Kadınlar İstanbul Sözleşmesi için ayakta: Kararı tanımıyoruz

İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı Kararnamesi’yle feshedilmesine tepki gösteren kadınlar, Kadıköy’de eylem düzenledi. Açıklamada, “Erkekler şaşırtmadı, bir gece yarısı hakkımızda karar vermeye kalktılar. Bir adam, çok adam ya da herhangi bir adama hayatımızı terk etmiyoruz” denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kadınlar, dün gece yarısı 9 No’lu Cumhurbaşkanı Kararnamesi'yle feshedilen İstanbul Sözleşmesi için Kadıköy’deki Beşiktaş İskelesi’nde eylemdeydi. “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” diyen kadınlar, sözleşmeden çıkma kararının şiddet faillerini cesaretlendireceğine dikkat çekti. Yapılan açıklamada, “İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılıyoruz demek kadınlara, çocuklara ve LGBTİ+’lara ‘öldürülseniz de, tecavüze, tacize, istismara maruz bırakılsanız da biz failleri, erkek şiddetini koruyacağız’ demektir” ifadesi kullanıldı.

Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen binlerce kadın “İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz” pankartı açtı. Kadınlar hep bir ağızdan “Bir gece yarısı tek bir adamın sözüyle alınan kararı tanımıyoruz” diye haykırdı.

Eylemde yapılan konuşmada, uluslararası bir sözleşmenin Meclis’e bile getirilmeden Cumhurbaşkanı tarafından tek başına feshedilmesi “korku göstergesi” olarak yorumlandı ve şöyle denildi:

“Erkekler şaşırtmadı, bir gece yarısı hakkımızda karar vermeye kalktılar. Bir adam, çok adam ya da herhangi bir adama hayatımızı terk etmiyoruz. Sokaklardan, mücadelemizden, meydanlardan, kampüslerimizden, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz.”

Eylemde, katledilen kadınlar anıldı. İsmi söylenen her kadının ardından “Burada” denildi. “Dolapta zıkkımın kökü, sokakta isyan var”, “Erkek adalet değil gerçek adalet”, “Kadın cinayetleri politiktir” “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları atıldı.

‘KADIN ÖLMEYİ KOLAY HALE GETİRDİLER’

İstanbul Sözleşmesi feshedilmeden bir gün önce “Türkiye’de kadın olmak zor kadın ölmek kolay” tweetini atan Gizem Canbulut’un öldürüldüğü hatırlatıldı ve “Bir kararnameyle kadın ölmeyi daha kolay hale getirdiler” denildi.

Basın açıklamasıyla devam eden eylemde, “Sonuna kadar mücadele edeceğiz, birleşeceğiz ve haklarımızı geri alacağız” mesajı verildi. Açıklamadan satır başları şöyle:

HUKUKSUZ EYLEMLERİNİZE DİRENECEĞİZ: Tüm hukuksuz eylemlerinize, faillerin sırtının sıvazlanmasına, kadınların, kız çocuklarının ve LGBTİ+’ların şiddetin hedefi haline getirilmesine karşı direneceğiz. Bu kararı tanımıyoruz. Kabul etmiyoruz. Tek bir kadın, tek bir çocuk, tek bir LGBTİ+ bu ülkede tehdit altında kalmayıncaya kadar, İstanbul Sözleşmesi’ni ve 6284’ü uygulamak, haklarımızı, hayatlarımızı korumak zorundasınız. 

BÜTÜN ÜLKE NE YAPTIĞINIZI GÖRÜYOR: Ülkeyi oyalamak için uydurduğunuz “Güçlü Kadın Güçlü Türkiye” kampanyalarınız bu ülkede feministlerin on yıllardır yürüttüğü mücadeleyi ve o mücadelenin ne kadar haklı, ne kadar meşru olduğu gerçeğini örtemez. Tüm kadınlar, LGBTİ+’lar ve çocuklar biliyor. Bütün ülke ne yaptığınızı görüyor. Bu yüzden başaramayacaksınız.

EŞİTLİK İSTEYEN HERKESİ DİRENMEYE ÇAĞIRIYORUZ: Kadınların öldürülmediği çocukların istismara, LGBTİ+’ların sistematik şiddet ve ayrımcılığa maruz bırakılmadığı bir ülkede yaşamak isteyen her bir bireye sesleniyoruz: Susmayın! Bu ülkede eşitlik isteyen herkesi direnmeye çağırıyoruz. Bu ülkeye demokrasiyi getirme iddiasında bulunan tüm partileri ve siyasileri işlerini yapmaya çağırıyoruz.