İsveç’in iade etmek istediği Kürt mülteciye homofobik saldırı

İsveç'in Türkiye'ye iade etmek istediği Kürt mülteci Zinar Bozkurt, Göteborg'daki gözetim merkezinde homofobik saldırıya uğradı. Bozkurt, güvenlik gerekçesiyle başka bir gözetim merkezine nakledildi.

Google Haberlere Abone ol

Ahmet Tirej Kaya

GÖTEBORG - Hakkında verilen Türkiye’ye iade kararı nedeniyle gözetim merkezinde tutulan Kürt mülteci Zinar Bozkurt bir grup tarafından homofobik saldırıya uğradığını belirtti. Özellikle son süreçte gözetim merkezinde bulunan bu kişilerin psikolojik ve fiziksel baskısına maruz kalan Bozkurt, polisler tarafından zor kullanılarak Stockholm Märsta’da bulunan gözetim merkezine gönderildi.

19 Ağustos’tan bu yana Göteborg şehrinde bulunan Kållered Gözetim Merkezi’nde tutulan Zinar Bozkurt, perşembe günü yemekhanede bulunduğu sırada yine aynı merkezde kalan bir grup tarafından saldırıya uğradı. Yemek yediği sırada gruptaki bir kişinin kendisine masadan kalkmasını söyleyerek hakaret ettiğini ve tehditler savurduğunu aktaran Bozkurt, daha sonra aynı kişinin yemek yediği masayı ters çevirdiğini ve olayın ardından gardiyanların bu kişiyi hücreye koyduğunu ifade etti.

ÖLÜMLE TEHDİT EDİLMİŞTİ

Gece saatlerinde gardiyanlar tarafından uyandırılan Bozkurt, saldırıyı yapan kişinin daha fazla hücrede tutulamayacağını ve can güvenliği nedeniyle kendisinin Stockholm’e gönderileceğini öğrendi. Kendisinin değil, söz konusu kişinin başka bir yere gönderilmesi gerektiğini söylemesine rağmen sabah saatlerinde polisler tarafından zorla araca bindirilen Bozkurt, Stockholm’de bulunan başka bir gözetim merkezine nakledildi.  

Gruptaki kişilerin gözetim merkezine geldikleri günden beri eşcinsel kimliği nedeniyle kendisine psikolojik ve fiziksel şiddet uyguladığını ifade eden Bozkurt, yine aynı grup tarafından ölümle tehdit edilmişti.  

GÖÇ KURUMU: HABERİMİZ YOK

Göteborg’da tutulduğu yerin eşinin yaşadığı şehre çok yakın olduğunu ve bu sayede sık sık görüşebildiklerini söyleyen Bozkurt, şimdi ise çok uzak bir yere gönderilerek eşinden ve kendisini ziyarete gelen yakınlarından uzaklaştırıldığını ifade etti.

Göç Kurumu’nda iade dosyasından sorumlu kişiyle görüşen Bozkurt’un avukatı ise, “Yaşananlardan haberim yok” yanıtıyla karşılaştı. 

NE OLMUŞTU?

İsveç’in hakkında Türkiye’ye iade kararı verdiği Zinar Bozkurt, 19 Ağustos’ta kaldığı evden gözaltına alınarak Kållered Gözetim Merkezi’ne gönderilmiş ve bu tarihten itibaren açlık grevine başlamıştı. Oluşan kamuoyunun ardından iade süreci geçici olarak durdurularak dosyasının tekrar görülmesine karar verilen Bozkurt, bu karara rağmen serbest bırakılmamasını protesto etmek amacıyla açlık grevini ölüm orucuna çevirmişti. 31 Ağustos’ta ise bayılan ve sağlık durumu kötüleşen Bozkurt, ölüm orucunu bitirdiğini ve mücadelesine devam edeceğine açıklamıştı.

1 Eylül’de Göç Kurumu’yla görüşme gerçekleştiren Zinar Bozkurt’un iltica başvurusuyla ilgili henüz olumlu ya da olumsuz bir karar alınmış değil.