İstanbul’da 22 ayda korsan taksilere 15 bin ceza kesildi

İstanbul'da taksi sorunu, korsan araçların önünü açıyor. Bu durum yapılan denetimlere de yansıdı, son 22 ayda korsan taksilere 15 bine yakın ceza kesildiği ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İstanbul'un nüfusu 15 milyonu aşarken, mevcut taksiler artık talebe yanıt veremiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından kentte 5 bin adet yeni taksinin hizmete alınması teklifi ise Ulaştırma Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) kasım ayı sonundaki toplantısında 11'inci kez reddedildi. İstanbulluların ve İBB’nin yeni ticari taksilere yönelik taleplerinin kabul edilmemesi, korsan taksilerin sayısında artış yaşanmasına neden oldu. Arama motorlarına ‘İstanbul taksi’ yazıldığında dahi 'korsan taksi' ilanları sıralanırken, korsan taksicilere son 22 ayda 14 bin 875 adet ceza kesildiği ortaya çıktı.

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

İBB’nin ve halkın yeni taksilerin hizmet vermesi taleplerinin karşılıksız kalmasının ardından CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, konuyu Meclis gündemine taşıdı. İstanbul’daki ticari taksi sayısının artırılmasına dönük adım atılıp atılmadığını ve İBB’nin tekliflerinin UKOME’de reddedilmesinin gerekçesini soran Yalım, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. 

Temmuz 2021 tarihindeki UKOME toplantısında 750 adet minibüs ile 250 adet taksi dolmuşun taksiye dönüşümü kararı alındığını belirten Bakan Karaismailoğlu, taksiler için yeni bir adımı işaret etmedi. Karaismailoğlu, bin adet yeni takside çalışacak şoförlerin eğitimleri, özlük hakları gibi düzenlemeler içeren 'pilot uygulama' niteliğinde bir taksi işletim sisteminin İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. 

Öte yandan Bakan Karaismailoğlu, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'nce korsan taşımacılığın önlenmesi konusunda İstanbul il genelinde binek otomobillere yönelik yapılan denetimlerde Ocak 2020 ve Ekim 2021 arasında toplam 14 bin 875 adet cezai işlem uygulandığını da açıkladı.

‘KORSANIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN İBB’YE YETKİ VERMEK GEREKİYOR’

İstanbul’daki taksi sayısının 1990 yılından bu yana 17 bin 395’le sınırlı kaldığını, o dönem 7,5 milyon olan nüfusun bugün 20 milyona dayandığını vurgulayan CHP Milletvekili Özkan Yalım, “Yeni taksi ihtiyacımız aşikar” dedi. 

İstanbul’da mevcut ticari taksi sayısının yetersizliğinin sonuçlarından birinin de korsan taksicilik olduğunu belirten Yalım, “Bu korsanın önüne geçebilmek, vergi alınabilmesini sağlamak için bir an önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yeni taksi için yetki verilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı ve şöyle devam etti: 

“Hiçbir vatandaş korsan taksiye binmek istemez ama çaresizler. İstanbullu yeterince taksi bulamıyor. Cuma öğleden sonra, hafta sonları veya hava yağmurluysa taksi bulunamıyor. Birçok insan da taksi bulamadığından dolayı alternatif çözümler üretmeye çalışıyor. Bununla alakalı olarak korsan taksiciler, el kaldıran vatandaşa durup, onları gidecek olduğu yere götürüyor. Vatandaş riskin içerisine sürükleniyor. Sonuçta bir kere devlet vergi kaybediyor. Vatandaş güvensiz bir şekilde gidecek olduğu yere gidiyor.”

‘TEKLİF KABUL EDLİSEE 50 BİN KİŞİYE EKMEK KAPISI OLACAK’

Ulaştırma Bakanı’na Meclis Genel Kurulu’nda devam eden bütçe görüşmeleri sırasında İstanbul’un taksi sorununu hatırlatacağını ve bu durumun çözümü için bakanlığın adım atması gerektiğini ifade eden Yalım, korsan taksilere ilişkin sözlerini şöyle sürdürdü:

“Örnek veriyorum bir vatandaşımız bindi taksiye ve çantasını unuttu… Çantasında belki kartları belki nakit parası var. Normal bir takside olsa bunu bir şekilde buldurursunuz. Ama korsan takside bunu nasıl bulacak? Gitti. Öte yandan İBB’nin 5 bin taksi teklifi kabul edilse en az 10 bin kişiye istihdam olacak. Ailelerini de hesaba katınca 50 bin kişiye ekmek kapısı olacak.  Bu sayede hem hizmet hem de kalite anlamında verimlilik sağlanacak. Yağmurlu havalarda vatandaşlarımız taksi bulamamanın çaresizliği ve eziyeti içerisinde yaşarken bütün bu sıkıntıları giderebilecek projenin hayata geçmesini talep ediyoruz.”