İstanbul ve Ankara'da gazetecilere gözaltı, Stêrk TV'nin Belçika bürosu basıldı

İstanbul ve Ankara'da yapılan ev baskınlarında çok sayıda gazeteci ve gazete çalışanı gözaltına alındı. Stêrk TV ve Medya Haber TV'nin de Belçika'daki stüdyolarına baskın yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul ve Ankara'da sabah saatlerinde yapılan operasyonlarda 9 gazeteci gözaltına alındı. 

MA'nın haberinde göre, İstanbul'da yapılan ev baskınlarında Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Esra Solin Dal, Yeni Yaşam Gazetesi çalışanı Enes Sezgin ile basın çalışanları Saliha Aras, Yeşim Alıcı, Beste Argat Balcı, Şirin Ermiş ve gazeteci Erdoğan Alayumat gözaltına alındı.

Ankara'da yapılan ev baskınında MA muhabiri Mehmet Aslan, Urfa'da yapılan ev baskınında ise MA eski muhabiri Doğan Kaynak gözaltına alındı. 

2'si gazeteci 3 kişi hakkında daha gözaltı kararı olduğu öğrenildi.

Öte yandan gözaltına alınanlar hakkında avukat görüş kısıtlılığı getirildiği belirtildi.

BELÇİKA'DA STÊRK TV VE MEDYA HABER'E POLİS BASKINI

Öte yandan Stêrk TV ve Medya Haber TV'nin de Belçika'daki stüdyolarına gece saatlerinde polis baskını gerçekleştirildi. Belçika polisinin haber stüdyolarını abluka altına alarak, televizyon çalışanlarının içeriye girmesine izin vermediği belirtildi.

Kanal binası önünde yapılan açıklamayla polis baskını kınandı.

‘ORGANİZE SALDIRILARIN DEVAMIDIR’

Belçika polisi tarafından 23 Nisan saat 01.30 sıralarında Belçika’nın Denderleeuw kentinde bulunan Sterk N.V, Roj N.V. ve Hivron N.V şirketlerinin faaliyet gösterdiği binalara baskın düzenlediğinin belirtildiği açıklamada, “Baskın Belçika Federal Polisi tarafından yapılmış ve öncesinde avukatlarımız ile şirket yetkililerimize herhangi bir bilgi verilmemiştir. Gecenin geç saatlerinde kimsenin binada olmadığı esnada ofislerimizin kapıları kırılarak korsanvari bir şekilde içeri girilmiş, bilgisayarlar başta olmak üzere yayın araçlar-gerekçelerimiz ve basın materyallerimiz tahrip edilmiştir. Öncelikle Avrupa’nın ortasında yapılan bu hukuk-dışı, anti-demokratik korsan saldırıyı kınıyoruz. Bu durum herhangi bir hukuki girişim veya teftiş değil, Kürt halkının sesi olan Özgür Medya kurumlarımıza yönelik bir saldırıdır. Zaten aynı saatlerde Türk polisinin Türkiye’deki Kürt gazetecilerin evlerine baskın düzenlemesi de bu organize saldırının bir devamıdır. Ayrıca saldırının Kürt medyasının 126’ncı yıldönümüne denk getirilmesi de manidardır” denildi.

2010'DA DA AYNI STÜDYOLARA BASKIN DÜZENLENMİŞTİ 

Belçika polisinin Mart 2010'da da aynı stüdyolara baskın düzenlediği hatırlatıldığı açıklamada, “Yapılan inceleme ve açılan davalar sonuçsuz kalmış ve şirketlerimiz herhangi bir yaptırıma tabii tutulmamıştır. Ayrıca ismi geçen şirketler Belçika yasalarına göre faaliyetlerini göstermiş, birer ticari kuruluş olarak şimdiye kadar herhangi bir kanuni yaptırımla karşılaşmamışlardır” denildi.

‘ÖZGÜR BASIN DURMADI’

Saldırının Kürt medyasını ve Kürt halkının haber alma özgürlüğünü hedef aldığı belirtilen açıklamada, "Bizler, yani özgür basın medya emekçileri, her koşulda ve her türlü baskıya rağmen mesleğimizi icra etmeye devam ettik ve edeceğiz. Şunu herkes bilmeli ki, bu tür korsan baskınlar, tutuklamalar, engellemeler bizi yolumuzdan alıkoyamaz" denildi.

 

(HABER MERKEZİ)

Etiketler gazeteci operasyon