İşten atılan işçiler geceyi sokakta geçirdi

İstanbul Başakşehir’de bulunan Emlak Konut şantiyesinde ödemeleri yapılmayan işçilerin işten çıkışı verildi. Şantiyeden çıkartılan işçiler geceyi bir parkta geçirdi.

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

DUVAR - İstanbul Başakşehir’de bulunan Emlak Konut şantiyesinde çalışan ve işverenin sigorta maliyetini düşürmek için ücretlerinin bir kısmını elden verdiği işçiler, son 4 aydır bu parayı alamadı. Asgari ücret hesaplarına yatarken, asgari ücretten daha fazla olan elden almaları gereken para verilmedi. Yaklaşık 45 işçi paralarını alamazken, şirket bu akşam işçilerin çıkışını verdi. Bunun üzerine 16 işçi ücretlerini almak için şantiye yakınındaki bir parkta bekliyor.

İşçilerle dayanışma halinde oluklarını söyleyen İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası İYİ-SEN Genel Başkanı Hasan Kırlangıç yaşananlara dair şunları anlattı:

"İstanbul Başakşehir’de ana firma Som Plus Yapı, İntek Konut, Hak Global ve Nur Group İş Ortaklığı, taşeron Grup Elit Mühendislik bünyesinde Emlak Konut Şantiyesinde çalışan işçi arkadaşlarımızın hakları gasp edilmiş ve şantiyeden atılmışlardır.

Arkadaşlarımızın, Eylül ayından kalma mesai paraları var. Bu paralar gecikince 3-4 gün önce işçi kardeşlerimiz görüşmeler yapıyor, patron 'İstediğinizi yapın' diye üsten konuşuyor. Bugün de işçi arkadaşlar sendika falan konuşmaya başlayınca patron 'Parayı vereceğim ama siz önce şantiyeden çıkın' demiş. Bir kısım arkadaş çıkıyor sonra firma yetkilileri ‘formenleriniz gitsin orada parayı alsın’ diyor. Özetle işçileri bir an önce şantiyeden atmak için gönderiyorlar. Arkadaşlarımız firmaya gidiyor, firma ise alaycı bir konuşma ile 'Sizin asgarileriniz yattı' diyor ve işçileri gönderiyor. Yani sokağa attılar işçileri. Şantiyenin ilerisinde bir park var arkadaşlarımız parka sıkışmış durumdalar."

Hasan Kırlangıç, dayanışma içinde olduklarını belirterek “İşçi arkadaşlarımızın bu geceyi geçirebilmesi için battaniye ve benzeri ihtiyaçların karşılamak üzere sendikamız üyeleriyle birlikte gerekli hazırlıkları yapıyor. Yönetim kurulumuz ve hukukçularımız sorumlu olan tüm firmalarla iletişime geçerek işçi arkadaşlarımızın haklarının verilmesini talep edecek” diye ifade etti.

HABERİMİZ OLMADAN ÇIKIŞIMIZ VERİLDİ

İşten çıkarılıp parkta kalan işçilerden Yusuf Ergün "Şu anda parkta kalıyoruz. 4 aydır Emlak Konut çatısı altında kalan taşeron firmalardan işverene kadar paramızı keserek veriyorlar. Biz bunları gündeme getireceğiz dediğimizde ise ‘yapamazsınız yapacak gücünüz yok’ diyorlar. En son haberimiz olmadan ayın 31'inde çıkışımız verildi. Bizim onayımız ve imzamız alınmadan iş bitişi diye çıkış verildi" diye anlattı.

İŞVEREN: REKLAMAMI YAPARSINIZ

Hesaplarına asgari ücretlerin yattığını ama sigortadan kaçırmak için elden verilen diğer kısımların son 4 aydır verilmediğini söyleyen Ergün “Mesela biz 30 bin alıyoruz ama bunun asgari ücret kısmı bankadan yatıyor diğerini elden veriyorlar. Aslında işveren vergi kaçırıyor. Arkadaşlarımız işverenle görüştüğünde 'her birinizden 10.000 TL keserek maaşınızın geri kalanını veririm, buna razı değilseniz hiç vermem' demiş. Biz haberini yaptırırız dediğimizde ise 'İyi ya reklamım olur' diyor. Haklarımızı alana kadar bir yere gitmeyeceğiz” diye konuştu.