İsrail'den 'tatbikat' özrü, ordudan 'çıplak sorgu' açıklaması

İsrail ordusu, yerleşimcilerin Filistinlileri kaçırdığı bir senaryonun da canlandırıldığı tatbikatla ilgili özür diledi. Gazze'de alıkoyduğu Filistinliye kötü muamelede bulunan asker açığa alındı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail Güvenlik Kuvvetleri'nin (IDF) düzenlediği bir tatbikatta yerleşimcilerin Filistinlileri kaçırdığı bir simülasyona da yer vermesi tepkiye neden oldu. IDF, tatbikatla ilgili özür dilerken İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ordudan açıklama talep etti.

İsrail'in Ynet News haber sitesinin aktardığına göre, İsrail ordusu, bir dizi senaryodan oluşan askeri bir tatbikat düzenledi, yasa dışı yerleşimlere yapılacak olası sızma teşebbüsleri ve işlek caddelere düzenlenebilecek silahlı saldırıların da simülasyonunun yapıldığı bu tatbikatta canlandırılan senaryolardan birinde İsrailli yerleşimciler Filistinlileri rehin alıyordu. Bu simülasyon, ülkedeki faşist bakanların eleştirilerine neden oldu. 

NETANYAHU: UYGUNSUZ VE İNCİTİCİ

Tatbikattan paylaşılan görüntülerde yerleşimcilerin bir Filistinliyi kaçırdığı, yerleşimci rolündeki askerlerin 'düşman' yazılı yelekler giydiği görülmüştü. İsrail ordusu, tatbikatın 100 kadar senaryo arasında 'en aşırıları arasında' yer aldığını, düşman unsurların yerleşimci olarak işaretlenmesinin 'yanlış' olduğunu belirterek özür diledi.

Netanyahu, tatbikata ilişkin açıklamasında, bu senaryonun gerçeklerle bağdaşmadığını, çoğu 'İsrail'in savunması için savaşan, hatta ölen yerleşimciler açısından uygunsuz ve incitici' olduğunu savundu. Netanyahu 'böyle bir duygusuzluğu kabul edemeyeceğini' söyledi. 

BEN-GVIR: ÇARPITMA VE TOPYAKUN DELİLİK

IDF'nin pazartesi günü gerçekleştirdiği ve dün sona eren tatbikata iç istihbarat örgütü Şin Bet'in 'milliyetçi suçlar konusunda uzmanlaşmış' yetkilileri de katılmıştı. Savaş kabinesi üyesi bakan Benny Gantz, İsrail ordusunun yapılanın 'bir hata' olduğunu söyleyerek özür dilediğini hatırlatarak Netanyahu'yu 'siyasi saiklerle İsrail ordusuna saldırmakla' suçladı. Gantz, 'Başbakan'ın IDF'ye zarar vermek için siyasi sebeplerle bu olayı kullanmasının gereksiz olduğunu, bunun da soruşturulması gerektiğini' savundu.

İsrail'in faşist Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir de İsrail ordusunun tatbikattaki 'kaçırma' senaryosunu bir 'çarpıtma ve topyekun delilik' olarak nitelendirerek eleştirdi. Ben-Gvir, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'a da çağrıda bulunarak 'bu konuya derhal müdahale etmesi ve olayı soruşturması gerektiğini' ifade etti.

ÇIPLAK SORGU FOTOĞRAFINI PAYLAŞAN ASKER GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDI

Öte yandan, bir İsrail askerinin saldırı altındaki Gazze'de iç çamaşırıyla bir sandalyede bağlanmış bir Filistinlinin fotoğrafını paylaşması da tepki çekti. Söz konusu fotoğrafta, vücudunda yaralar olduğu görülen Filistinli bir erkek çıplak bir şekilde bir sandalyeye bağlanmış bir şekilde görülüyordu, karşısında ise bir İsrail askeri bulunuyordu. 

Gazze'deki Rimal mahallesinde bulunan bir okulda çekilen bu görüntünün askerin kendisi tarafından paylaşıldığı ifade edildi. Tepkilerin ardından açıklama yapan İsrail ordusu, sandalyeye bağlı halde görülen Filistinlinin sorgunun ardından serbest bırakıldığını, kendisinin bir 'terörist' olmadığını ve askerin görevden uzaklaştırıldığını açıkladı. IDF, askerin davranışının 'IDF'nin emir ve değerlerine aykırı olduğunu' ifade etti.

ABD: DERİNDEN RAHATSIZ EDİCİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da gazetecilerin fotoğrafla ilişkin sorusuna verdiği yanıtta, bunun 'derinden rahatsız edici' olduğunu, konuyla ilgili yorum yapmayı İsrail Savunma Kuvvetleri'ne bıraktığını söyledi. Price, temel insan haklarına saygının öneminin altını çizerek insani ilkelere bağlılık vurgusunda bulundu. 

Hamas'ın eski sözcülerinden Israa Almodallal ise Instagram hesabından yaptığı açıklamada, takipçilerinden birinin fotoğraftaki Filistinliyi tanıdığını, Hamzeh isimli Filistinlinin Gazze'nin Shijaiyah mahallesinden olduğunu, gözaltına alınmadan önce annesinin, erkek kardeşinin, yengesinin ve 2 yaşındaki yeğeninin öldürüldüğü söyledi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)