İşten çıkarılan Gebzeli metal işçileri Ankara yolunda

Gebze'de sendika değiştirerek DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş üyesi oldukları için işten çıkartılan metal işçileri, polis barikatının kaldırılması üzerine Ankara'ya doğru yola çıktı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu "Sendikalı olmak ve emeğine ekmeğine sahip çıkmak için örgütlü olmayı seçmek en temel anayasal hakkımızdır" dedi. Ankara'ya ulaşan işçiler ILO yetkilileriyle ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda görüşmeler gerçekleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gebze'de metal işçilerinin sendika ve işe dönüş mücadelesi sürüyor. İşçiler, Ankara'ya yürümek için Birleşik Metal-İş Gebze Şubesi önünde bugün yeniden bir araya geldi. Polis barikatının kaldırılması üzerine D-100 karayolunda yürüyüşe başlayan işçiler, 500 metre kadar yürüdükten sonra otobüse binerek Ankara'ya doğru yola çıktı.

ÇERKEZOĞLU: EMEĞİNE, EKMEĞİNE SAHİP ÇIKMAK EN ONURLU İŞTİR

Ankara'ya yürümek isteyen işçilere destek olmak amacıyla işçilerin yanına gelen DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Birleşik Metal-İş Gebze Şubesi önünde işçilere seslendi. Çerkezoğlu, sendikalı işçilere şu konuşmayı yaptı:

"Bu ülkede ve dünyanın her yerinde sendikalı olmak ve emeğine ekmeğine sahip çıkmak için örgütlü olmayı seçmek en temel yasal ve anayasal hakkımızdır. Bu hakkın engellenmesi, haksız ve hukuksuz biçimde bu en temel hakkımızı kullanmamızın engellenmesi suçtur. Emeğine ekmeğine sahip çıkmak, hakları için mücadele etmek bu dünya yüzündeki en onurlu iştir. Birleşik Metal-İş sendikamızın, DİSK'in örgütlü olduğu bu üç fabrikada hakkına sahip çıkmak için günlerdir direnen ve dün burada sesini Ankara'ya duyurmak için yola çıkan, önü kesilen ama dimdik ayakta duran bütün işçi kardeşlerimi selamlıyorum.”

109 KİŞİ GÖZALTIN ALINMIŞTI

Direnişe, DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş sendikasına üye oldukları için tazminatsız şekilde işten çıkarılan veya ücretsiz izin kullandırılan Systemair HSK, Özer Elektrik ve Baldur fabrikaları işçileri katılıyor.

Kocaeli Valiliği’nin, 'pandemi tedbirleri' kapsamında ilan ettiği 30 günlük eylem yasağı kararını gerekçe gösteren polis, dün işçilerin yürüyüşünü engellemiş, metal işçileri ve onlara desteğe gelenlerle birlikte toplam 109 kişiyi gözaltına almıştı. Gözaltına alınanlar, gece saatlerinde serbest bırakılmıştı.

METAL İŞÇİLERİ ILO VE BAKANLIK İLE GÖRÜŞTÜ

Sendikalaştıkları için tazminatsız işten atılan ve ücretsiz izne çıkarılan işçiler, Gebze’de başlattıkları eylem kapsamında Ankara’ya ulaştı.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu öncülüğünde ilk olarak Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) gelen işçiler, ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan ile görüştü, hazırladıkları “Systemair HSK, Özer Elektrik ve Baldur Süspansiyon işyerlerinde Sendikal Örgütlenme Özgürlüğünün Engellenmesi ve Hak İhlalleri" dosyasını teslim etti. Numan Özcan ise metal işçilerine, konuyu hassasiyetle ele aldıklarını ve gerekli mercileri ileteceklerini söyledi.




'ÜCRETSİZ İZNİN KALICI HALE GETİRİLMESİNE MÜSADE ETMEYECEĞİZ'

Metal işçileri son olarak Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda görüşme gerçekleştirdi. Bakanlık çıkışında basın açıklaması yapan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu şunları söyledi: 

“Metal işçileri tarihi mücadeleyi Gebze’den Ankara’ya gelerek sonuçlandırdı. Bundan sonra önemli olan bu arkadaşlarımızın mağduriyetlerinin ortadan kaldırılması, işçi arkadaşlarımızın Anayasaya uygun bir şekilde tekrar çalışma isteklerinin sonuca ulaştırılması, ücretsiz izin gibi ülkede kalıcı hale getirilmeye çalışılan bir uygulamanın da ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Cuma günü de (27 Kasım) Manisa’da ücretsiz izne çıkarılan işçi arkadaşlarımızla birlikte şehir merkezinde protesto gösterisi yapacağız. Fabrikalarda direnişlerimiz devam edecek ve mağduriyetlerin sonuçlanmasını bekleyeceğiz.” (DUVAR)