İstanbul Barosu'ndan tüm barolara Can Atalay çağrısı

İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri Atalay'ın tahliye edilmemesine tepki gösterdi. Saraç, 2 Kasım'da tüm illerin baro başkanlarını, avukatları adliyeye çağırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararını 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin tahliyeyi sağlamadan dosyayı Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’ne göndermesine ilişkin basın toplantısı yaptı.

ANKA'da yer alan habere göre, Çağlayan Adliyesi Baro binasında açıklama yapan Filiz Saraç, AYM’nin Atalay kararını ve gerekçelerini hatırlattıktan sonra, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin söz konusu kararın ardından görevli mahkeme olduğuna dikkat çekti.

'HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ AYAKLAR ALTINDA'

İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, AYM'nin göre açık bir şekilde Can Atalay’ın tahliye edilmesi gerektiğini söylemesine karşın yerel mahkemenin tahliye kararı vermemesinin “hürriyeti tahdit ve görevi kötüye kullanma” olduğunu ifade etti.

Saraç, Türkiye’nin bir hukuk devleti olarak kurulduğuna dikkat çekerek “Cumhuriyetin ikinci yüzyılına, Anayasa Mahkemesi kararları uygulanmayarak hukukun üstünlüğü ayaklar altına alınarak girildi. Bağımsız ve tarafsız yargının olmadığı, Anayasa Mahkemesi, AİHM’nin kararlarının tanınmadığı, hukuka saygının olmadığı bir ülkede demokrasi yoktur” dedi.

Saraç, yargılama süreçlerinde ‘hukuksuzluklar silsilesi’ yaşandığını ifade ederek Atalay kararının bir yenisi olarak bunlara eklendiğini ifade etti.

‘SADECE BAŞKANIN İMZASIYLA BÖYLE BİR KARAR VERİLEMEZ’

Atalay dosyasının dün gece saatlerinde Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’ne gönderildiği bilgisinin bazı basın mensuplarının sosyal medya paylaşımları yoluyla ilan edilmesine ilişkin ise, resmî olarak henüz doğrulanmadığına dikkat çekerek, “İddia edildiği gibi şayet böyle bir işlem varsa AYM'nin ihlal kararına rağmen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti görevini yapmamaktadır. Ayrıca ağır ceza mahkemeleri heyet halinde karar verir. Sadece Başkanın imzası ile böyle bir karar verilemez” ifadelerini kullandı.

SARAÇ, ENİS BERBEROĞLU KARARINI HATIRLATTI

İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, daha önce AYM’nin vermiş olduğu Enis Berberoğlu kararından örnek vererek tespit edilen hak ihlallerinin ortadan kaldırılması için başvurucunun yeniden yargılanmasına başlanması, mahkumiyet hükmünün infazının durdurulması, Ceza İnfaz Kurumu’ndan tahliyesinin sağlanması ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi için, dosyanın İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi yönünde verdiği kararı hatırlattı.

“AYM’nin vermiş olduğu Can Atalay kararı için de aynı süreç işlemelidir. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi yok hükmünde olan kararından dönerek taleple ilgili ivedilikle karar vermelidir” dedi.

SARAÇ TÜM BAROLARA VE AVUKATLARA ÇAĞRI YAPTI

Filiz Saraç, İstanbul Barosu’na kayıtlı Can Atalay için Anayasa Mahkemesi tarafından verilen karara uyulmaması karşısında bir çağrıda bulundu. Saraç çağrısını şu sözlerle duyurdu: “Sesimizi yükseltmek ve ‘Hukuk Devletine Saygı’ diyerek yapacak olduğumuz İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde 2 Kasım Perşembe günü saat 11.00’deki basın açıklamasına tüm meslektaşlarımızı ve basın mensuplarımızı davet ediyoruz.”

Saraç Perşembe günü yapmayı planladıkları açıklama için tüm barolara davet yolladıklarını da sözlerine ekledi.