İstanbul Sözleşmesi protestosuna katılan mülteciler için BM'ye başvuru: Hükümetten savunma istenecek

Denizli'de İstanbul Sözleşmesi'den çıkılmasını protesto ettikleri için gözaltına alınan 3 İranlı mülteci hakkında deport kararı verildi. Hukukçu Baştimar, kararı BM'ye taşıdıklarını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı kararname ile İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasından sonrasında birçok kentte protestolar düzenlendi. Denizli Çınar Meydanı’nda yapılan basın açıklamasına katılan İranlı mülteciler Esmaeil Fattahi, Zeinab Sahafi ve Leili Faraji 5 Nisan 2021’de gözaltına alındı. Mülteciler, 6 Nisan'da sınır dışı kararı ile Aydın Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi ve bir ay burada tutuldu. Fattahi, Sahafi ve Faraji daha sonra farklı şehirlere gönderildi. Denizli İdare Mahkemesi, mültecilerin yaptığı itirazı 31 Aralık 2021’de oy birliğiyle reddetti. Mülteciler, yargılama boyunca sınır dışı edilmelerinin önünde bir engel oluşturması için AYM’ye tedbir durdurma başvurusu yaptı. AYM de yapılan başvuruları reddetti.

İnsan Hakları Hukuçusu Kurtuluş Baştimar, İranlı mültecilerin geri gönderilmesi kararına karşı bugün, Birleşmiş Milletler Uluslararası Siyasi ve Medeni Haklar Sözleşmesi'ndeki ifade özgürlüğü, barışçıl gösteriye katılma hakkı, avukata erişim hakkı ve bir kişinin kendisine karşı delil üretme yasağının ihlal edildiğini belirterek Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubuna başvurdu.

Baştimar yaptığı başvuruyla ilgili Gazete Duvar'a yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bu insanlar izinsiz basın açıklamasına katılma gerekçesiyle gözaltına alındılar ama bu hukuksuz değil. Yürüyüşe katılmak, basın açıklaması yapmak herhangi bir yerden izin alınmasına gerek yok. İzin alınmaksızın bunlar yapılabilir. Mülteciler tutuklandıktan sonra geri gönderme merkezlerine alındı. 30 gün süre boyunca burada tutuluyorlar ve 'ülkenin güvenliğine tehdit oluşturma' gerekçesiyle haklarında deport kararı verildi. Avukatla görüşmek, dışarıyla temas kurmak istediler ancak hiçbiri kabul edilmedi. Daha sonra gönüllü geri gönderme formu imzalatılmaya çalışıldı. Bırakıldıkları zaman ise hepsini ayrı ayrı kentlere sürgün edildi."

'HÜKÜMETTEN SAVUNMA İSTENECEK'

Hükümetten savuna isteneceğini açıklayan Kurtuluş Baştimar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunu Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubuna taşıdım. Bu tür durumlara karşı daha önce de bir kişi hakkında başvuru yapmıştım. Yine Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu'ndan karar çıkarttırmıştık. Bu şekilde deport durdurulmuştu. Bugün Esmaeil Fattahi ve diğer arkadaşları için başvuru yaptım. Bu başvuruda, başvurucuların en temel hakları olan ifade özgürlüğü, barışçıl gösteri yapma hakları başta olmak üzere avukata erişim hakkı ve kendilerine karşı zorla delil üretme hakkıyla ilgili başvurduk. Hak ihlallerini dile getirdik. Bunu da Uluslararası İnsan Hakları Hukuku bağlamında hazırladık. Biz bunların hepsini Uluslararası Siyasi ve Medeni Haklar sözleşmesindeki ilgili maddelere, ifade özgürlüğü, barışçıl gösteriye katılma hakkı, avukata erişim hakkı ve bir kişinin kendisine karşı delil üretme yasağının ihlal edildiğini belirterek bir başvuru yaptık. Yaklaşık 10-15 gün içerisinde hükümete iletilecek. Hükümetten savunma istenecek ve 2 ay gibi bir sürece verecekler. Sonrasında hükümete karşı savunmamız alınacak. Daha sonra karar aşaması olacak."