İtalya açıklarında batan mülteci teknesinde ölü sayısı 61’e yükseldi

İtalya'nın güneyindeki Crotone kenti açıklarında 26 Şubat sabahı mültecileri taşıyan teknenin batması sonucunda 61 kişi hayatını kaybetti. Kayıplar için başlatılan arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mültecileri taşıyan bir teknenin 26 Şubat sabahı İtalya açıklarında batması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 61'e yükseldi. Calabria yerel yönetiminden Manuela Curra, 80 kişinin kurtarıldığını açıkladı. 180 ila 200 kişiyi taşıdığı tahmin edilen tekenin batması sonucu kaybolan mülteciler için başlatılan arama-kurtarma çalışmaları ise devam ediyor.

'9 YAŞINDAKİ AFGAN BİR ÇOCUK TÜM AİLESİNİ KAYBETTİ'

İtalya açıklarında 26 Şubat sabahı yaşanan olay ile ilgili açıklama yapan yetkililer, teknenin Afganistan, İran ve pek çok diğer ülkeden kişileri taşıdığını ve hayatını kaybedenlerin arasında çocukların da olduğunu duyurmuştu. Olayın ardından başlatılan çalışmalar kapsamında, tekneden sağ kurtulan bir şüpheli 'insan kaçakçılığı' suçlamasıyla gözaltına alındı. Guardia di Finanza gümrük polisi, iki kişinin daha 'suça iştirak ettikleri' şüphesiyle gözaltı işlemlerinin sürdüğü bilgisini paylaştı.

Tekneden kurtulan mültecilerle ilgili açıklama yapan Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), yakınlarını kaybedenlere yardım ettiklerini duyurdu. MSF'den Sergio Di Dato, "Dört kardeşi, anne babası ve diğer akrabaları da dahil dokuz kişilik tüm ailesini kaybeden 12 yaşındaki bir Afgan çocuk gibi anne-babalarını kaybeden çocuklar var" dedi.

Ne olmuştu?

İtalya'nın güneyindeki Crotone kenti açıklarında 26 Şubat sabahı mültecileri taşıyan teknenin batması sonucunda ilk belirlemelere göre 43 kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti. İtalyan ANSA ajansının haberine göre, Crotone kentine bağlı Steccato di Cutro beldesi açıklarında meydana gelen olayda, yaklaşık 250 kişiyi taşıyan tekne kıyıya yakın bir noktada ortadan ikiye ayrılarak batmıştı.

Sağ koalisyon hükümetinin Başbakanı Giorgia Meloni, yaptığı yazılı açıklamada, "İnsan kaçakçıları tarafından yaşamları yarım bırakılan çok sayıdaki insan için derin üzüntü duyuyorum. Sadece 20 metre uzunluğundaki tekneyi olumsuz hava koşullarında 200 kadar kişiyle denize indirmek suçtur" ifadelerini kullanmıştı.

Reuters'a konuşan İtalyan bir yetkili ise, mülteci teknesinin birkaç gün önce İzmir'den yola çıktığını söylemiş, 45 mültecinin hayatını kaybettiğini, hayatta kalan 81 kişinin karaya nakledilğini dile getirmişti. (DIŞ HABERLER)