İstanbul Barosu'ndan kentsel dönüşüm yasasının iptali için imza kampanyası

İstanbul Barosu, kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren yasa değişikliğinin iptali için imza kampanyası başlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Resmi Gazete’de 9 Kasım 2023 tarihli yayımlanan 7471 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" tartışmalara neden oldu.

İstanbul Barosu, değişikliğin temel haklara ve Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek, düzenlemelerin iptali ya da TBMM’ce değiştirilmesi için imza kampanyası başlattı.

İmza kampayasıyla ilgili şu bilgiler paylaşıldı:

"09.11.2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7471 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” temel haklara ve Anayasa'ya aykırıdır.

İstanbul Barosu, Avukatlık Kanunu’na göre insan haklarını korumak ve işlerlik kazandırmakla yükümlüdür. Bu kapsamda; 7471 sayılı kanunla yapılan değişikliklerle idare tamamen kendi inisiyatifi ile mülkiyet hakkı yok sayılarak vatandaşın taşınmazına el koyma hakkına sahip olmuştur. Vatandaşı etkin ve gerçek bir hukuki müracaat hakkından mahrum bırakan bu değişiklikler, vatandaşların mevcut durumdaki mağduriyetlerini daha da artıracaktır.

Mülkiyet, barınma, sağlıklı bir çevrede yaşama ve hak arama özgürlüğünün koruması ve bu kapsamda Anayasa'ya aykırı olan bu kanuni düzenlemelerin iptali ya da TBMM’ce değiştirilmesi için meslektaşlarımızdan ve tüm vatandaşlardan destek bekliyoruz."

'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu temel haklara ve Anayasa'ya aykırıdır' başlığıyla başlatılan imza kampanyasına change.org adresinden katılabilirsiniz.