İstihbarat örgütü MI5: İran, İngiliz vatandaşı İranlıları kaçırmayı ve öldürmeyi denedi

İngiltere iç istihbarat servisi MI5, İran istihbaratının, "rejim muhalifi" olarak gördüğü İngiltere vatandaşı olan veya İngiltere'de yaşayan İranlıları kaçırmaya ve öldürmeye çalıştığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere iç istihbarat servisi MI5'in Genel Müdürü Ken McCallum, bu yıl İran istihbarat servisinin, tehdit olarak gördüğü İranlı İngiliz vatandaşlarını veya İngiltere'de ikamet eden kişileri kaçırmak ve öldürmek için en az 10 kez teşebbüste bulunduğunu söyledi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, McCallum, İngiltere'nin karşı karşıya olduğu tehditlerle ilgili yıllık değerlendirme konuşmasında, İran'a ilişkin uyarılarda bulundu.

İran'da Mahsa Amini'nin gözaltında ölümü üzerine başlayan protesto dalgasının, “rejimi eleştirenleri susturmak için şiddete başvurmaya sevk ettiğini” söyleyen McCallum, şu ifadeleri kullandı:

“İran, saldırgan istihbarat servisleri aracılığıyla doğrudan İngiltere'ye tehdit oluşturuyor. En keskin haliyle bu, rejim düşmanı olarak algılanan İngiliz veya İngiltere merkezli kişileri kaçırma ve hatta öldürme hırslarını içeriyor. Yalnızca ocak ayından bu yana bu türden en az 10 potansiyel tehdit gördük.”

“İran'daki mevcut protesto dalgasının, totaliter rejim hakkında temel sorular sorduğunu” belirten McCallum, “Bu, büyük bir değişime işaret edebilir, ancak gidişat belirsiz” dedi. (HABER MERKEZİ)