İstiklal'deki patlama Yunanistan ve Kıbrıs basınında

Kathimerini gazetesinde, İçişleri Bakanı Soylu'nun açıklamaları yer aldı. Ta Nea ise, patlamayla ilgili gelişmeleri "İstanbul katliamının faili ile ilgili gizem" başlığı ile verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstiklal Caddesi'nde dün meydana gelen patlama, Yunanistan ve Kıbrıs basınının manşetlerinde yer aldı. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı saldırı ile ilgili bir taziye mesajı yayımlarken, komşu ülke medyası patlamayı manşete taşıdı. 

Kıbrıs basını da gelişmeleri yakından takip ediyor. Kıbrıs Türk medyası siyasetçilerin taziye mesajlarını yayınlarken, Kıbrıs Rum basını ülkelerin Ankara'ya gönderdikleri destek mesajlarına dikkat çekiyor.

YUNANİSTAN DIŞİŞLERİ: YEREL MAKAMLARLA TEMAS HALİNDEYİZ

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, patlamaya ilişkin bir açıklama yayımlayarak 'Yunanistan'ın terörü kesin bir dille kınadığını' belirtti ve açıklamada, 'Türk hükümetine ve Türk halkına en içten taziyelerimizi iletiyoruz" ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca, Yunanistan Başkonsolosluğu'nun yerel makamlarla sürekli temas halinde olduğu aktarıldı. 

ERT: KÜRT MESELESİNİN ODAKTA OLDUĞU BİR SEÇİM SÜRECİ

Yunanistan devlet radyo televizyon kurumu Ert'in interne sitesinde, "İstanbul: Ölümcül patlamayla ilgili 22 tutuklama-Soylu PKK'yi suçladı" başlığı altında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamaları ile beraber "Kürt meselesinin odakta olduğu bir seçim sürecine giriyoruz. Türkiye'deki seçim sürecinin çok önemli parçalarından biri HDP. Bu parti ile iş birliği olmadan, ittifaklardan hiçbiri başarı kaydedemez" yorumuna yer verildi.

'TÜRKİYE İLE İSVEÇ ARASINDAKİ ANLAŞMAZLIĞIN MERKEZİNDE'

Kathimerini gazetesi, "Saldırının şüphelisi tutuklandı-Ankara açıkça PKK'yi suçluyor" başlıklı haberinde İçişleri Bakanı Soylu'nun açıklamalarına atıfta bulundu. Gazete, ilgili haberinde ayrıca, "Örgüt (son dönemde) kendisini Türkiye ile İsveç arasındaki anlaşmazlığın merkezinde buldu. Ankara, Stockholm'ü PKK'ye karşı 'hoşgörülü davranmakla' suçlayarak mayıs ayından bu yana ülkenin NATO'ya üye olmasını engelliyor" yorumuna yer verdi.

Ta Nea da, Kathimerini gibi İstiklal Caddesi'ndeki patlama ile ilgili gelişmeleri manşetten gördü. Gazetenin, "İstanbul katliamının faili ile ilgili gizem" başlığı altında pazartesi günü yayımlanan haberinde saldırı ile ilgili bir şüphelinin göz altına alındığı bilgisine yer verildi. 

To Ethnos gazetesinin "İstanbul saldırısı: Türkiye neden PKK'yı suçluyor" isimli haberinde, "Örgüt Ankara, ABD ve AB tarafından terörist örgüt olarak tanımlanıyor. O tarihten bu yana, çoğu (Kürt) azınlık mensubu 40 binden fazla insan, çoğu Türkiye'nin güneydoğusunda olmak üzere çatışmalarda hayatlarını kaybetti. Örgüt, Türkiye topraklarındaki pek çok kanlı saldırının sorumluluğunu üstlendi" ifadeleri kullanıldı.

Efimerida ton Sintakton, "İstanbul saldırısıyla ilgili tutuklama yağmuru-Ankara PKK'yı suçluyor" başlığı altında son gelişmeleri okuyucularına aktardı. Haberde, "Ursula von der Leyen bugün AB adına İstanbul'da meydana gelen ve can kaybına yol açan acımasız saldırının ardından Türkiye'ye ve Türk halkına en derin taziyelerini iletti" ifadeleri yer aldı. 

Yunanistan Komünist Partisi'nin (KKE) yayın organı 902.gr, "İçişleri Bakanı İstanbul'daki patlamadan PKK'yi sorumlu tuttu" başlığı ile İçişleri Bakanı'nın son açıklamalarını okuyucuları ile paylaştı.

SİYASİLERİN AÇIKLAMALARI KIBRIS TÜRK BASININDA

Kıbrıs Türk basını, pazar gecesi Kıbrıslı Türk yetkililerin İstiklal Caddesi'ndeki patlama ile ilgili açıklamalarına ve taziye mesajlarına yer verdi. Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar başta olmak üzere, birçok Kıbrıslı Türk siyasetçi patlamadan dolayı duydukları üzüntüyü Türkiye toplumu ve Kıbrıslı Türklerle paylaştı. Kıbrıs Postası, "Taksim'de kıl payı kurtulan Kıbrıslı Türk dehşet anlarını anlattı" başlığı altında "Yaşamını Girne’de sürdüren Avukat Gürcan Bayramoğlu, Taksim'de bugün düzenlenen bombalı saldırıdan kıl payı kurtuldu. Duygularını KKTC dönüşü İstanbul Havalimanı'nda paylaşan Bayramoğlu, insanların yüzlerindeki korkuyu anlattı" ifadelerinin yer aldığı haberini okuyucuları ile paylaştı.

Ana muhalefetin yayın organı Yeni Düzen gazetesinde yer alan ilgili haberde, "Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, İstanbul, Taksim'deki patlamayla ilgili mesaj yayımladı. Erhürman, 'İstanbul'daki patlamada hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına sabır, yaralılara acil şifalar dilerim. Üzüntümüz çok büyük. Geçmiş olsun İstanbul, geçmiş olsun Türkiye' ifadelerini kullandı" ifadeleri kullanıldı. 

KIBRIS RUM BASININDA ULUSLARARASI TEPKİLER

Kıbrıs Rum basını da İstiklal Caddesi'ndeki patlamayı sayfalarına taşıdı. Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu'nun (RİK/KRYK), "Türkiye'deki patlamaya uluslararası tepkiler" başlıklı haberi şöyle: "ABD, terörle mücadelede NATO müttefiki Türkiye'nin yanında olduğunu vurguladı. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, bu zor zamanlarda tüm düşüncelerin Türk halkıyla birlikte olduğunu vurguladı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımla Türkiye'ye ve Türk halkına başsağlığı diledi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransız halkının Türk vatandaşlarının acısını paylaştığını vurguladı. Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a taziyelerini iletti. İsrail'den de terörün asla kazanamayacağını vurgulayan bir tepki geldi. NATO'nun müttefiki Türkiye ile dayanışma içinde olduğu Kuzey Atlantik İttifakı Genel Sekreteri Jens Stoldenberg tarafından ifade edildi."

Philelefteros gazetesi, "İstanbul: Patlamanın faili ile ilgili gizem-PKK'yı 'işaret ediyorlar'" başlığıyla, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım süreçleri ile ilgili Ankara'nın şerhine yer verdi.