İsrail'den Refah'a hava saldırısı, Hamas'tan 'Türkiye' açıklaması

İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine düzenlediği saldırıda yedi Filistinli öldü. Hamas, Türkiye'nin UAD'deki 'soykırım' davasına katılma kararının 'son derece önemli' olduğunu söyledi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hamas, Türkiye'nin Uluslararası Adalet Divanında (UAD) İsrail aleyhine açılan soykırım davasına müdahil olma kararı ve İsrail'le ticareti kesme kararı hakkında açıklama yaptı. Hamas, Türkiye'nin kararının Filistin halkı için son derece önemli olduğunu ifade etti.

AA'nın aktardığına göre, Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin aldığı kararların 'korkunç bir soykırıma maruz kalan Filistin halkı için' son derece önemli olduğu belirtildi.

Ticaret Bakanlığı, devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçildiğini, İsrail'le ilgili ihracat ve ithalat işlemlerinin tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulduğunu duyurmuştu. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da 1 Mayıs'ta Türkiye'nin İsrail aleyhinde UAD'de açılan soykırım davasına müdahil olma kararını açıklamıştı.

'GAZETECİLER, FİLİSTİN HALKININ SESİ OLMAYA DEVAM EDİYOR'

Hamas'tan 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü günü dolayısıyla da yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, İsrail'in basın mensuplarına yönelik doğrudan hedef alma, öldürme, gözaltı, takibat, engelleme gibi çeşitli ihlal ve saldırılarını sürdürdüğü, bunların uluslararası hukuk ve sözleşmeleri açıkça ihlal eden çirkin suçlar olduğu ifade edildi.

Gazze Şeridi'ndeki basın mensuplarının 7 Ekim'den bu yana ulusal değerlerini ve haklarını savunan, işgalin son bulmasını isteyen, özgürlük ve bağımsızlık talep eden Filistin halkının gürleyen sesi olmaya devam ettiği aktarılan açıklamada, gazetecilerin İsrail'in katliamları ve soykırımı karşısında gerçekleri nakletmek, Filistin halkının sesini duyurmak için sabır ve fedakarlıkla çalıştığı, bedeller ödediği, kurbanlar verdiği belirtildi.

İnsan hakları kurumları ve uluslararası mahkemelerden basın mensuplarına yönelik suçlarından dolayı İsrail'in yargılanması ve cezalandırılması talep edilen açıklamada ayrıca gazetecilere yönelik saldırılarını durdurması için İsrail'e baskı yapılması ve Filistinli gazetecilere koruma sağlanması istendi. Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi verilerine göre, İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında en az 141 gazeteci öldürüldü, 70'i yaralandı ve onlarcası da alıkonuldu.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 14 bin 685’i çocuk, 9 bin 670'i kadın olmak üzere 34 bin 596 Filistinli öldürüldü, 77 bin 816 kişi yaralandı.

İSRAİL'İN REFAH'A SALDIRISINDA YEDİ FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ

İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde bir eve düzenlediği hava saldırısında da dördü çocuk olmak üzere Filistinlinin yaşamını yitirdiği açıklandı. Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, İsrail ordusuna ait savaş uçakları, Refah'ın Ez-Zuhur Mahallesi'nde Filistinli Şahin ailesinin evine hava saldırısı düzenledi. Saldırıda dördü çocuk, biri kadın yedi Filistinlinin yaşamını yitirdiği ve bazı yaralananlar olduğu aktarıldı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)