İstanbul'da yaşayanlara göre şehrin en önemli sorunu deprem

İstanbul İstatistik Ofisi'nin araştırmasına göre, İstanbul'da yaşayanların en önemli sorunu "olası İstanbul depremi" oldu. Katılımcılar “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bütçe planlaması sizde olsaydı, İstanbul’da hangi alanlara öncelik verirdiniz?” sorusuna ise yüzde 37,6 oranında sosyal yardımlar, yüzde 36,3 oranında depremle mücadele, yüzde 26,5 oranında öğrencilerin desteklenmesi ve yüzde 24,9 oranında kentsel dönüşüm yanıtını verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı İstanbul İstatistik Ofisi, “İstanbul Barometresi” araştırmasının Kasım 2020 sonuçlarını yayınladı. Araştırmaya göre İstanbul’un en önemli üç sorunu "olası İstanbul depremi, ekonomik sorunlar ve ulaşım" oldu.

Katılımcılar “Sizce İstanbul’un en önemli sorunu nedir?” sorusuna, yüzde 60,4 oranında 'olası İstanbul depremi', yüzde 52,6 oranında 'ekonomik sorunlar', yüzde 41,1 oranında 'ulaşım' yanıtını verdi.

Sonuçlara göre hem ülkenin hem de kendi ekonomisinin kötüleşeceğini düşünenlerin oranı artarken, katılımcıların yüzde 60,2’si kasım ayında geçinecek kadar para kazanamadığını söyledi. Yüzde 87,6 ise, 5 bin TL tutarında beklenmedik acil bir harcamayı kendi imkânları ile karşılayamayacağını ifade etti. Katılımcıların yüzde 49,6’sı çalıştığını, yüzde 28,7’si ise işten çıkarılma korkusu yaşadığını belirtti. İş arayanlarınsa yüzde 75’i yakın dönemde iş bulabileceğine inanmıyor.

EVDE EN ÇOK COVID KONUŞULDU

İlki Ekim 2020'de yayınlanan İstanbul Barometresi her ay aynı temada sorular ile yapılacak periyodik anketlerden oluşuyor. Cevaplara göre, İstanbul'da yaşayanların gündeme dair düşünceleri, belediye hizmetlerine karşı farkındalığı ve tutumu analiz ediliyor. Kasım ayının raporu ise 23 Kasım – 1 Aralık 2020 tarihleri arasında 850 kişiyle yapılan telefon görüşmeleri üzerinden hazırlandı. Rapordan satırbaşları şöyle:

♦Kasım ayında evde en çok ne konuşulan konular: Yüzde 55,3 Covid-19, yüzde 27 ekonomik sorunlar, yüzde 6 İzmir depremi. Ekim ayına göre Covid-19’un aile içerisindeki gündemde yeri arttı. 

♦İstanbul'un gündemi konusunda katılımcıların yüzde 73,1’i Covid-19, yüzde 13,3’ü Kanal İstanbul projesi ve yüzde 5,2’si ise Formula 1 cevabını verdi.

♦Türkiye'nin gündemi konusunda ise katılımcıların yüzde 41,7'si İzmir depremi, yüzde 16,1’i Dr. Özlem Türeci, Prof. Dr. Uğur Şahin ve ekibinin aşı çalışmaları, yüzde 12’si ise döviz kuru hareketliliği yanıtını verdi.

♦“Sizce İstanbul’un en önemli sorunu nedir?” sorusuna, yüzde 60,4 olası İstanbul depremi, yüzde 52,6 ekonomik sorunlar, yüzde 41,1 ulaşım cevabı verildi.

♦Türkiye ekonomisinin yakın dönemde kötüleşeceğini düşünenlerin oranı ekim ayına göre azalarak yüzde 55,1’e düştü. İyileşeceğini düşünenlerin oranı ise ekim ayına göre arttı ve yüzde 22,8’e çıktı. Ekonominin seyrinin değişmeyeceğini düşünenlerin oranı ise Ekim ayına göre artarak yüzde 22,1 oldu. 

♦Kendi ekonomisinin yakın dönemde kötüleşeceğini düşünenlerin oranı ise arttı ve yüzde 55,3’e yükseldi. İyileşeceğini düşünenlerin oranı da artarak yüzde 16,6 oldu. Seyrinin değişmeyeceğini düşünenlerin oranı ise azalarak yüzde 28,1'e düştü.

♦Katılımcıların yüzde 60,2’si geçinecek kadar para kazanamadığını, yüzde 36,3’ü ise kazanabildiğini belirtti. Katılımcıların sadece yüzde 3,5’i bu ay birikim yapabildiğini ifade etti. Ekim ayına göre geçinemeyenlerin oranı arttı. 

 

♦“İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bütçe planlaması sizde olsaydı, İstanbul’da hangi alanlara öncelik verirdiniz?” sorusuna, katılımcıların yüzde 37,6’sı sosyal yardımlar, yüzde 36,3’ü depremle mücadele, yüzde 26,5’i öğrencilerin desteklenmesi, yüzde 24,9’u kentsel dönüşüm ve yüzde 15,8’i ise ulaşım yanıtını verdi.

♦Katılımcıların yüzde 88,4'ü, İBB’nin mesafeye göre yolcu seçen taksicilere yönelik denetim ve cezai işlem başlatma uygulamasını desteklediğini söyledi. (ANKA)

RAPORUN TAMAMI