paylaştı.

Draghi'nin açıklamasına göre, görüşmede Putin'e barış çağrısı yaptı, Rusya lideri ise ateşkes için gerekli koşulların henüz mevcut olmadığını söyledi. Draghi, Putin'e Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ile doğrudan görüşmesi önerisi de yaptı ancak Putin bunun için de koşulların henüz olgunlaşmadığı yanıtını verdi. Draghi ayrıca hem Rusya hem de Ukrayna'nın İtalya'yı garantör ülkeler arasında istediğini de açıkladı.

'FRANSA-İTALYA-TÜRKİYE İŞ BİRLİĞİ GÜNDEMDE'

Draghi, Türkiye'nin arabuluculuk rolü ve geçen haftaki NATO zirvesinde görüşülen Fransa-İtalya-Türkiye arasındaki üçlü iş birliği planlarıyla ilgili bir soruya şöyle yanıt verdi: "Türkiye, gerek jeostratejik konumu ve gerekse çatışmanın tüm taraflarıyla olan ilişkileri sayesinde barış müzakerelerinde çok önemli bir rol oynuyor. Bu bağlamda tüm ülkeler Türkiye ile iş birliği yapmaya hazır. Özellikle de Fransa, İtalya ve Türkiye'nin bu konuda görüş alışverişinde bulunmaları ve genel olarak ticari ilişkileri yeniden inşa etmeleri ve güçlendirmeleri konusunda anlaştık."

Draghi, sözlerine "Türkiye ile ilişkiler hem ticari olarak hem de genel olarak çok düzeldi ancak hala yapılacak çok şey var" diye ekledi. İtalya başbakanı, üç ülke arasındaki bu iş birliğinin, Fransız-İtalyan konsorsiyumu EuroSam ile Türkiye arasında geçen yıllarda ele alınan hava savunma sistemi projesiyle ilgili olup olmadığı sorusuna ise yanıt vermedi.

Geçen hafta Brüksel'de yapılan NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İtalya Başbakanı Draghi ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmeler yapmıştı.
Erdoğan, Brüksel dönüşü uçakta yaptığı açıklamalarda bu görüşmelerle ilgili olarak "Türkiye-Fransa-İtalya olarak üçlü attığımız adımları yeniden hayata geçirmek için çalışmalarımızı sürdürmeyi karar altına aldık" demişti. Erdoğan, Draghi ve Macron ile EuroSam meselesini görüştüklerini söylemişti.