İsviçre'de 'organik' referandum: Sentetik tarım ilaçları yasaklanabilir

İsviçreliler, çevre kirliliğine yol açan sentetik tarım ilaçlarının yasaklanması için sandık başına gidiyor. Referandumdan 'evet' çıkarsa, İsviçre bu ilaçları Avrupa'da yasaklayan ilk ülke olacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bir yandan doğasıyla meşhur olan, bir yandan da dünyanın en büyük sentetik haşere ilacı (pestisit) üreticisi Syngenta'ya ev sahipliği yapan İsviçre'de bugün kritik bir referandum var. İsviçreliler, ülkede sentetik böcek ilaçlarının yasaklanması için verilen teklifi referandumda oylayacak. Teklifin kabul edilmesi haline İsviçre, çevre kirliliğine yol açan bu ilaçları Bhutan'dan sonra dünyada yasaklayan ikinci, Avrupa'da yasaklayan ilk ülke olacak.

'SUDAKİ ORANLARI ENDİŞE VERİCİ SEVİYELERE ÇIKTI'

Referanduma sunulan tekliflerden biri, bu tür ilaçları kullanan çiftçilere teşviklerin kesilmesini, bir diğeri de bu ilaçların 10 yıl içinde tamamen yasaklanmış olmasını öngörüyor. İki teklifin de özellikle genç kentli nüfus arasında destek gördüğü belirtiliyor. Teklifi destekleyenler, bu pestisitlerin suya karıştığını ve sudaki miktarların endişe verici seviyelere çıktığını, ilaçların aynı zamanda bitki, hayvan ve böceklere zarar verdiğini savunuyor.  

'İKİ DOMATES YETİŞTİRİNCE ORGANİK TARIMI ÖĞRENDİKLERİNİ SANIYORLAR'

İsviçreli çiftçilerin ise öneriye karşı çıktığını, bu konuda zaten Avrupa'nın en katı yasaklarına tabi olduklarını ve iflasa sürüklenebileceklerini savunuyor. Zürih Çiftçiler Birliği'nin Başkanı Martin Haab, BBC News'a açıklamasında "Özellikle kentlerde, birçok insanın çiftçiliğin ne anlama geldiğine dair en ufak bir fikri yok. Kendi bahçelerinde pencerelerinin önünde iki domates yetiştirince çiftçiliği anladıklarını ve organik çiftçiliğin nasıl yapıldığını öğrendiklerini zannediyorlar" dedi.

ÇİFTÇİLER ANKETLERDE ÖNDE

BBC, İsviçre'de çiftçilerin lobicilik faaliyetlerinin kuvvetli olduğuna dikkat çekerken, son anketlere göre tekliflerin kılpayı farkla reddedebileceğini yazdı. Ancak bu meselenin ülke gündeminde çok yoğun tartışıldığı ve referandumda reddedilse bile görüş ayrılıklarının süreceği belirtiliyor. 

Doğrudan demokrasi sisteminin uygulandığı ve 100 bin imzaya ulaşan her konunun halk oylamasına sunulabildiği İsviçre'de, bugün referandumda sorulan diğer konular arasında bir terörle mücadele yasası, fosil yakıtlara yeni vergi ve acil Covid yardımları da bulunuyor. (DIŞ HABERLER)