İsveç'te küresel ısınmadan dolayı yemek bulamayan ren geyikleri için 12 köprü inşa edilecek

İsveç'te küresel ısınma nedeniyle geleneksel otlaklarında besin bulamayan ren geyiklerinin riske girmeden yer değiştirebilmesi için 12 köprü inşa edilecek. Geyik çobanları böylece, sürülerini riske atmadan otoban ve tren yollarından geçirebilecek. Çobanlara danışılarak yapılan plan çerçevesinde, ilk köprünün bu yıl tamamlanması planlanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsveç'te küresel ısınma nedeniyle besin bulmakta zorlanan ve yaşam alanlarını değiştirmek zorunda kalan ren geyikleri için 12 köprü inşa edilecek. İsveç hükümeti, yerli Sami halkından çobanların sürülerini ülkenin kuzeyindeki tren yollarından ve otobanlardan güvenli şekilde geçirmesi için köprü inşa etme kararı aldı.

'RENODÜK' ADI VERİLECEK

İsveç devlet televizyonu SVT'nin haberine göre, köprülerin ilki bu yıl doğudaki Umea kentinin yakınlarına inşa edilecek. Köprülere, ren geyiği ile viyadük sözcüklerinden türetilen 'renodük' adı verilecek.

İsveç'te şu an 250 bin ren geyiği bulunduğu düşünülüyor. Yerli Sami halkından 4 bin 500 kişinin ise onları yetiştirme izni bulunuyor. Ancak küresel ısınma nedeniyle, ren geyiklerinin geleneksel beslenme alanları zarar görmüş durumda ve sürülerin besin bulabilmek için modern yaşamın 'etrafından dolanarak' yer değiştirmesi gerekiyor. 

KÖPRÜLERİN ÜSTÜ AÇIK OLACAK

Geyik çobanı Tobias Jonsson, köprülerin yeri ve tasarımı konusunda kendilerine danışıldığını söyleyerek, "Köprülerin üstünün açık olmasını sağladık. Kenarlarında 2 metre yüksekliğinde çitler olacak, böylece ren geyiği atlayamayacak. Onlar için, tünele giriyormuşuz gibi hissetmemeleri önemliydi. Hapsedilmek istemiyorlar" dedi. 

LİKENLERİN ÜZERİNİ DON KAPLIYOR

SVT'nin haberine göre, geyiklerin kışlık otlaklarının bazıları görülmemiş kuraklık ve yangınlar nedeniyle zarar görmüş durumda. Aynı zamanda, bir tür su yosunu ve geyikler için kilit önemde olan likene ulaşmanın da zorlaştığı belirtiliyor. Buna göre, daha sıcak yazlar likenin daha kolay yetişmesi anlamına gelse de, daha sıcak kışlar en soğuk aylarda kar yerine yağmur yağması ve likenin üzerinde don tabakası oluşmasına yol açıyor. Bu da, geyiklerin likenin kokusunu almasını veya buz tabakasını kazarak ona ulaşmasını engelliyor. 

E4 OTOBANI KAPATILIYORDU

Ren geyiklerinin bu nedenle ölüm riskine rağmen beslenebilmeleri için geniş otobanları veya tren yollarını aşması gerekiyor. İsveç hükümetinin Norrbotten ve Västerbotten bölgelerinde inşa edeceği köprülerin bu durumu kolaylaştırması hedeflenirken, yetkililerin de ülkenin kuzeyi ile güneyini bağlayan E4 otobanını bir sürü geçerken artık kapatmak zorunda kalmayacağı belirtildi.

İsveç Üniversitesi'nden çevre bilimci Per Sandström ise "Değişen iklim ve zorlu kar koşullarında, alternatif otlaklar bulmak daha da önemli hale gelecektir" dedi. (DIŞ HABERLER)