İşverenin tazminat istediği ölen işçinin davasında karar: Müdür 18 bin lira ödeyecek

İşverenin, iş cinayetinin ardından tazminat talep ettiği Cengiz Fedakar’ın ölümüne ilişkin ceza davasında karar çıktı. Fabrika müdürüne verilen hapis cezası para cezasına çevrildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Tekirdağ’ın Ergene ilçesinde ‘Boyko Tekstil’ adlı fabrikada çalışan 38 yaşındaki elektrik teknisyeni Cengiz Fedakar, güvenlik kamerası tamiri için çıktığı fabrikanın çatısında elektrik akımına kapılarak 15 Eylül 2018 tarihinde öldü. Fedakar’ın ölümünün ardından işveren, “maddi ve manevi zarara uğradığı” gerekçesiyle ölen işçinin mirasçılarına yaklaşık 150 bin TL’lik tazminat davası açtı. 

İNDİRİMLİ HAPİS İNDİRİMLİ PARA CEZASI

Cengiz Fedakar’ın ailesinin ve işverenin açtığı tazminat davası devam ederken, Fedakar’ın ölümüne ilişkin açılan ceza davasında karar verildi. Çorlu 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi, fabrika müdürü Kenan Günan’a ‘taksirle ölüme sebebiyet verme’ suçundan önce 3 yıl hapis cezası verdi, sonra indirim uygulayarak cezayı 2 yıl 6 aya düşürdü. Mahkeme, iş cinayetinde sorumlu tuttuğu fabrika müdürünün cezasını 18 bin 200 lira adli para cezasına çevirdi.

Fabrikanın çatısında yaşanan iş cinayetinin ardından Cengiz Fedakar’ın ailesi, fabrika müdürü Kenan Günan’la beraber işverenlerin de yargılanması için suç duyurusunda bulunmuş ve Çorlu Adliyesi önünde eylemler yapmıştı. Eylemlerin ardından işverenler soruşturmaya dahil edilmelerine rağmen haklarında takipsizlik kararı verildi.

Yalnızca fabrika müdürü Kenan Günan’ın ‘taksirle ölüme sebebiyet verme’ suçlamasıyla yargılandığı dava sürecinde hazırlanan bilirkişi raporunda fabrika müdürü yüzde 60 asli kusurlu bulundu. 

Fabrika müdürü Günan’ın yargılanması sürecinde Fedakar’ın öldüğü çatıda yer alan sağlık koruma bandı mesafesi ölçülerinin işveren tarafından değiştirildiği ortaya çıktı. Yargılama sürecinde, kaza yerinin çalışmaya elverişli olmadığı, elektrik akımının TREDAŞ’tan izin ve onay alınarak kesildikten sonra çatıda çalışma yapılabileceği, işverenin böyle bir çalışma başvurusunun olmadığı, işyerine ait kaza yerinin kuvvetli akımlar yönetmeliğine aykırı olarak yapıldığı, yatay ve düşey mesafelerin yasaya ve yönetmeliğe aykırı olduğu tespit edildi. 

FABRİKA MÜDÜRÜ İŞ CİNAYETİ SIRASINDA ŞEHİR DIŞINDA OLDUĞUNU SÖYLEDİ

İş cinayetine ilişkin görülen davanın gerekçeli kararında sanık fabrika müdürü Kenan Günan’ın savunması da yer aldı. Fedakar’ın iş cinayetinde öldüğü sırada şehir dışında olduğunu söyleyen Günan, “Boyko tekstil firması olarak iş yerinde çalışanların iş güvenliği ile ilgili sorumluluk bizdedir. Biz kalite standartlarında çalışanlara sürekli eğitimler vermekteyiz. Bunu her yıl tekrarlıyoruz. Cengiz Fedakar'a 3 kez İSG eğitimi verilmiştir” dedi.

İş cinayetinde ölen Fedakar’ın 18 yıllık meslek tecrübesinin olduğunu belirten fabrika müdürü, “Olay nedeniyle çok üzgünüz. Olmaması gereken bir şey olmuştur” dedi ve beraatini talep etti. 

ÖLEN İŞÇİNİN EŞİ: ÖLÜME TERK EDİLDİ

İki çocuk babası Cengiz Fedakar’ın eşi Fatma Fedakar’ın yargılama sürecindeki beyanı da gerekçeli kararda yer aldı. Eşinin kaza yerine tek başına çıkarıldığını belirten Fatma Fedakar, “Aşağıda patlama ve yangın çıkana kadar eşimin orada olduğunu kimse hatırlamamıştır. Adeta ölüme terk edilmiştir. Gece gündüz iş yerine çağırılır götürülürdü. Orada çalışan tek elektrikçiydi. Çalışma saatleri belli değildi. Saat 10 sularında olay gerçekleşmiş ancak ben saat 01.30’da haber aldım. Bana erken haber verilmediği için de şikayetçiyim. Fabrika çalışanları ve yöneticilerinden hepsinden şikayetçiyim” ifadelerini kullandı. 

Cengiz Fedakar

MAHKEME İNDİRİM UYGULADI İŞÇİNİN AİLESİ KARARA İTİRAZ ETTİ

Çorlu 4’üncü Asliye Mahkemesi yaklaşık üç yıl süren yargılamanın sonunda, fabrika müdürü Kenan Günan’a “taksirle ölüme sebebiyet verme” suçunu işlediği gerekçesiyle 3 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme 1/6 oranında indirim uygulayarak fabrika müdürünün cezasını önce 2 yıl 6 ay hapis cezasına düşürdü, sonra da bu cezayı 18 bin 200 TL adli para cezasına çevirdi. 

Cengiz Fedakar’ın ailesi, sanık yönünden “olası kastla ölüme sebebiyet verme” suçlamasıyla ceza verilmesini talep ederek mahkemenin kararına itiraz etti ve dosya bir üst mahkemeye taşındı. 

İŞVERENİN ÖLEN İŞÇİNİN AİLESİNDEN TAZMİNAT İSTEDİĞİ DAVA EKİM AYINDA GÖRÜLECEK

Cengiz Fedakar’ın ölümünün ardından çalıştığı ‘Boyko Tekstil’ adlı şirket, “maddi ve manevi zarara uğradığı” gerekçesiyle fabrika çatısında ölen Fedakar’ın mirasçılarına tazminat davası açmıştı. Şirket, Fedakar’ın iki çocuğu ve eşinden 137 bin 952 TL maddi, 10 bin TL de manevi olmak üzere yaklaşık 150 bin TL’lik tazminat talep etmişti. Fedakar ailesinin açtığı tazminat davası ile ‘Boyko Tekstil’ adlı şirketin açtığı dava Çorlu 1’inci İş Mahkemesi’nce birleştirilmişti. Fedakar’ın iş cinayetinde ölümünün ardından görülmeye devam eden tazminat davasının önümüzdeki duruşması 8 Ekim 2021 tarihinde Çorlu Adliyesi’nde görülecek.