İsveç’te ilk: ‘PKK’ye finansman sağlamak’tan hapis cezası

Stockholm'de ocak ayında tutuklanan kişiye, 'PKK’ye finansman sağlamak’ suçlamasıyla hapis cezası verildi. Avukat İlhan Aydın, "Mahkemenin kararına itiraz edeceğiz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsveç’te ilk kez 'PKK’ye finansman sağlamak' suçlamasıyla yargılanan bir kişiye hapis cezası verildi. Stockholm Bölge Mahkemesi, 4 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdığı adı açıklanmayan kişinin sınır dışı edilmesini istedi. Mahkemenin kararı, NATO'ya katılımı için Türkiye ve Macaristan'ın onayını bekleyen İsveç için bir ilk olarak kayıtlara geçti.

Hapis cezasına çarptırılan 40'lı yaşlarındaki Kürt Türkiye vatandaşı, ocak ayında Stockholm'deki bir restoranın önünde silahla ateş ettikten sonra tutuklanmıştı. Stockholm Bölge Mahkemesi Yargıcı Mans Wigen, sanığa, Stockholm’deki bir Kürt iş insanına 'silah zoruyla PKK’ye para ödemesi için baskı yaptığı' gerekçesiyle hapis cezası verildiğini söyledi. BBC Türkçe'nin aktardığına göre Wigen, "Gasp teşebbüsü, PKK'nin Avrupa'da yürüttüğü kapsamlı bir bağış toplama faaliyeti çerçevesinde gerçekleşti" dedi.

'KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ'

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan avukat İlhan Aydın, "Müvekkilim sonuçtan memnun değil. Bölge Mahkemesi'nin özellikle terörün finansmanı ve nitelikli gasp teşebbüsü konusundaki kararına katılmıyoruz. Mahkemenin kararına itiraz edeceğiz" dedi.

İsveç'te yeni Terörle Mücadele Yasası 1 Haziran'da yürürlüğe girmişti. Yeni yasa kapsamında "terör faaliyetlerinde bulunanlara" 4-8 yıl arasında hapis cezası verilebilecek, "terör örgütü lideri olarak tanımlanan kişlşiler" 25 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Ayrıca "terör örgütlerini finanse eden veya destekleyen kişilerin" gözaltına alınmaları ve yargılanmaları yönelik olarak, ilgili mercilerin yetkileri artırıldı.

İsveç'in NATO'ya üyeliği, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta 11-12 Temmuz'da yapılacak NATO Zirvesi'nde önceliklikli gündem maddelerinden. Zirve öncesi bugün Brüksel'deki NATO karargahında Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın dışişleri bakanları ile istihbarat başkanlarının da katılacağı üst düzey bir toplantı yapılacak. (DIŞ HABERLER)

Etiketler isveç pkk türkiye iade