İstanbul’daki motokuryelerin 200 bini kaçak: Kuryeler sahipsiz, düzenlemeler yetersiz

Kuryeler Federasyonu Başkanı Murat Tomris, İstanbul’da çalışan 600 bin motokuryeden 200 bininin kaçak göçmenlerden oluştuğunu, bu çalışanların ehliyetleri ve sigortalarının da olmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, son günlerde artan motokurye kazaları ile gündeme gelen Kuryeler Federasyonu’nu ziyaret etti.

Ziyarette Yüksel Mansur Kılınç’a bilgi veren Kuryeler Federasyonu Başkanı Murat Tomris, geçen hafta yedi motokuryenin trafik kazalarında hayatını kaybettiğini söyledi.

Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 300 bin olan motokuryenin 600 bininin İstanbul’da bulunduğuna, bunlardan 200 bine yakınının ise kaçak göçmenlerden oluştuğuna dikkat çeken Tomris, “Kaçak göçmenler piyasayı ele almaya başladılar. Ehliyet yok, sigorta yok. İşveren için düşük maliyetli çalışıyorlar. Bir motokuryenin günlüğü 300-350 lira ise kaçak göçmenler 150 liraya çalışıyorlar” dedi.

‘ONLAR PAZARI CANLANDIRMAYA ÇALIŞIYOR, BİZ HAYATTA KALMAYA ÇALIŞIYORUZ’

Tomris, iktidarın, B sınıfı ehliyetin motosiklet kullanım iznini 50 cc’den 125 cc’ye çıkarmaya hazırlandığını vurgulayarak, “Onlar bu pazarı canlandırmaya çalışıyor ama biz hayatta kalmak için canımızı dişimize takıyoruz. Eğitimsiz insanları bu mesleğin içine salmak katliam yaratır” şeklinde konuştu. 

‘MOTORKURYELER SAHİPSİZ’

Yağışların başlamasıyla motosiklet kazalarının daha artacağı uyarısı yapan CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç ise şunları söyledi:

“Motokurye İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerimizde artık vazgeçilmez bir hizmet alanı. Motokurye alanının önce devlet tarafından sahiplenilmesi lazım. Bir taraftan yapılması gereken yasal değişiklikler var; bir taraftan bakanlıkların yapması gereken çalışmalar var. Tabii ki motokurye arkadaşlarımıza, onların derneklerine, federasyonlarına da düşen görevler var. Ama bunları bir araya getirecek irade devlet iradesidir. Kuryelerimiz ölüyor, kuryelerimiz yaralanıyor… Kuryelerimiz ile sürücülerimiz arasında, kuryelerle firmalar ve tüketiciler arasında tartışmalar oluyor. Düzenlemeler yetersiz. Motokuryeler canını veriyor. Motokuryeler sahipsiz. Devlet gerekli düzenlemeleri ve eğitimleri yapmıyor.”

 ‘SORUNLARI ÇÖZECEK DÜZENLEMELER CHP’NİN MASASINDA’

 Kılınç, bu alanın yeni bir hizmet alanı olduğu bilinciyle düzenlemeler yapılması gerektiğine vurgu yaparak, “Sorunların çözümüne yönelik düzenlemelerin tümü Cumhuriyet Halk Partisi’nin masasının üzerinde… Sadece masamızın üzerinde tutmuyoruz. Yerel yönetimlerimizden de bu konuda istişare ve koordinasyonlarla destek alıyoruz” ifadelerine yer verdi. (DUVAR)