İsveç’te şiddet faili neo-nazilere hapis cezası  

İsveç'te belediye meclisi üyeliği için geçtiğimiz seçimlerde Kuzey Direniş Hareketi'nden aday olan Sebastian Elofsson ve Marcus Hansson'ın davasında karar açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

Ahmet Tirej Kaya

İSVEÇ - Son seçimlerde belediye meclis üyesi adayı olan Kuzey Direniş Hareketi (NMR) üyesi Sebastian Elofsson ve Marcus Hansson, iki kişiye fiziksel şiddet uyguladıkları gerekçesiyle hapis ve para cezasına çarptırıldı. 11 Eylül’de gerçekleşen seçimlerde Örkelljunga belediyesinin meclis üyeliği için NMR adlı neo-nazi örgütü tarafından aday gösterilen Elofsson ve Hansson’ın, 16 ve 20 yaşlarındaki iki kişiye uyguladıkları şiddet gerekçesiyle devam eden davalarında karar bugün açıklandı.

Skåne’nin kuzeyinde bulunan Örkelljunga’da seçimler öncesinde meydana gelen olayla ilgili, Savcı Cecilia Andersson tarafından yapılan açıklamada, iki kişinin uğradıkları fiziksel şiddet nedeniyle hastanede tedavi altına alındığı hatırlatıldı. Olay esnasında 16 yaşındaki kız çocuğun, Hansson tarafından yere düşürüldüğü ve feci bir şekilde darp edildiği belirtilen açıklamada, Hansson’un boks eldiveni kullanmış olabileceği ifade edildi. Açıklamada, diğer saldırganın ise çocuğun erkek arkadaşına saldırdığı kaydedildi.

6 AY HAPİS, ‘TOPLUM HİZMETİ’ VE PARA CEZASI

NMR üyelerinin seçim afişlerinin yırtılması ve market arabasının içine atılmasıyla ilgili söz konusu iki kişiyi suçlamasıyla başlayan olayın ardından Elofsson ve Hansson gözaltına alınarak tutuklandı. Helsinborg Mahkemesi bugün görülen duruşmada, şiddet uyguladığı gerekçesiyle Hansson’a altı ay hapis cezası verirken, Elofsson’a da yine şiddet uygulama suçundan ‘toplum hizmeti’ cezası verdi. Ayrıca mahkeme, NMR üyesi saldırganların, mağdur iki kişiye 15 bin kron tazminat ödemesine karar verdi.

26 OY ALMIŞLAR

11 Eylül’deki seçimlerde sadece 26 oy alabilen Hansson ve Elofsson, belediye meclis üyeliğine seçilememişti.

Öte yandan, geçtiğimiz aylarda seçimlerdeki adayları inceleyen araştırma şirketi Acta Publica, 289 siyasetçinin neo-nazilerle ya da faşist anlayışlarla bağlantısı olduğunu ortaya çıkarmıştı. Basında yer alan haberlerde, bu kişilerden 214’ünün faşist İsveç Demokratları (SD) adlı partiden aday oldukları ifade edilmişti. SD, seçimlerden 20,6 oyla ikinci büyük parti olarak çıkmış ve ülkedeki yeni hükümetin politikalarının temelini oluşturan Tidö Anlaşması’nda ciddi bir etkiye sahip olmuştu.

Etiketler İsveç seçim neo nazi