İsrail'in askeri istihbarat şefi Aharon Haliva'dan istifa kararı

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Askeri İstihbarat Dairesi'nin başındaki Haliva'nın istifa ettiği ve halefinin atanmasının ardından görevinden ayrılacağı bilgisi verildi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail askeri istihbarat şefi Tümgeneral Aharon Haliva'nın görevinden istifa ettiği açıklandı. Reuters haber ajansının aktardığına göre, İsrail ordusundan 22 Nisan Pazartesi günü yapılan açıklamada, İsrail Askeri İstihbarat Dairesi'nin başındaki Haliva'nın istifa ettiği ve halefinin atanmasının ardından görevinden ayrılacağı ifade edildi. 

Aharon Haliva, istifa mektubunda, "Komutam altındaki istihbarat birimi misyonunu yerine getiremedi. Savaşın acısını sonsuza kadar taşıyacağım. Artık sorumluluğu kabul edip görevimi sonlandırmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

'İSTİHBARAT ZAFİYETİNİN' SORUMLULUĞUNU KABUL ETMİŞTİ 

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, 7 Ekim 2023 tarihinde İsrail'e 'Aksa Tufanı' isimli kapsamlı bir saldırı düzenlemiş, bu saldırıda 1200 İsrailli hayatını kaybetmiş, 250'yi aşkın kişi rehin alınarak Gazze'ye götürülmüştü. İsrail'in bu saldırının ardından Gazze Şeridi'ne başlattığı saldırılarda ise 34 bini aşkın kişi hayatını kaybetti, 70 bini aşkın kişi yaralandı. Haliva, geçen yıl yaptığı açıklamada, Hamas'ın saldırısına giden süreçte yaşanan istihbarat zafiyetinin sorumluluğunu aldığını açıklamıştı. 

The Times of Israel'in aktardığına göre, Haliva, aynı zamanda 7 Ekim'deki saldırıya giden süreçte yaşananlarla ilgili ordu içinde başlatılan soruşturmaya da katılıyor. Soruşturma sonuçlarının haziran başında Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'ye sunulması bekleniyor.

ANA MUHALEFET LİDERİNDEN NETANYAHU'YA 'İSTİFA' ÇAĞRISI

Öte yandan, İsrail ana muhalefet lideri Yair Lapid, 7 Ekim saldırılarına yol açan başarısızlığı nedeniyle istifa kararı alan Askeri İstihbarat Şefi Tümgeneral Aharon Haliva'nın yaptığı gibi Başbakan Benjamin Netanyahu'nun da sorumluluk üstlenip istifa etmesi gerektiğini belirtti.

AA'nın aktardığına göre,  Lapid, konuya ilişkin X (eski adıyla Twitter) sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Haliva'nın istifasının 'onurlu' olduğunu ve 'haklı' gerekçelere dayandığını vurgulayarak, Netanyahu'nun da aynı şekilde hareket etmesi çağrısında bulundu. Lapid, mesajında, "Yetkiyle ağır bir sorumluluk da gelir. AMAN (İsrail Askeri İstihbarat Dairesi) Başkanı'nın emeklilik kararı haklı ve onurludur. Başbakan Netanyahu'nun da aynısını yapması uygun olur" ifadelerini kullandı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)