Israrlı takibe ceza 'önümüzdeki yargı paketine' kaldı

Yeni yargı paketiye boşanmış eşe karşı suçlar ağır ceza kapsamına giriyor. Kadın örgütleri ve muhalefet 'ısrarlı takip'e ağır ceza isterken AK Parti bunun için 'önümüzdeki yargı paketi'ni işaret etti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşmeleri tamamlanan ‘4. Yargı Paketi’nde boşanmış eşe karşı işlenen suçlar, eşe karşı işlenmiş suç gibi ağır ceza kapsamına alınırken, birçok kadının ortak şikayeti olan 'ısrarlı takip' suç kapsamına dahil edilmedi. Bu duruma muhalefet milletvekilleri ve kadın örgütleri tepki gösterdi. 

'ISRARLI TAKİBİNİN SUÇ OLMAMASI EKSİKLİK VE GAYRİMEŞRU BİR GECİKMEDİR'

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, İstanbul Sözleşmesi’nin ‘ısrarlı takibe’ ilişkin açıkça hükmü olduğuna ve İnsan Hakları Eylem Planı’nda bu yönde bir düzenlemenin öngörüldüğüne dikkat çekerek, “Israrlı takibin suç olarak ihdası herhangi bir özel ön hazırlık ya da teknik güçlük içermemekte. Bu sebeple, kanun teklifinde ısrarlı takibin suç olarak ihdas edilmemesi ve bu işlemin geciktirilmesi, kadına yönelik şiddetle mücadelenin ceza hukuku ayağı açısından önemli bir eksiklik ve gayrimeşru bir gecikmedir. İnsan Hakları Eylem Planı’na da bariz bir tutarsızlık olarak görüyoruz. İvedi ve acil yasal tedbirlerin geleceğinin ertelenmesi, kadınlara yönelik olası şiddet eylemleri için elverişli bir zemin oluşturulmasını kolaylaştırmaktadır” dedi.

'5. YARGI PAKETİNDE GELECEK'

4. Yargı Reform Paketi’nin imzacıları arasında yer alan AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt ise ‘ısrarlı takip’ konusunun daha sonra gelecek yargı paketlerinde olacağına işaret etti, “Bu konudaki değerlendirmeyi yapıp önümüzdeki çalışmada yine getireceğimizi de ifade etmek istiyorum” dedi.

GÜLLÜ: KADINLARI KATEGORİZE ETMEKTEN VAZGEÇİN! 

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile yaptıkları görüşmelerde kadına karşı şiddetin suç tanımı olmasını ve ‘ısrarlı takibin’ yargı paketine eklenmesini talep ettiklerini ifade etti. 

Güllü, “Israrlı takip’ Meclis’e kadar geldi. Sayın Bakan Gül’e “umarım devamı gelir” dedim, “engeller var” dedi. Kadına yönelik şiddet kategorize edilmemeli. Biz sadece imam nikahlı değil, birlikte yaşanan her ilişkide şiddet uygulanmışsa failin aynı şekilde cezalandırılmasını istiyoruz. Komisyonda bulunan bazı arkadaşlara kadınları ‘nikahlı- nikahsız diye ayrımdan vazgeçmesini, erkek şiddetine karşı yeni mevzuat düzenlemelerine destek vermelerini öneririm. Komisyonda ‘kadınlar’ ile ilgili karar aşamalarında Adalet Bakanlığı başta olmak üzere yetkililer sahada çalışan hangi sivil toplum kuruluşu ile görüşmüşler?” diye sordu.