İsveç’in NATO üyeliği Meclis Dışişleri Komisyonu’nda

TBMM Dışişleri Komisyonu İsveç'in, NATO'ya katımına ilişkin protokolü görüşüyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İsveç’in NATO’ya kabul protokolünün görüşüleceği Meclis Dışişleri Komisyonu toplantısı başladı.

Toplantıda uluslararası anlaşmaların uygunluğuna ilişkin 10 kanun teklifi gündeme alınıyor. İsveç’in NATO üyeliği, gündemin 10’uncu sırasında yer alıyor.

AK Partili kaynaklar, komisyonda olumlu bir hava olduğunu ve teklifin komisyondan geçmesini beklediklerini ifade ediyor.
İsveç’in üyeliğinin onaylanması için düzenlemenin komisyonda kabulünden sonra Meclis Genel Kurulu’nda da oylanması şartı bulunuyor. AK Partililer, teklifin ne zaman Genel Kurul’a geleceğinin belli olmadığını, sürecin İsveç’in atacağı adımlara ve ABD’nin F16’lar konusundaki tutumuna göre şekilleneceğini söylüyor.

Komisyonun MHP’li üyelerinin de evet demesi ve teklifin komisyondan geçmesi bekleniyor.

Toplantının başında söz alan Komisyon Başkanı Fuat Oktay, İsveç’in son aylarda attığı adımların memnuniyet verici olduğunu belirtti ve “İsveç’in anayasa ve yasalarında meydana getirdiği değişiklikleri uygulamaya geçmesi uzun bir zaman aldı. Bu değişikliklerin özellikle terörle mücadele alanındaki somut sonuçlarını beklediğimiz ölçüde görebilmiş değiliz” dedi.

AK Parti Hükümetin İsveç’in attığı adımlar ve verdiği taahhütler konusunda yeterince ikna olarak konuyu Meclis’in gündemine sunduğunu belirten Oktay, “Komisyon ve TBMM olarak bu konuda kendi değerlendirmelerimizi yapmaktayız. Değerlendirmelerimizin sonucunu buradaki görüşmelerimiz belirleyecek” diye konuştu.

İsveç'in NATO üyeliği konusu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasındaki son görüşmede de gündeme gelmişti. Erdoğan, Biden'ın kendisine "F16 modernizasyonuna ilişkin onay süreci ile İsveç üyeliği sürecini eş zamanlı yürütmeyi" teklif ettiğini aktarmıştı.

 

Etiketler İsveç nato