İstanbullunun değişmeyen ev içi gündemi: Ekonomik sorunlar

İstanbul Barometresi mayıs ayı verileri açıklandı. Buna göre İstanbul'da yaşayanların ocak ayından beri değişmeyen ev içi gündemi ekonomik sorunlar oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA), mayıs ayı İstanbul Barometresi’ni yayınladı. Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 69,5’i mayıs ayı içerisinde maddi yetersizlik nedeniyle tercih ettiği gıdalardan mahrum kaldığını belirtirken, yüzde 54,5’i ise yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyonlarını küçülttüğünü aktardı. 

İstanbul Barometresi, İstanbul'da yaşayanların ev içi gündeminden duygu durum seviyelerine, ekonomik tercihlerinden iş memnuniyetlerine kadar birçok başlıkta tabloyu ortaya koyuyor. Araştırma, her ay aynı temada sorularla yapılan periyodik anket çalışmasıyla İstanbul'da ikamet edenlerin gündemindeki konulara dair düşüncelerini analiz ediyor.

Mayıs ayı araştırması da 24 Mayıs – 2 Haziran 2022 tarihleri arasında 639 İstanbul sakini ile telefon üzerinden görüşülerek hazırlandı.

KONUT SATIŞ VE KİRALAMA FİYATLARININ ARTIŞI

Araştırmaya göre İstanbul'da yaşayanların ocak ayından beri değişmeyen ev içi gündemi ekonomik sorunlar oldu. Mayıs ayında evde en çok ne konuşulduğu sorulan araştırmada; katılımcıların yüzde 79,4’ü ekonomik sorunları, yüzde 3,9’u İstanbul’da konut satış ve kiralama fiyatlarının artışının konuşulduğunu söyledi.

Araştırmaya göre, mayıs ayında da ev için gündem, ekonomik sorunlar, konut satış ve kiralama fiyatlarındaki artış oldu. Katılımcıların yüzde 46,9’u ekonomik sorunların, yüzde 33’ü ise İstanbul’da konut satış ve kiralama fiyatlarındaki artışın İstanbul’un gündemi olduğunu belirtti.

‘ATATÜRK HAVALİMANI GÜNDEME GİRDİ’

Bu konuları, Atatürk Havalimanı’nın yıkımına başlanması takip etti. İstanbulluların yüzde 61,4’ü Atatürk Havalimanı ve pistlerinin yıkım kararını doğru bulmadığını belirtti. Atatürk Havalimanı ve pistlerinin yıkım kararını doğru bulan İstanbulluların oranı ise yüzde 18. Katılımcıların yüzde 20,6’sı ise fikrinin olmadığını veya kararsız olduğunu ifade ederken, yüzde 45,8 ise Atatürk Havalimanı’nın havalimanı faaliyetleri için kullanılması gerektiğini belirtti.

Katılımcıların yüzde 69’u Atatürk Havalimanı ile ilgili kararlar alınırken tüm İstanbulluların, yüzde 40,8’i İBB’nin, yüzde 13’ü üniversitelerin, yüzde 12,7’si ise ilgili vakıf ve STK’ların fikrinin alınması gerektiğini savundu.

'10 KİŞİDEN BİRİ KREDİ KARTI BORCUNU ÖDEYEMİYOR'

Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 62,2’si mayıs ayında yeterli gıdaya ulaşma konusunda endişe yaşadığını belirtti. Katılımcıların yüzde 69,5’i ise bu ay içerisinde maddi yetersizlikten ötürü tercih ettiği gıdalardan mahrum kaldığını anlatırken, yüzde 54,5’i yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyonlarını küçülttüğünü belirtti.

Mayıs ayında katılımcıların yüzde 49,9’u geçinemediğini belirtirken, yüzde 41,5’i de mayıs ayında borç aldığını söyledi. Katılımcıların yalnızca yüzde 36,6’sı kredi kartı borcunun asgari tutarını ödeyebildiğini belirtti. Araştırmadaki sonuçlara göre, her 10 kişiden biri kredi kartı borcunu hiç ödeyemiyor. Yakın dönemde iş bulamayacağını düşünen katılımcı oranı ise yüzde 66,7.

Yine araştırmada yer verilen veriler incelendiğinde katılımcılara göre, İstanbul’un ilk üç sorunu yüzde 67,7 ile mülteciler, yüzde 55,6 ile ekonomik sorunlar ve yüzde 40,3 ile konut satışı ve kiralama olarak belirlendi.