İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu’ndan Taksim açıklaması: Karanlığa teslim olmayacağız

İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu, İstiklal Caddesi'nde meydana gelen bombalı patlamanın ardından bugün açıklama yaptı. Açıklamada, "Yaratılan korku iklimine teslim olmayacağız" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, İstanbul Barosu, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Dişhekimleri Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, İstanbul Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası'nın içinde yer aldığı İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu, geçtiğimiz hafta pazar günü Taksim İstiklal Caddesi’nde meydana gelen patlamaya ilişkin ortak açıklama yaptı.

13 Kasım’da saat 16.20’de meydana gelen patlamada 6 kişi ölürken, 81 kişi de yaralanmıştı. Kurumlar bugün patlamanın olduğu noktaya giderek hayatını kaybedenler anısına karanfil bıraktı. 

Karanfilin bırakılması öncesi TMMOB Makine Mühendisleri Odası’nda açıklama yapıldı. 

İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu temsilcileri...

‘KORKU İKLİMİNE TESLİM OLMAYACAĞIZ’

İSMMMO Başkanı Erol Demirel, burada yaptığı konuşmada, “Bir hafta önce yaşadığımız bir terör saldırısında insanımızı yitirdik. Ailelerine baş sağlığı diliyoruz. Maalesef ülkemizde uzun yıllardır bu acıları yaşıyoruz i, yaşatıyorlar. Masum insanları hedef alıyorlar. Daha dün gibi Suruç da Ankara da hafızalarımızda. O kadar çok katliam yaşadık ki. Önemli olan bu acıları bir daha yaşamamak için önlemlerin alınması. Korku ikliminin yaratılmasına izin vermeyeceğiz. Sorumlulara çok büyük görevler düşüyor. Faillerin arkasındaki gerçekleri ortaya çıkarılması son derece önemli. Sosyal medya kısıtlamaları, basın kısıtlaması bilgi kirliliğine yol açıyor. Yine de bu korku iklimine teslim olmayacağız” dedi. 

'HAKİKİ GERÇEKLERİN ORTAYA ÇIKARILMASI GEREKİYOR'

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Sedat Güçlü, "Terörün her türlüsüne karşıyız. Her türlü darbenin arkasında demokratik hakla budanmakta. Darbeleri de terör görüyorum. Hakiki gerçeklerin ortaya çıkarılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

'KARANLIĞA TESLİM OLMAYACAĞIZ'

TMMOB İstanbul İl Sekreteri Seyfettin Avcı ise şunları söyledi: "Bizler mesleki ve toplumsal sorumlulukları gereği çok farklı konularda açıklamalar yapıyoruz. Patlamayı şiddetle kınıyoruz. Sorumluları ve sorumlusu olanların tespit edilmesi ve bir daha olmaması işin yetkilileri göre çağırıyoruz. Karanlığa teslim olmayacağız." 

'KİMSE KORKU DEVLETİ OLUŞTURAMAZ'

İstanbul Diş Hekimleri Derneği Berna Aytaç da, "Hepimiz böyle bir katliamdan utanç duyuyoruz. Bir daha olmaması için yetkililerden talep ediyoruz. Bizler korkmuyoruz. Kimse korku devleti oluşturamaz" dedi.

'İSTANBUL TABİP ODASI TESLİM OLMAYACAKTIR'

İstanbul Tabip Odası adına konuşan Ertuğrul Oruç, "Yaşam hakkını korumak siyasal iktidarın sorumluluğundadır. Sorumluların tek tek tespit edilmesi gerekiyor. Hepimizin ikna olacak şekilde olmalı. Saldırıyla amaçlanan açıktır. Bu korku iklimine karşı İTO teslim olmayacaktır" diye konuştu.

İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu Sekreteri Süleyman Solmaz, kurumlar adına hazırlanan ortak açıklamayı okudu. 

YAYIN YASAKLARINA TEPKİ: BİLGİ KİRLİLİĞİNE YOL AÇTI

Patlamada ölenlerin ailesine başsağlığı, yaralananlara ise acil şifalar dileyen Solmaz, patlamanın ardından gelen yayın yasağı kararına tepki gösterdi. 

"Bu karanlığa teslim olmayacağız ve izin vermeyeceğiz" diyen Solmaz, şunları söyledi: "Doğru ve şeffaf bilgi akışını sağlamakla sorumlu kurumlar, olayın hemen ardından halkın haber alma hakkını engelleyen yayın yasağı ve sosyal medya kısıtlaması uygulanmıştır. Endişe içerisindeki yurttaşlarımızın haber alma hakkı engellenirken bu kısıtlama bilgi kirliliğinin artışına yol açmıştır. Bu saldırının sorumlularının tüm bağlantılarıyla ortaya çıkarılmasının ve cezalandırılmasının hepimizin beklentisi, kamu erkinin ise sorumluluğu olduğunu yeniden hatırlıyoruz. İstiklal saldırısı gibi masum insanların kayıpları üzerinden yaratılan korku iklimine teslim olmayacağız. Bizler bu ülkenin emek ve meslek örgütleri olarak, geleceğimiz ve çocuklarımız için bombaların patlamadığı bir Türkiye istiyoruz."

Ölenlerin anısına kırmızı karanfil bırakıldı.

Açıklamanın ardından salonda bulunanlar ellerine karanfilleri alarak bombanın patladığı noktaya gitti. Burada saldırıyı kınadıktan sonra bir dakikalık sessizlik duruşu yapıldı. Daha sonra ölenlerin anısına karanfiller bırakıldı.

Etiketler taksim saldırı