İsrailli milliyetçilerin yürüyüşü öncesi Kudüs'te gerilim yüksek: 300'den fazla Filistinli yaralandı

İsrail'in işgal altında tuttuğu Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah mahallesinde Filistinli aileleri tahliye etme girişimiyle başlayan gerilim dinmiyor. Bugünkü çatışmalarda 300'den fazla Filistinli yaralandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah mahallesinde 30 Filistinli ailenin evlerinden çıkarılıp yerlerine Yahudi yerleşimcilerin yerleştirilmesi planı nedeniyle patlak veren gerilim devam ediyor. Filistinli protestocularla İsrail polisi arasında cuma günü başlayan çatışmalar sürerken, sadece bugün 300'ü aşkın Filistinli yaralandı. Yahudi milliyetçilerinin İsrail'in 1967 savaşında bölgeyi işgal etmesinin yıl dönümü gerekçesiyle bugün kentte düzenleyeceği yürüyüş öncesinde gerilim giderek tırmanıyor.

300'DEN FAZLA FİLİSTİNLİ YARALANDI

İsrail polisi Filistinli protestocularla gece boyu süren çatışmaların ardından bu sabah Harem-üş Şerif'e girerek eylemcileri gaz bombasıyla dışarı çıkarırken, Mescid'i Aksa çevresindeki çatışmalar sürüyor. Filistin Kızılayı, geceden beri devam eden gerilimde en az 305 Filistinlinin yaralandığını, bu kişilerden 228'inin tedavisinin hastanede sürdüğünü açıkladı. İsrail tarafı ise 21 polisin yaralandığını açıkladı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Mescid'i Aksa'nın çevresinde gaz bombaları atıldığı görüldü. 

İSRAİL POLİSİ AKŞAM DA SALDIRDI

İsrail polisi, Mescid-i Aksa’daki cemaate akşam namazından sonra bir kez daha saldırdı. Kudüs İslami Vakıflar İdaresi Basın Sözcüsü Firas Dibs, İsrail polisinin Harem-i Şerif cemaatine saldırdığını belirtti. Dibs, Filistinli gençler ile İsrail polisi arasında Mescid-i Aksa’nın güneybatısındaki El-Meğaribe (Faslılar) Kapısı önünde tartışma ve sürtüşme yaşandığına dikkati çekerek, polisin ses bombaları ve plastik mermilerle müdahale ettiğini vurguladı.

İsrail polisinin saldırısı esnasında yangın çıktığını ve Harem-i Şerif’teki bir ağaca sıçradığını belirten Dibs, Mescid-i Aksa itfaiyesinin müdahalesiyle yangının söndürüldüğünü kaydetti.

İsrailli fanatiklerin Mescid-i Aksa’nın Burak (Ağlama) Duvarı bölgesinde kutlamalar yaptığını ifade eden Dibs, Filistinli gençlerin taşlarla karşılık verdiği İsrail polisinin plastik mermi ve ses bombaları kullandığını belirtti.

MAHKEMENİN ŞEYH CERRAH KARARI ERTELENDİ

İsrail hükümetiyse, polis şiddetine ve işgale karşı tırmanan uluslararası tepkiyi dindirmek adına Şeyh Cerrah'taki tahliye kararını erteledi. İsrail Yüksek Mahkemesi'nin Şeyh Cerrah mahallesindeki tahliyelere dair bugün açıklaması beklenen kararı belirsiz bir tarihe ertelendi.

'KUDÜS GÜNÜ'NÜN ROTASI DEĞİŞTİRİLİYOR

Öte yandan bugün gözler, İsrail'de 'Kudüs Günü' olarak kutlanan ancak Filistinliler için topraklarının kaybedilmesini simgeleyen yürüyüşe çevrildi. 1967 Savaşı'nda İsrail'in Doğu Kudüs'ü işgalinin kutlandığı etkinlik öncesinde, İsrail polisinin Yahudi göstericilerin Harem-üş Şerif'e girmesine izin verilmeyeceğini açıkladı. Binlerce İsraillinin ellerinde bayraklarla düzenleyeceği yürüyüşün rotasının değiştirilmesinin planlandığı açıklandı. Kudüs'ye bugün binlerce polisin görev yaptığı belirtiliyor.

ABD: ŞEYH CERRAH'TA OLASI TAHLİYEDEN ENDİŞELİYİZ 

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın İsrailli mevkidaşıyla dün bir telefon görüşmesi yaptığı, Şeyh Cerrah'taki tahliyeler de dahil, Washington'ın gerilimden endişe duyduğunu aktardığı açıklandı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de endişe duyduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)