İsviçre, Türkiye’ye bir ayda 3,6 milyar dolar değerinde altın ihraç etti

İsviçre’nin paylaştığı aylık gümrük verileri, ülkenin Türkiye’ye altın ihracatının Ocak 2023’te 58,3 ton seviyesinde olduğunu gösterdi. Bu rakam, daha önce hiç 34 ton seviyesini aşmamıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsviçre gümrük verileri, İsviçre'nin ocak ayında Türkiye’ye 58,3 ton altın gönderdiğini ortaya koydu. Bu, İsviçre’den Türkiye’ye bir ayda yaklaşık 3,6 milyar dolar değerinde altın ihraç edildiği anlamına geliyor.

Reuters’ın haberine göre, 2012 yılından bu yana aylık olarak paylaşılan gümrük verilerinde, ocak ayında İsviçre’den Türkiye’ye ihraç edilen altın miktarını son 11 yılın zirvesinde olduğu kaydedildi. Buna göre, İsviçre’den Türkiye’ye bir ayda ihraç edilen altın miktarı 34 tonu geçmemişti. 

‘TL’DEKİ DEĞER KAYBIYLA BİRLİKTE ALTINA TALEP ARTTI’

‘Dünyanın en büyük külçe rafine ve geçiş noktası’ olan İsviçre’nin paylaştığı gümrük verilerine göre, İsviçre 2022 yılında Türkiye’ye toplam 188 ton altın ihraç etti. 2021 yılında İsviçre’den Türkiye’ye gönderilen altın miktarı ise 11 tondu. 

'Türkiye’de altının geleneksel olarak birikim yapmanın güvenli bir yolu’ olarak görüldüğünü hatırlatan Reuters, hızla yükselen enflasyon ile birlikte Türk Lirası’ndaki değer kaybına işaret ederek bu süreçte altına olan talebin hızla arttığını kaydetti. Haberde ayrıca ‘Türkiye’ye akan altın miktarının ülkenin cari açığını kötüleştirdiği’ ve 'Türkiye’nin cari açığının 2022 yılında 48,8 milyar dolara çıktığı' değerlendirmesinde bulunuldu. (DIŞ HABERLER)

Etiketler altın ihracat isviçre