İstanbul'da Suruç anması: 7 yıl geçti, asıl sorumlular yargılanmadı

Suruç Aileleri İnisiyatifi, 7 Yıl önce IŞİD'in katlettiği 33 kişiyi İstanbul'da andı. Polis, taleplerini aktardıktan sonra yürümek isteyen kalabalığa saldırdı. En az 40 kişi gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suruç Aileleri İnisiyatifi, İstanbul Kadıköy’de 7 yıl önce Urfa’nın Suruç ilçesinde katledilen 33 ‘düş yolcusu'nu andı. Katledilenlerin fotoğraflarının da yer aldığı anmada "Kalplerimiz adalet için atsın" yazılı pankartı açıldı. Anmaya katılanlar Çerkes ve LGBTİ flamalarının yanı sıra ve Suruç'ta vefat eden Koray Çapoğlu ile özdeşleşen Trabzonspor forması taşıdı.

Anmada Suruç’taki bombalı saldırıda yaralanan Koray Türkay açıklama yaptı, “33 Düş yolcumuzun katledilmesinin üzerinden tam 7 yıl geçti. Biz 7 yıldır onlara dokunamadık onların sesini duyamadık, acımız ve öfkemiz ilk gün kadar büyük” dedi.

Katliam öncesi bombayı patlatan kişi dahil her şeyin bilinmesine rağmen önlem alınmadığını belirten Türkay, şunları söyledi: “Katliam yapıldıktan sonra gören gözler kör duyan kulaklar sağır numarası yaptı. Katliam günü yapılan ihmallerin sorumluluğu 3 polise yıkılarak para cezası verildi. 'Görevi kötüye kullanmak' suçundan ceza alan polis memurlarının işaret ettiği istihbarat raporları yok sayıldı. Kendisi kadar amirlerinin de suçlu olduğunu söyledi ancak onlar hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Katliamdan sonra yapılan ilk hukuki işlem dava dosyasına gizlilik kararı oldu... Bizim için adaletin sağlanacağı yer mahkeme salonları değil kamuoyunun vicdanıdır. Bunun için 7 yıl boyunca yılmadan yorulmadan mahkeme salonlarında yapılan hukuksuzlukları sokakta anlattık. Sokakta verilen adalet mücadelesi mahkeme salonlarında bize güç verdi.”

'AMİRLER DE YARGILANSIN'

“7 yıllık adalet mücadelemizin konusu olan taleplerimizi buradan bir kez daha duyuruyoruz" diyen Koray Türkay, aileler adına o talepleri şöyle sıraladı:

- Dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu acılarımızı siyasi malzeme yapmaktan vazgeçsin. Katliam siyasetinin doruklarını yaşadığımız 7 Haziran 1 Kasım arasında nelerin yaşandığını anlatsın.

- Görevi ihmal etmekten hüküm giyen polis memuru Ahmet Oğuz Davarcı’nın işaret ettiği amirleri hakkında soruşturma açılsın.

- Kırmızı bültenle arandığı dönemde Ankara’da 5 yıldızlı otelde MİT görevlileriyle görüşen İlhami Bali’nin neden yakalanmadığı açıklansın.

- Mahkeme salonlarında adil yargılama istiyoruz dedikleri için avukat, yaralı ve ailelerimiz hakkında açılan soruşturmalar iptal edilsin.

-Canlı bomba Abdurrahman Alagöz’e katliamı yapmadan önce kimlerin yardım ettiği ve Amara Kültür Merkezi'ne nasıl geldiği araştırılsın.

- Birbiriyle bağlantılı olan Diyarbakır Ankara ve Suruç katliamları başta olmak üzere İŞİD katliamları dosyaları birleştirilsin.

POLİS AÇIKLAMAYA KATILANLARA SALDIRIP EN AZ 40 KİŞİYİ GÖZALTINA ALDI  

Açıklamanın ardından, kalabalık yürüyüşe geçmek istedi, polis kalabalığı ablukaya aldı. Ardından en az 40 kişiyi darp ederek gözaltına aldı. Polis şiddeti gözaltı aracında da devam etti. 

Ayrıca polis HDP Kadıköy ilçe binasını abluka altına aldı. Giriş ve çıkışlara izin verilmiyor.