İstanbul'da su kayıp oranı düştü, 4 yılda 3 Alibey Barajı kurtarıldı

İSKİ'nin yaptığı çalışmalarla 2019 yılında yüzde 22,31 olan su kayıp oranı, 2023 yılı sonunda yüzde 18,94’e seviyesine düştü. Bu tasarruf 3 Alibey Barajı kapasitesine eşit.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İSKİ, İstanbul’da su kayıp oranı ve güncel su durumu hakkında değerlendirme toplantısı düzenledi. İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak BAŞA başkanlığında gerçekleşen toplantıya İSKİ Genel Müdür Yardımcıları, Daire Başkanları ve ilgili Müdürler katılım sağladı. Söz konusu toplantıda, şehrin mevcut su durumu ve su kayıp oranları değerlendirildi.

Barajların doluluk oranı 10 Kasım 2023 tarihinde en düşük oran olan yüzde 16,18 seviyesini görmüştü. 21 Şubat 2024 tarihi itibarıyla barajların doluluk oranı yüzde 76,25 seviyesine ulaştı.

Son yıllarda tüm dünyayı etkisi altına alan iklim değişikliği ve kuraklığa vurgu yapan İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, "2024 yılının sorunsuz geçirilmesi için yapılması gerekli planlama ve çalışmaları karara bağladık. Baraj doluluk oranlarının yüzde 76,25 ile 10 yıllık ortalamayı yakaladığı görülmektedir. Barajlarımızın doluluk oranı önemli oranda yükseldi. Doluluk oranları ne olursa olsun yaşam kaynağımız olan suyumuzu dikkatli kullanmaya devam edelim" şeklinde konuştu.

İSTANBUL’DA SU KAYIP ORANI YÜZDE 18,94 SEVİYESİNE DÜŞTÜ

2019 yılında yüzde 22,31 olan su kayıp oranı, 2023 yılı sonunda yüzde 18,94’e seviyesine düştü. Bu oran, yaklaşık 100 milyon metreküp suya denk gelmektedir. İSKİ, yapmış olduğu yoğun çalışmalarla, İstanbul’un 1 aylık su ihtiyacını veya 1,5 milyon insanın yıllık su ihtiyacını karşılayabilecek kadar su tasarrufu sağladı. Bu tasarruf, yaklaşık 1 Darlık Barajı, 3 Alibey Barajı ve 5 Kazandere Barajı’nın kapasitesine eşit.

İSKİ, su kayıp oranındaki büyük başarısını, içme suyu şebekesinde yaptığı hidrolik modelleme, akustik tarama, basınç yönetimi ve SCADA sistemi gibi çalışmalarla elde etti. Son 4 yılda İSKİ, su kayıp oranını düşürmek için 1 milyar TL’nin üzerinde yatırım yaptı.

Etiketler iski baraj