İsrail'de sandıktan Netanyahu için kabus senaryosu çıktı

Son iki yılda dördüncü kez sandığa giden İsrail'de seçmenler ortadan ikiye bölündü. Oy oranları düşen Başbakan Benyamin Netanyahu'nun partisi Likud'un hükümet kurmak için ülke siyasetinin en sağ kesimleriyle koalisyon oluşturması gerekiyor. Uzmanlar, ülke tarihinin en sağcı hükümetinin kurulabileceği gibi, yeniden seçim kararının da alınabileceğini söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İki yılda dördüncü kez genel seçime giden İsrail'de sandıktan çıkmaz, yeni bir seçim veya ülke tarihinin en sağcı hükümetinin kurulma ihtimalleri çıktı. Sandık başı anketlere göre, 120 sandalyeli İsrail parlamentosu Knesset, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun partisi Likud ve olası müttefikleri ile muhalefet arasında neredeyse eşit oranda bölünüyor.

MUHALEFET BEKLENENDEN DAHA ÇOK OY ALDI

Şu an için Netanyahu ve sağdaki olası müttefiklerinin hükümet kurmak için gereken 61 sandalyeden en az yedi eksik milletvekili çıkarabileceği öngörülüyor. Muhalefet lideri olarak görülen ve kendisini merkez sağda konumlandırdığını söyleyen Yair Lapid'in liderliğindeki Yesh Atid partisi ve olası müttefiklerinin de, aynı şekilde 61 sandalyeye ulaşabilmek için zorlu ittifaklar yapması gerekiyor. 

SONUCU AŞIRI SAĞCI, YERLEŞİMCİ LİDER BENNET Mİ BELİRLEYECEK? 

Gözler bir yandan da, Netanyahu'nun yasadışı yerleşimcilerin liderlerinden biri olan aşırı sağcı eski müttefiki Naftali Bennett'e çevrildi. Zira, Netanyahu'nun eski savunma bakanı da olan Bennet'in partisi Yamina'nın, Başbakan'a destek vermesiyle sağ koalisyon ihtimali güçlenecek. 

Uzmanlar, uzun koalisyon görüşmelerinden sonra ülke tarihinin en sağcı hükümetinin kurulabileceği gibi, yeniden seçim kararının da alınabileceğini söylüyor.

NETANYAHU PARTİ MERKEZİNDE 'ZAFER' DİYEMEDİ

Seçimlere etkileyici bir aşılama kampanyasının rüzgarına rağmen yolsuzluk suçlamalarının gölgesinde giren Netanyahu, sonuçları sosyal medyada 'büyük bir zafer' olarak yorumladı. Ancak bu iddiasını, partisi Likud'un genel merkezinde yaptığı konuşmada tekrarlamadı. Netanyahu genel merkezde, bir önceki seçimde 36 olan sandalye sayısının bu seçimde yaklaşık 30 olarak çıkmasının beklendiğini söyleyip, 'istikrarlı bir sağcı hükümet kurmak istediğini' belirtti. 

ARAP, KADIN VE EŞCİNSEL KARŞITI PARTİLERE MUHTAÇ

Daha önceden Netanyahu'ya da, merkez partilere de destek vermeyeceğini söylemiş olan Bennet ise seçim sonrası ilk konuşmasında Likud'la koalisyon ihtimalini açık bıraktı. Bununla birlikte, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'nın bazı bölgelerini ilhak etmesini savunan Bennet ile Netanyahu arasındaki bir anlaşmanın da hükümet kurmaya yetecek sayıda milletvekiline ulaşmayacağı belirtiliyor. Uzmanlar, Netanyahu'nun hükümet kurabilmek için 'ülkeye sadık olmayan' Arapların sınırdışı edilmesi, eşcinsel karşıtlığı ve kadın düşmanı söylemlerde bulunan daha da aşırılıkçı partileri dahil etmesinin gerekeceği yorumu yapıyor.

BIDEN'LA ANLAŞMAZLIK KESİN GÖRÜNÜYOR

Böylesine İsrail milliyetçisi ve aşırı sağ bir hükümetin ise ABD'de Joe Biden yönetimiyle hem Filistin Yönetimi, hem de İran konusunda sorun yaşayabileceği belirtiliyor. 

 

'TOPLUMUN EN AŞIRILIKÇI UNSURLARINI BARINDIRAN BİR HÜKÜMET KURABİLİR'

İsrail Demokrasi Enstitüsü'nün Başkanı Yohanan Plesner, seçim sonuçlarının 'ülkedeki bölünmenin sürdüğünü' gösterdiğini ve beşinci bir oylamanın gerçek bir seçenek olduğunu söyledi. Plesner, yeni seçime gidilmeyen bir senaryo için de, "Eğer Bennet koalisyonuna katılırsa, Netanyahu İsrail toplumunun en aşırılıkçı unsurlarını barındıran bir hükümeti kılpayı kurmaya daha yakın" dedi. (DIŞ HABERLER)