İsrail'den 'beyaz fosfor' savunması: Uluslararası hukuka uygun

ABD ve BM, İsrail'in Lübnan'daki bir saldırıda beyaz fosforlu top mermisi kullandığı haberlerinden 'endişe' duyduğunu bildirdi. İsrail, içinde beyaz fosfor olan sis bombalarının olduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in Gazze Şeridi ve Lübnan sınırında gerçekleştirdiği saldırılarda beyaz fosfor kullandığı iddiası, ABD'nin The Washington Post gazetesinin Lübnan'da kullanılan beyaz fosforlu mühimmat kalıntılarına ulaştığını bildirmesinin ardından yeniden gündeme geldi. ABD ve Birleşmiş Milletler (BM) endişelerini dile getirirken, İsrail Savunma Kuvvetleri'nden (IDF) konuyla ilgili açıklama yapıldı. 

İsrail'in Ynet haber sitesinin aktardığına göre, IDF'den konuya ilişkin yapılan açıklamada, "IDF, yalnızca yasal askeri ekipmanları kullanır. IDF tarafından kullanılan ana sis bombaları beyaz fosfor içermez. Pek çok Batılı orduyla benzer şekilde IDF'nin de uluslararası hukuka uygun olan, beyaz fosfor içeren sis bombaları vardır" denildi. 

'BELİRLİ TEKİL VAKALAR HARİCİNDE...'

Bu ikinci tip sis bombalarını kullanma seçeneğine 'operasyonla ilgili değerlendirilen noktaların ve alternatiflerle karşılaştırıldığında' eldeki mühimmatın karar verdiğini savunan IDF, İsrail ordusunun sahip olduğu bu tür mühimmatın 'hedefleri belirsizleştirmek için kullanıldığını, buradaki amacın saldırmak ya da yakmak olmadığını' ve bunların 'kanunda yakıcı silahlar olarak kategorize edilmediğini' ileri sürdü.

IDF'nin mevcut yönetmeliklerinin beyaz fosfor içeren sis bombalarının 'belirli tekil vakalar' haricinde şehir bölgelerinde kullanılmamasını şart koştuğunu savunan İsrail ordusu, bu sınırlamaların uluslararası hukuka uygun olduğunu savundu.

ABD: ENDİŞELİYİZ

The Washington Post'un haberinin ardından, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD Başkanı Joe Biden'la Philadelphia'ya giderken uçakta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bu konuyla ilgili soruya da yanıt verdi.

Süreci takip ettiklerini aktaran Kirby, "Haberleri gördük ve açıkçası bundan dolayı endişeliyiz. Konuyla ilgili daha fazla bilgi almak için (İsrail tarafına) sorular soracağız" şeklinde konuştu. Kirby, başka ülke ordularına 'aydınlatma' ve benzeri sınırlı amaçlarla beyaz fosforlu silahları temin ettiklerini hatırlatarak, İsrail ya da başka bir ülkenin beyaz fosforu sadece bu yasal çerçeve içinde kullanmasını beklediklerini belirtti.

BM: CİDDİ ENDİŞE DUYUYORUZ

Birleşmiş Milletler (BM) de özellikle yoğun nüfuslu alanlarda beyaz fosfor gibi silahların kullanımından ciddi endişe duyulduğunu bildirdi.

Anadolu Ajansı muhabirinin konuya ilişkin sorusuna yanıt veren BM Sözcüsü Stephane Dujarric, BM'nin söz konusu durumu kanıtlayacak somut verisi olmadığını belirterek, "Bunun gibi yangın çıkaran harp malzemelerinin, özellikle nüfusun yoğun olduğu bölgelerde kullanılmasından dolayı çok ciddi endişe duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

The Washington Post gazetesi, İsrail’in Lübnan'ın güneyinde düzenlediği ve dokuz kişinin yaralanmasına sebep olan saldırıda kullandığı ABD yapımı beyaz fosforlu top mermilerinin kalıntılarına ulaşmıştı. Gazetenin haberinde, beyaz fosforlu top mermilerinin kalıntıları üstünde bulunan üretim kodlarının ABD tarafından üretilen mühimmatları sınıflandırmak için kullanılan terminolojiyle örtüştüğü, mühimmatın 1989 ve 1992’de Louisiana ve Arkansas'taki mühimmat depolarında üretildiğinin ortaya çıktığı kaydedilmişti.

Gazetenin haberine göre, bölgedeki The Washington Post muhabiri, İsrail ordusunun 16 Ekim tarihinde Dahayra beldesini hedef alan saldırılarında kullandığı 155 mm beyaz fosforlu top mermilerinin parçalarını bulmuştu. (DIŞ HABERLER)