İstanbul Sözleşmesi Dayanışma Ağı kuruldu

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, bütün kadınları, amasız fakatsız İstanbul Sözleşmesi Dayanışma Ağı’nda buluşmaya çağırdı. Kaftancıoğlu, “İstanbul Sözleşmesi, İstanbul birleşmesi olacak” dedi.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, “İstanbul Sözleşmesi uygulansın, kadınlar yaşasın” sloganıyla İstanbul Sözleşmesi Dayanışma Ağı’nın kurulduğunu duyurdu.

Kaftancıoğlu, düzenlenen basın toplantısında, CHP İstanbul İl Örgütü tarafından yapılan ‘’İstanbul’da Kadınların Gözünden Türkiye’de Kadın Olmak’’ araştırmasının sonuçlarını da paylaştı.

EN BÜYÜK SORUN ŞİDDET VE TACİZ

2 ve 23 Mart tarihlerinde yapılan araştırmaya göre Türkiye’deki kadınların en büyük iki sorunu yüzde 89,5 ile şiddet, yüzde 84 ile taciz. Aile baskısı, erken yaşta evlilik ve aynı işte düşük ücretle çalıştırılmak da kadınların önemli sorunları arasında.

Araştırmanın önemli bulgularından biri ise İstanbul’da yaşayan kadınların yalnızca yüzde 7.3’ünün gece sokakta yürürken kendini güvende hissediyor olması. Kadınların ölüm, tecavüz ve taciz tehdidi nedeniyle gece sokakta yürümekten korktuğuna dikkat çeken Kaftancıoğlu, “Bunlar kadar kötü bir tehdit daha var; sadece gece sokakta yürüyor olmalarının bu suçları haklı çıkarabileceğini düşünen bir düzen’’ ifadelerini kullandı. 

Kaftancıoğlu, Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı’na oy veren kadınların aynı sorunlarda hemfikir olduğu belirterek, şöyle dedi: “Araştırmamıza göre Cumhur ittifakına oy veren kadınların yüzde 68’i İstanbul Sözleşmesi’nden yana. Bu sözleşme bize gösteriyor ki bu toplumun vicdanı, hükümetin kara propagandasından çok daha büyük. İşte bu toplumun vicdanına inanıyor ve güveniyoruz. İstanbul Sözleşmesi bir kağıt parçası değil bu umutsuzluk içinde biz kadınların güvencesi."

'ASLA PES ETMEYECEĞİZ'

Kadın hakları mücadelesinin siyaset üstü olduğunu vurgulayan Kaftancıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm bu acı gerçekliğimize rağmen asla pes etmeyecek; kılığı, kıyafeti, kimliği, inancı, siyasi görüşü farklı da olsa araştırmada gördüğümüz gibi sorunlarda ve çözümde ortaklaşan tüm kadınları İstanbul Sözleşmesi Dayanışma Ağı’nda buluşturacağız. İstanbul Sözleşmesi kadınlar için bir 'İstanbul Birleşmesi' olacak aslında."

“Güçsüz kadın yok sistemin güçsüzleştirdiği kadınlar var" diyen Kaftancıoğlu, tüm kadınları bütünleşik mücadeleye çağırdı: “Birbirimizden haberdar olup hep birlikte yürümeye ihtiyacımız var. Bu süreci bütünleştirme ve mücadeleyi büyütme konusunda desteklerinizi bekliyorum."

İstanbul Sözleşmesi Dayanışma Ağı, önümüzdeki haftalarda kadınlarla ve sivil toplum örgütleriyle bir araya geleceği buluşmalar düzenleyecek.