İsrailli milliyetçilerin yürüyüş planı Kudüs'te gerilimi yeniden artırdı

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te İsrailli milliyetçilerin yürüyüş planının ardından, Hamas 'gerilimin yeniden artabileceği' uyarısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail milliyetçileri, salı günü işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde 'bayrak yürüyüşü' yapmak için onay aldı. Bazı Filistinliler, yürüyüşü 'provokasyon' olarak değerlendirdi ve ablukadaki Gazze ile Batı Şeria'da 'Öfke Günü' ilan edilmesi çağrısı yaptı. Hamas da yürüyüşün yapılması halinde 'gerilimin yeniden artabileceği' uyarısında bulundu. İsrail güvenlik güçleri, bölgede güvenlik önlemlerini artırdı.

Filistin Yönetimi Başbakanı Muhammed Şitayyeh de, sosyal medya hesabından "Yarın işgalci güçler, işgal altındaki Kudüs'teki radikal İsrailli yerleşimcilerin Bayrak Yürüyüşü'ne izin verirse tehlikeli sonuçları olabileceği konusunda uyarıda bulunuyoruz" ifadelerini paylaştı.

İsrail'de bazı gruplar, İsrail'in Doğu Kudüs'ü işgal ettiği, 1967 savaşının yıl dönümünü İbrani takvimine göre 'Kudüs Günü' olarak kutluyor. Bugün yapılacak bayrak yürüyüşü de, aslında İbrani takvimine göre 9-10 Mayıs'a denk gelen tarihte planlanmıştı. Ancak Doğu Kudüs'te süren gerilimin devamında gelmesi ve Ramazan ayının son günlerine denk gelmesi sebebiyle, Filistinli gruplar, Mescid-i Aksa çevresinde barikatlar oluşturarak yürüyüşü engellemeye çalışmış; İsrail polisi de Filistinlilere saldırmıştı. Olaylar, Gazze Şeridi'nde yönetimi elinde tutan Hamas'ın da devreye girmesi ve İsrail'in 11 gün boyunca Gazze'yi yoğun bombardıman altında tutmasıyla sonuçlandı. Mısır'ın arabuluculuğunda ateşkes imzalanana kadar 300'e yakın kişi saldırılarda öldü. 

İsrail'deki milliyetçi gruplar, yürüyüşün ertelenmesi sebebiyle kendi hükümetlerini de suçladı ve ateşkesin ardından yürüyüşü 15 Haziran'da, yerel saatle 18.30'da (TSİ 17.30) yapacaklarını duyurdu. İsrail'de yıllar süren Binyamin Netanyahu yönetimi de bu arada sona erdi. Pazar günü, Naftali Bennett ülkenin yeni başbakanı olarak hükümeti kurdu ve güvenoyu aldı. Bugün yapılacak yürüyüşe onayı da yeni hükümetin İç Güvenlik Bakanı verdi.

Yürüyüşe onay verilmemesi ya da rotasının değiştirilmesi, sekiz siyasi partiden oluşan yeni hükümetin bazı gruplardan sert eleştiriler almasının önünü açabilirdi. Yürüyüşe katılmayı planlayan gruplar, rotanın Eski Şehir'deki kutsal mekanlar olduğunu duyursa da henüz resmen izin verilen rota açıklanmadı. İsrail basını ise Eski Şehir'deki Şam Kapısı'na kadar yürüyüşe izin verileceğini ancak Müslüman Mahallesi'ne geçişlerine izin verilmeyeceğini yazdı.

Yürüyüşten yarım saat önce İsrail'in işgali altındaki Gazze'de eylemler planlanıyor. Eski Şehir'de de Filistinliler Yahudi milliyetçilerin Şam Kapısı'ndan muhtemel geçişine engel olmak için Müslüman Mahallesi'nde toplanacak. İsrail basını, güvenlik güçlerinin de Eski Şehir'de gerilimin artmaması için güvenlik önlemleri aldığını yazdı. ABD dahil bazı ülke büyükelçilikleri, çalışanları ve ailelerinin salı günü Eski Şehir'e gidişini yasakladı. (BBC Türkçe)